alanya renda-park

Semesterbostäder i Turkiet – Lyx.se besöker Alanya

“Åk inte till Turkiet, det är oroligt där”, orden man fick höra inför en resa till Turkiet, Alanya. Vi tog risken och vad kan man säga, det ångras inte överhuvudtaget. Turkiet är ett fantastiskt land, otroligt vackert, magiska stränder och fantastisk kultur. Befolkningen är otroligt serviceminded och det är ganska självklart, i Alanya lever de på turistnäringen. Vi landar på Gazipasa flygplats och utanför väntar vår transfer till hotellet. Hotellet vi ska ta oss till heter Acar och ägs av de två bröderna Ahmet och Ismet från Memoshome. Grabbarna är bland de konstruktörer som bygger de flådigaste och mest högkvalitativa lägenheterna i Alanya.

Är det då oroligt i Alanya? Svaret, – Absolut inte! Under tiden vi är i Turkiet så träffar vi säkerligen 15-20 personer från Skandinavien som har lägenheter på plats. De verifierar att de känner sig mer trygga i Turkiet än vad de gör hemma i Sverige, Norge och Danmark. De flesta Skandinaver bor i Oba

Vi påbörjar lägenhetsletandet och vissa av byggnaderna är helt otroliga. Habegäret är enormt! Alla lägenheter riktar sig mot en klassisk skandinavisk publik och det bor 80% norrmän i komplexen. Man känner sig därför väldigt hemma med grannarna som man kan prata svenska med.

Först ut har vi Renda Park, priser som börjar runt 1,4 miljoner SEK och sträcker sig strax till över 2,5 miljoner SEK.

För 1,4 miljoner får ni en 2+1, som de kallar det i Turkiet. Det innebär två sovrum samt kök/vardagsrum. I Sveriges standard en trea. De minsta lägenheterna är ca 104 kvadratmeter, med balkonger på ca 15 kvadratmeter inräknade i antal kvadratmeter, och de största ligger på 309 kvadratmeter och har penthouse-format. Detta projekt har byggts av Memoshome som då ägs av Ahmet och Ismet.

Renda Park ligger cirka 200-300 meter ifrån den fina stranden i Alanya och de flesta projekt i Alanya har förutom utomhuspool även inomhuspool, spaanläggning, bastu, ångbastu, gym och biosalong i komplexet. Det är otroligt lyxigt. Renda Park är endast en byggnad och det ligger väldigt nära till allting. Här bor 80% norrmän och även proffsfotbollsspelare från laget Alanyaspor.

Vidare tog vi oss till Oba Life Garden som också är ett projekt byggt av Memoshome.

Oba Life Garden startar också runt 1,4 miljoner kronor för en 2+1 och sträcker sig även det till ca 2,5 miljoner för penthouse-lägenheterna.

Detta är lite annorlunda, ligger lite längre bort ifrån stranden. Cirka 1,5 km från stranden, men det är ett inhägnat område, som ett eget lite samhälle med fyra lyxiga byggnader.

Även här finns alla faciliteter, som utomhus och inomhuspool, bastu och ångbastu men det finns även lekhörnor för barnen.

Nu rör vi oss vidare och stöter på Mehmet Tas som äger en restaurang i Oba vid namn MM. Han har också en konstruktionsfirma vid namn MMHOMEX. Det som är speciellt med Mehmet är att han pratar norska. Han är helturk och pratar flytande norska, han till och med skriver på norska. Det var lite ovanligt att sitta och prata svenska med en turk men otroligt smidigt. Mehmet pratar bättre norska än han pratar engelska.

Vi tar oss till Trio City Blue som Mehmet representerar.

Priserna på Trio City Blue är lite lägre än vad de är i Memoshome komplexen. Lägenheterna börjar runt 1,2 miljoner och sträcker sig till runt 2 miljoner SEK för en penthouse-våning. Här är dock lägenheterna lite större. Börjar runt 134 kvadratmeter för en 2+1 och sträcker sig till runt 250 kvadratmeter.

Trio City Blue ligger någonstans mellan Oba Life Garden och Renda Park. Det ligger runt 1 km ifrån stranden och det bor 95% norrmän i komplexen. Det är fem byggnader i en inhägnad med tennis/basketplan, gym, bastu samt utomhus- och inomhuspool. Även minigolf och lite roligt för barnen precis som på Oba Life Garden.

Som ni förstår så blir man ju alldeles till sig när man tittar på lägenheter i Turkiet och självklart spekulerar jag själv att köpa något nu när jag varit där.

Nu träffar vi upp med Sukru Cimrin som äger bland annat Sunprime C-Lounge Hotell, han är ordförande i turkiska turistrådet och självklart är även deras familj i konstruktionsbranschen. Vi tar oss till Sunprime C-Lounge som är ett helt fantastiskt hotell.

Vi går igenom hotellet, blir visade deras otroliga spafaciliteter, äter den goda maten på restaurangen och sätter oss till bords vid poolen. Vid det här laget är det kväll och middagen är precis avslutad. In kommer underhållningen med dans, magdans och musik och gästerna klappar i takt och skrattar. Det känns som en fantastisk stämning. Vi förstår varför Vingresor har valt detta hotell som en del av Sunprime-kedjan. Det är 5-stjärnigt och allt du kan tänka dig får du här. Servicen är otroligt bra, varje 15-20 minuter har vi serveringspersonalen vid bordet som frågar om vi vill ha något. De allra flesta väljer All-inclusive-paketen på dessa hotell och det är svårt att inte älska det man får här på Sunprime C-lounge.

