Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio – Alfa Romeo är tillbaka!

Alfa Romeo är en biltillverkare som många entusiaster tänker på med en stor mängd kärlek och en hel del nostalgi. Just nostalgin finns kanske där för att, om vi ska vara helt ärliga, så var det ett tag sedan de faktiskt tillverkade en bil som verkligen kändes som en Alfa. Har de äntligen brutit den mediokra trenden med nya Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio?

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Alfa Romeo har alltid vart Ferraris och Lamborghinis italienska halvbror. De har tillverkat bilar i mer än 100 år men har alltid hamnat lite i skuggan av sina närmsta rivaler. Något orättvist kan tyckas då de har producerat några av de mest ikoniska och banbrytande bilarna genom tiderna. Det är dock ingen hemlighet att 90-talet och 2000-talets början knappast var en storhetstid för Alfa Romeo. En trend som bröts 2005 i samband med att Alfa Romeo 159 presenterades. Detta är enligt många början på deras återkomst. Äntligen en sportsedan som andades kvalitén och hade lyxen som brukade symbolisera en Alfa.

Alfa Romeo 4c

Alfa Romeo 4C var bilen som gjorde att Alfa Romeo åter igen hamnade i rampljuset. Denna prisvärda men unika och lyxiga coupé hade körglädjen som många saknat under flera år.

Återkomsten cementerades dock 2013 i samband med att deras sportcoupé Alfa Romeo 4C såg dagens ljus.
Spola fram ytterligare två år och Alfa Romeo Giulia presenteras, en prisvärd men lyxig sedan som genast tog världen med storm. Redan vid lanseringen efterfrågades en snabbare och sportigare variant, då den hade en plattform och chassi som var som gjort för en sportigare modell. Med Alfa Romeo 4C färskt i minnet var alla nyfikna på hur de kunde implementera tekniken och körglädjen från den till deras nya sedan. Allas våra önskningar slog in och i juni 2015 så visades Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio upp inför en väldigt exalterad publik som äntligen fick se bilen på nära håll.

Alfa Romeo Giulia Quadrofoglio

Den turboladdade V6an producerar hisnande 505 hästkrafter! Väldigt imponerande.

Motorn som driver denna maskin är en 2.9 liters turboladdad V6:a på 505 hästkrafter. En motor som slungar iväg denna bil från 0-100 km/h på enormt snabba 3,8 sekunder. Något som kan jämföras med BMW M3 som gör samma på 4,2 sekunder. Topphastigheten är enligt fabrik 307 km/h men den har klockats på hela 321 km/h, något som minst sagt är imponerande för en sedan.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Om vi ska prata lite mera tider bör det även nämnas att tiden runt den legendariska racerbanan Nürburgring är satt på 7.32 sekunder. Detta gör den till den snabbaste sedanen som någonsin tagit sig runt banan och slår med andra ord båda sina närmsta rivaler BMW M3 och Mercedes AMG C63, med råge kan dessutom tilläggas.

En av anledningarna till att den är kapabel till att sätta en så snabb tid är bland annat den supersnabba 8-växlade automatlådan med växel-paddlar bakom ratten. Förutom detta har den även en intelligent automatisk front-spoiler som anpassar sig på raksträckorna för att minsta luftmotståndet, för att sedan vinkla ner sig i kurvorna för att uppnå maximerad downforce och ökat grepp.

Alfa Romeo Giulia Quadrofoglio

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio har en av de absolut läckraste interiörerna som någonsin designats i en sportbil. Kolfiber, alcantara och läder överallt. Här med en snygg röd kontrast-söm bryter av det svarta.

Interiören är minst lika snygg som exteriören. Det är läder, kolfiber och snygga kontrast-sömmar så långt ögat kan se. Var man än kollar och känner får man en känsla av högsta möjliga kvalité och lyx. En sak som jag verkligen uppskattar är de stora växel-paddlarna som här är monterade bakom ratten och inte på den. Detta gör att du alltid vet var du har paddlarna när du behöver växla mitt i en kurva till exempel.

Med en prislapp på cirka 800 000 SEK ligger den på ungefär samma nivå som sina rivaler, till och med något lägre. Men med tanke på att denna besitter en hel del teknologi som rivalerna inte har och även slår dem i alla prestandatester så bör konkurrenterna känna sig hotade. För en sak är säker, med Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio är Alfa tillbaka, på riktigt.

Vi på redaktionen hoppas kunna bjuda på en ordentlig recension av denna bil till våren efter att vi har fått chansen att provköra den.

Jonathan har en bakgrund som både chefredaktör och skribent och har främst haft fokusen på musik och events. Lyx för Jonathan är att kunna unna sig det där lilla extra, att kunna koppla av med en bra skiva och en god whisky, att ha tid att andas och slappna av och ha möjligheten att kunna resa och utforska världen. Musik, teknik, klockor och bilar är det som intresserar honom mest.