Image Alt
 • Klockor & Smycken  • Recension – Victorinox Chrono Classic XLS
Victorinox xls chrono

Recension – Victorinox Chrono Classic XLS

Det var inte så länge sedan jag fick upp intresset för klockor, och det är verkligen en rolig hobby att ha, om än något dyr i vissa fall. Men hur mycket behöver egentligen en respektabel, snygg, märkesklocka kosta?

Klockan jag recenserar idag är en Victorinox Chrono Classic XLS Alarm och är ett Schweiz-tillverkat quartz-ur som verkligen andas kvalité och lyx. De som tillverkat denna klocka är inga mindre än Victorinox, företaget  som uppfann den Schweiziska arme-kniven, ett företag som alltid stått för kvalité och gedigenhet, ända sedan slutet av 1800-talet.

Victorinox chrono classic

Klockan och armbandet är tillverkat i rostfritt stål, med en svart urtavla och läckra kontrasterande röda detaljer på bland annat sekundvisaren

Det första som bör nämnas om denna klockan är att den är stor, och relativt tung. Med en storlek på 45 mm och en vikt på lite över 430 gram så hamnar de flesta rivalerna i lä här. Detta ser jag dock ej som något negativt, utan endast något man bör veta om innan man eventuellt köper en. För mig gör endast tyngden och storleken att den upplevs som väldigt solid och stryktålig, en klocka du kan ha på dig dag ut och dag in och aldrig behöva oroa dig för om den kommer klara av dagens aktiviteter, vad de än kan vara.

Victorinox chrono classic

Om vi ska nämna klockans funktioner så är en av de mer uppenbara just alarmet som namnet skvallrar om, i dagens samhälle där man nästan alltid har en smartphone med sig kan ett alarm på en klocka kännas föråldrat och mer som en gimmick, men faktum är att jag gillar denna funktionen mer än jag trodde. Det är perfekt att ställa in ett alarm om du är osäker på om du kommer ha telefonen med dig eller om det finns risk att batteriet i din smartphone ej kommer räcka, till exempel på en heldag på sjön.

Victorinox chrono classic

Baksidan avslöjar att det Safirglas som använts, något man nästan förutsätter i denna prisklassen. Den är även vattentålig till 100 meters djup.

Förutom alarmet har du både kronograf och takymeter-skala. Kronografen innebär att du har tidtagningsfunktioner med den läckra röda sekundvisaren, även minut och timmar visas i den vänstra delen av urverket. Takymeter-skalan i boetten innebär att du med enkelhet tillsammans med tidtagningen kan räkna ut hastigheten på något, till exempel medelhastigheten på en bil.

Victorinox chrono classic

Så var det då priset, vad kostar en klocka av denna kaliber och kvalité egentligen? I svenska butiker får du räkna med att ge mellan 7000 och 9000 kronor, beroende på exakt modell och utförande. Detta ger dig dock en klocka som med enkelhet kan jämföras med betydligt dyrare alternativ i både design, kvalité och känsla. För detta pris går det egentligen inte att klaga på särskilt mycket om jag ska vara ärlig, då det känns som man får betydligt mycket mer än vad man betalar för.

Victorinox Chrono Classic XLS är en klocka som drar blickar till sig, inte för att den är flashig eller särskilt extravagant, utan för att den andas kvalité och klass, något som alla kan uppskatta.

Foto: Jonathan Lindfors

 

Jonathan har en bakgrund som både chefredaktör och skribent och har främst haft fokusen på musik och events. Lyx för Jonathan är att kunna unna sig det där lilla extra, att kunna koppla av med en bra skiva och en god whisky, att ha tid att andas och slappna av och ha möjligheten att kunna resa och utforska världen. Musik, teknik, klockor och bilar är det som intresserar honom mest.

POST A COMMENT