Vi blir goda vänner med Sukru Cimrin som vill ta med oss hem och hälsa på hans familj, så självklart följer vi med.

Vi kommer fram till Monte Mare, komplexet som Sukru och hans familj ligger bakom där han också bor i en av penthouse-våningarna. Dom har även ett annat komplex med fyra höghus som heter Oba Star, som mer eller mindre börjar närma sig slutsålt. Monte Mare är enligt oss det mest lyxiga komplexet även om, som ni har sett, alla projekt håller väldigt hög kvalitet.

Av alla projekt så måste jag säga att detta är det mest fantastiska. Utsikten….. går det inte att kompromissa med. Läget är också fantastiskt, det är den första höjden upp mot bergen i Alanya så du har fortfarande nära till allting. Det är ca  två kilometer till stranden härifrån.

Detta projekt är lite mera anonymt, det är få lägenheter, de som bor här är riktiga doldisar. Lägenhetspriserna börjar runt 1,8 miljoner SEK för en 2+1. Det finns därför ingen video till detta projektet. Vi tog däremot bilder!

 

Monte Mare Pool

Här är den helt fantastiska utsikten som måste upplevas live.

Monte Mare View

Lägenheterna ser invändigt sätt ut på följande sätt.

Monte Mare Balcony

Monte Mare View Monte Mare Rum

monte mare kitchen

Många köper i Alanya som investering för att delvis semestra. Under högsäsongen är det inte svårt att hyra ut sin lägenhet för 4000-6000 SEK per vecka. Alanya har ungefär fem månader högsäsong. Det börjar i juni och slutar  i oktober. Även på vintern är det behagliga temperaturer med mellan 10 och 17 grader. Mycket är fortfarande öppet även på vinterhalvåret och kan vara perfekt att semestra till även då! Allt detta sköter din agent i Turkiet. Du kan självklart även själv lägga upp lägenheten på till exempel AirBNB.

Det är lite annorlunda processer i Turkiet och det förekommer en hel det fusk. Iskan är otroligt viktigt att lägenhetskomplexet har. Det är en typ av bolicens hos myndigheterna, som visar att projektet är byggt enligt vissa standarder. Vissa säljer lägenheter i Alanya utan Iskan, det kan bli otroligt problematiskt på sikt, eftersom komplexen då kan nekas kommunalt elnät och vatten. Det kan också göra så att lägenhetspriserna sjunker otroligt mycket. Plötsligt kan därför detta stängas av. Det är även viktigt att kolla upp stadsplaneringen så att det inte planeras motorvägar i närheten. Även Tapu (lagfart) måste betalas vid investering. Det är därför viktigt att jobba med seriösa aktörer som har gott rykte, precis egentligen som det är överallt i världen. Det är även viktigt att titta på planritningen så att den är registrerad rätt för försäkringsärenden. Vissa gör om 2+1 till 3+1 genom renovering och då är det viktigt att den klassificerats om ordentligt enligt myndigheterna, vilket är en ganska omständlig process i Turkiet. Om lägenheten fortfarande står som en 2+1 så finns ordentliga risker för att försäkringsbolagen inte betalar ut någonting vid skador eller brand.

Finansiering kan självklart ordnas, men turkiska banker tar hela 7-9 % ränta på sina bolån. Det är därför oftast lättast att låna upp sin bostad hemma i Sverige för att köpa en lägenhet i Turkiet. Då får man svenskt bolån i Turkiet.
Även vissa av konstruktionsbolagen erbjuder finansiering, Memoshome, bland annat, erbjuder tre år räntefri avbetalning. Även transferservice, städning, luftning av lägenheten och uthyrning sköts av konstruktionsbolagen.

I Turkiet finns ingen exklusivitet vid försäljning, därför kommer alla mäklare att vilja sälja på dig alla objekt. Vi tog en annan väg och kontaktade konstruktionsföretagen direkt. Det är alltid dom som äger lägenheterna och således lyckades vi också få ner priserna ordentligt mot vad mäklarna vill ha. Lägg på minst 10 % på priserna jag har skrivit ovan så får ni priserna som mäklarna tar för dessa lägenheter.

Som ni förstår finns det mycket lyx att hämta i Alanya. Människorna är väldigt trevliga i butikerna och restaurangerna håller generellt hög standard. Shoppingen är typisk turistshopping med butiker längs med hela stranden och närliggande områden. Det finns dessutom mycket för ungdomar och barnen att göra. Sightseeingmässigt finns det gruvor, slott och annat spännande att uppleva.

Vi rekommenderar Alanya som resmål, det är väldigt vackert, behagligt och civiliserat. Vi var ute och promenerade sent på kvällar och nätter och turkarna är väldigt respektfulla!

Så för alla som tror att det är oroligt i Turkiet och Alanya kan vi lugna er och säga, turkarna är väldigt måna om sin turism och vi upplevde absolut ingenting när vi var i Turkiet och även våra andra grannar från Skandinavien likaså hade inget än positivt att berätta om Alanya. Många var permanent bosatta här.

Är ni intresserade av bostäder i Turkiet så tveka inte att höra av er till mig på shadde@lyx.se, så kan jag hjälpa er igenom hela processen med rådgivning och att prata direkt med konstruktionsbolagen, istället för att gå via en mäklare och förlora upp till 20 % i arvode. Ett bra nätverk i Turkiet är viktigt vid lägenhetsaffärer och andra affärer.

Entreprenör, investerare & talare. Driver två bolag inom webb och marknadsföring samt investerat i flertalet techbolag, även delägare, samarbetsansvarig och skribent på Lyx.se Älskar bilar, resor, mat, innovation, teknik och musik.