vinterjackor

Tre galet varma (och dyra) vinterjackor

Från och med November så invaderas Sverige av mörker och kyla – och det pågår ungefär ett halvår framåt (!). Mörkret är det inte mycket att göra åt, men kylan går att skydda sig mot. Vi har valt ut de mest tongivande företagen som gör årets varmaste vinterjackor.

Fjällräven Expedition Down Parka No. 1

vinterjackor flällräven
När Fjällrävens grundare Åke Nordin på 1970-talet skulle revolutionera sovsäcksmarknaden så sov han helt enkelt ute på sin egen balkong vintertid för att testa så att de nya sovsäckarna verkligen fungerade. Det är talande för det driv som finns hos det svenska företaget med den lilla räven som symbol.

Expedition Down Parka No. 1 är inget undantag, den är utformad för professionell användning i extrem kyla. Djup stormhuva, tvåvägs dragkedja som döljs bakom skyddsklaff med knappar som är fastsydda med ripsband. Alla greppdetaljer – knappar och dragkedjekläppar – är överdimensionerade för att kunna hanteras med tjocka handskar.

Bland övriga funktioner kan nämnas ett par avtagbara bivackhängslen som gör att du kan ha jackan “på” utan att använda dess ärmar – praktiskt till exempel vid snöskottning och annat svettigt arbete när du inte vill riskera att förlora jackan i en plötslig kastvind.

Huvudmaterial är Fjällrävens eget G-1000 Eco (65 % återvunnen polyester och 35 % eko-bomull) och fyllningen består av etiskt producerat dun. Axlar, ärmar, ryggslut och fickor är förstärkta med G-1000 HeavyDuty Eco och innerväven består av polyamid. I handvärmarfickor och på kragens insida, mot hakan, sitter värmande ull från det anrika väveriet Abraham Moon. Material och detaljer har valts för att minimera påverkan på miljön – till exempel är de flesta läderdetaljerna gjorda av tillvarataget spill – och för att det ska vara enkelt att byta ut utsatta delar. Expedition Down Parka No. 1 blir din för det facila priset av 15 000 kronor.

Moncler Aureal

vinterjackor moncler
Moncler – nu mest kända för sina lyxiga quiltade dunjackor, var från början ett funktionsdrivet friluftsföretag. Moncler kommer från en liten by i de franska alperna nära Grenoble. Från börjat tillverkade man quiltade sovsäckar och tält med en särskild teleskop-struktur. Den första quiltade jackan gjordes för att skydda arbetare från kyla. Den användes som ett förstärkningsplagg ovanpå arbetsoverallen. Den första att upptäcka Monclers potential för sina verkligt tuffa egenskaper var den franska alpinisten Lionel Terray. Som gjorde en specialkollektion redan på 50-talet. Som en hyllning till alpinisten Terray har nu Moncler tagit fram Moncler Aureal, en högteknologisk dunjacka i vintagestil. Pris: ~ 13 000 kronor

Canada Goose Snow Mantra Parka

vinterjackor canada-goose

Även Canada Goose, som numera kan räknas mer som ett lyxmärke har sin grund i funktion, från början gjord för skoterförare och arbetsfolk som skulle uthärda rejäl kyla. Genom åren har Canada Goose varit med på åtskilliga utmanande expeditioner på bland annat på Antarktis och Mt Everest. Men det var genom filmproduktionsmänniskor den gjordes känd – som använde den på kalla platser vid stillasittande eller lågaktivt arbete.

Snow Mantra Parka är känd som världens varmaste jacka och är testat att tåla temperaturer under – 30°C, yttertyget i polyester och bomull är behandlat vilket gör jackan vind- och vattentät. Pälsbrämen som sitter på den trevägs justerbara tunnelhuvan är av äkta päls (prärievarg), bland övriga funktioner: stormklass, grovt tvåvägs låsande blixtlås skyddad med Velcro, dubbelförstärkta armbågar oc så vidare. Pris: ~ 13 000 kronor

Text: Nils Grundberg