Volvo XC40

Liten men stor – Premiär för nya Volvo XC40

För ungefär två månader sedan presenterade Volvo sin första kompakta premium-SUV Volvo XC40 och ger sig in på en marknad de tidigare ej satt sin fot i. Frågan är hur denna kommer stå sig emot sina närmsta rivaler från Tyskland.

Volvo har den sista tiden satsat stort på sina SUV:ar och fått enormt mycket beröm för både sina XC90 och XC60 från kritiker och kunder världen över. När de lanserade den andra generationen av sin stora premium-SUV XC90 2015 tog den världen med storm, speciellt för dess lyxiga och väldigt snygga inredning. Sedan dess har samma design letat sig ner i modellerna till både XC60 och nu deras nya XC40. Detta blir även den första modellen som byggs på Volvo Cars nya modulbaserade bilplattform döpt CMA. En plattform som man i framtiden kommer att använda i hela 40-serien, inklusive eldrivna modeller.

XC40 är vår första modell i segmentet kompakta SUV:ar och den breddar målgruppen för Volvo som varumärke och tar det även i en ny riktning. Den är en fräsch, kreativ och karakteristisk ny medlem i Volvos modellprogram, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef.

Den nya SUV:en är fullproppad av teknik och funktioner som kommer direkt i från storebröderna XC60 och XC90. Förutom den prisbelönta säkerheten, konnektivitets- och infotainment-teknikerna är den även utrustad med helt nya funktioner, som bland annat ett helt nytt koncept av förvaring inuti bilen. Smart interiördesign ger XC40-förarna tillgång till mer funktionell förvaring i dörrarna och under stolarna och ett speciellt fack för telefoner med trådlös laddning. Dessa tekniker gör XC40 till en av de mest välutrustade kompakta premium-SUV:arna på marknaden i nuläget.

Vid produktionsstart kommer Volvo XC40 att kunna beställas med dieseln D4 eller den bensindrivna fyrcylindriga T5 med Drive-E-drivlina. Fler drivlinealternativ, inklusive en hybrid och en helt elektrisk version kommer att presenteras längre fram under 2018.

Jonathan har en bakgrund som både chefredaktör och skribent och har främst haft fokusen på musik och events. Lyx för Jonathan är att kunna unna sig det där lilla extra, att kunna koppla av med en bra skiva och en god whisky, att ha tid att andas och slappna av och ha möjligheten att kunna resa och utforska världen. Musik, teknik, klockor och bilar är det som intresserar honom mest.