iPhone 8 och iPhone X – Ett event fullt av obesvarade frågor

Det är säkert ingen som har missat att Apple hade sitt årliga event för ett par veckor sedan. Som vanligt var hypen och förväntningarna inför eventet enorma. Men det var många frågor efter eventet också, vi ska försöka reda ut några av dem här.

Den första överraskningen var att det alltså inte blev en uppdatering av förra årets iPhone 7. De flesta hade förväntat sig en iPhone 7s då Apple har haft för vana att varannat år presentera en uppdatering av den föregående modellen. Dessa uppdateringar brukar ej innehålla några större kosmetiska förändringar utan endast en viss uppdatering av hårdvaran på insidan. Men istället för en iPhone 7s lanserade dem en helt nya iPhone 8 och iPhone 8 Plus.

iphone 8 iphone 8 plus apple

Med tanke på att de hoppade över iPhone 7s måste de haft en mängd uppdateringar och nya funktioner som de klämt in i telefonen, eller hur? Svaret är nej. Listan över förändringar kan göras relativt kort. Trådlös laddning, en baksida av glas och en uppgraderad processor, det är i stort sett det enda som de förändrade. I övrigt är skillnaderna mellan iPhone 8 och iPhone 8 Plus desamma som förra generationens iPhone gällande kamera och skärmstorlek. Det finns många spekulationer i varför de valde att hoppa över iPhone 7s men Apple själva har ej kommenterat detta ännu.

iphone 8 plus apple

Den mest omtalade nyheten under eventet blev ändå presentationen av iPhone X, det nya flaggskeppet i deras mobilutbud. Med en ny design och en mängd nya funktioner blev detta den riktiga ersättaren till iPhone 7. Med en ny skärm som sträcker sig från kant till kant, uppdaterade kameror, trådlös laddning och ett otroligt avancerat system för ansiktsigenkänning för att låsa upp telefonen är iPhone X fullproppad med ny teknologi. Men vad hände då med iPhone 9? Den mest logiska förklaringen är att iPhone X fick sitt namn för att det är 10 år sedan Apple lanserade sin första iPhone och ville markera den milstolpen vid lanseringen.

iphone x apple

För att sammanfatta det hela kan man se den nya iPhone 8 som en uppdaterad och fräschare version av iPhone 7. Den trådlösa laddningen och nya snygga baksidan av glas kan jag se som nog av anledning för många att byta till eller uppgradera till från föregående modeller. Just den trådlösa laddningen är något som många efterfrågade när de plockade bort hörlursuttaget och man inte länge kunde ladda och använda hörlurar med 3.5mm uttag på samma gång.

iphone x Apple

Samtidigt kommer iPhone X att bli den nya banbrytande telefonen för de som vill ha den senaste och nyaste tekniken i en riktigt läcker design. Det finns nog ingen tvekan om att båda telefonerna kommer sälja i stora mängder, frågan blir dock vilken som kommer göra störst succé.

Priserna på iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X kommer att starta på 7995 SEK, 9095 SEK respektive 11495 SEK. Alla tre modellerna finns nu att förbeställa.

Jonathan har en bakgrund som både chefredaktör och skribent och har främst haft fokusen på musik och events. Lyx för Jonathan är att kunna unna sig det där lilla extra, att kunna koppla av med en bra skiva och en god whisky, att ha tid att andas och slappna av och ha möjligheten att kunna resa och utforska världen. Musik, teknik, klockor och bilar är det som intresserar honom mest.