Fiat 500 fyller 60 år – Presenteras på designmässan Formex

Sedan lanseringen av Fiat 500 1957 har närmre sex miljoner exemplar av klassikern sålts. På designmässan Formex i Älvsjö/Stockholmsmässan presenterades bilen tillsammans med andra tidstypiska designföremål utvalda av stylisten och trendexperten Stefan Nilsson.

Fiat 500 slog ner som en blixt från klar himmel och tog den italienska marknaden med storm när den presenterades 1957. Sex decennier och sex miljoner exemplar senare har designikonen hunnit med att influera en mängd konstnärer och skådespelare. Bilen finns till exempel med i konstverk av Giacomo Balla, Willow och Mimmo Paladino.

Fiat 500 Anniversary

I samband med detta jubileum ställer alltså Fiat ut på designmässan Formex och presenterar bilen i en monter stylad av ingen mindre än Stefan, “Trendstefan”, Nilsson. Han har handplockat en rad andra välkända designklassiker från bland annat varumärken som Iittala, String, Vitra, Fiskars och Le Creuset.

Urvalet i Fiatutställningen är baserat på ikoner. Jag har valt designklassiker och ikoner som fortfarande finns i produktion. Alla dessa produkter går fortfarande att köpa i butik idag. En bra designklassiker håller för ögat och kan användas dagligen – och har absolut en plats i butikshyllan även idag. Alla föremålen som finns här kommer från mitten av förra seklet, det vill säga ungefär samtidigt som Fiat, säger Stefan Nilsson.

I samband med Formex delades även det nordiska designpriset Formex Nova ut. Vi kommer att titta närmre på Fiat 500 60th Anniversary Edition lite längre fram.

Jonathan har en bakgrund som både chefredaktör och skribent och har främst haft fokusen på musik och events. Lyx för Jonathan är att kunna unna sig det där lilla extra, att kunna koppla av med en bra skiva och en god whisky, att ha tid att andas och slappna av och ha möjligheten att kunna resa och utforska världen. Musik, teknik, klockor och bilar är det som intresserar honom mest.