Victorinox I.N.O.X. Titanium

Klockrecension – Victorinox I.N.O.X. Titanium

Victorinox är mest kända för sina snygga, robusta och funktionella klassiska klockor, så som sina kronografer och dykklockor till exempel. Men när företaget lanserade sina nya klockor i I.N.O.X.-serien för ett par år sedan tog de ett ordentligt kliv in i sportsegmentet.

Robusta, vattentåliga och stryktåliga klockor är ett genomgående koncept för I.N.O.X-modellerna. De senaste i serien är döpta Victorinox I.N.O.X. Titanium, följer samma sportiga tema och ger vid en första anblick ett ännu mera robust och pålitligt intryck än standardmodellerna. Den matta gråa finishen ger en känsla av stryktålighet och att den klarar av lite fler stötar och slag utan att förstöra finishen. Detta kan mycket väl vara en placeboeffekt av att man upplever att en klocka med spegelblank finish är enklare att repa, men jag återkommer till detta lite senare i recensionen.

Modellerna finns att få i tre olika färgkombinationer, grå, blå och sedan modellen som vi tittar på här i orange. Förutom de nya färgerna nämnde jag tidigare en av de mest uppenbara förändringarna på de nya modellerna, nämligen den matta gråa boetten och urtavlan. Då den är tillverkad i titan, som namnet skvallrar om, är den drygt 40 gram lättare än standardvarianten tillverkad i rostfritt stål. Den lätta vikten passar denna typ av sportklocka och armbandet tillverkat i gummi sitter tight och extremt bekvämt om handleden.

Rent funktionsmässigt är Victorinox I.N.O.X. Titanium en simpel klocka. Den enda extra funktionen klockan har är visning av datum. Även om en funktion för tidtagning hade varit välkommen så är det inget jag saknar för mycket trots allt. Men det spännande med denna klocka definieras inte utav dess funktioner, utan desto mera av dess form och målgruppen som Victorinox vill nå ut till. Formen är densamma som standard-I.N.O.X. men valet av en matt boett gör att de intressanta vinklarna och skarpa kanterna träder fram desto mera och skapar en både modern och spännande design. Tillsammans med en av de mer framträdande färgerna, blå eller orange så är detta en klocka som verkligen sticker ut från mängden.

Victorinox I.N.O.X. Titanium

Victorinox har under lanseringen lagt stor fokus på hur stryktålig klockan är. Nästan till det absurda, då man till och med skickade ut en klocka i stratosfären i en väderballong för att påpeka hur bra den klarar sig på extremt höga höjder. Förutom detta är klockan också vattentålig till 200 meters djup och ska tåla en hel del stötar och slag. De är inte svårt att se vilken målgrupp de har satt sitt sikte på.

Även om jag varken besteg några berg eller paddlade kanot i våldsamma forsar under tiden jag spenderade med klockan fick jag känslan av att den utan bekymmer skulle hantera alla utmaningar man slänger i dess väg. Det måste ändå vara ett riktigt bra betyg för en sportklocka i denna klassen. I det stora hela är Victorinox I.N.O.X. Titanium en snygg robust sportklocka som inte kommer ge vika i första taget. De dryga 7000 SEK som modellerna kostar känns som väl spenderade pengar.

Foto: Jonathan Lindfors

Jonathan har en bakgrund som både chefredaktör och skribent och har främst haft fokusen på musik och events. Lyx för Jonathan är att kunna unna sig det där lilla extra, att kunna koppla av med en bra skiva och en god whisky, att ha tid att andas och slappna av och ha möjligheten att kunna resa och utforska världen. Musik, teknik, klockor och bilar är det som intresserar honom mest.