Categories
Resor Vin & Sprit

The Bellini @ Harry’s bar

The Champagne Sommelier reste till Venedig och en av världens mest kända cocktailbarer för att beställa en riktig klassiker – Bellini @ Harry’s bar.

Det var en sval och regnfuktig septembermorgon då jag lämnar Stockholm. Jag landade på den klassiska filmfestivalflygplatsen i Venedig. Jag blir upphämtad av Vincenzo, min taxibåtchaufför, som skall ta oss till klassikern Harry’s Bar. Han navigerar oss mot Calle Vallaresso 1323 med säker hand på ratten. Jag sitter i baksätet på vår taxibåt på väg från Venedigs ytterområden, det är mitten av september och allt eftersom Venedigs förorter tynar bort blir kanalerna smalare och smalare.

Jag har inte besökt Venedig sedan tonåren i början av 80-talet. Men synintrycken känns igen från otaliga James Bond-filmer och framförallt från The Italian Job. Efter en aning sicksackande genom kanalsystemet kommer vi fram till baren som har givit upphov till den mest klassiska av alla champagnecocktails – Harry’s bar.

HARRY’S BAR

Baren öppnades 13 maj 1931 av Giuseppe Cipriano i en lagerlokal på kajen Vallaresso i närheten av Marcus-platsen i Venedigs södra utkant. Barens namn kommer sig av en ung amerikansk herreman som lånat pengar av Cipriano några år tidigare. Harry Pickering kom tillbaka till Venedig och tripplade summan som Cipriano lånat honom med orden “nu kan du öppna den där baren som du alltid pratat om2.

Den första och enda gästboken innehåller signaturer från kända namn som Arturo Toscanini, Guglielmo Marconi, Somerset Maughan, Noel Coward, Charlie Chaplin, Barbara HuttonValentina SchleeOrson WellesTruman CapoteGeorges Braque, Peggy Guggenheim etc.

BELLINI

Bellini uppfanns 1948 på Harry´s Bar i Venedig av Giuseppi Cipriani. Originalet blandades med persiko­puré och Prosecco. Cipriano tyckte att drinkens unika färg påminde om solnedgången i en målning av den venitianska 1400-talskostnären Giovanni Bellini. Därav namnet.

Receptet – 1/3-del Puré från vita persikor (frusen och mixad slät, undvik att för mycket bubblor slås in i purén) en aning med socker och toppa upp champagneglaset med 2/3-delar Prosecco.

Sommelier Björnstierne Antonson_photo Raphaël Cameron

By Björnstierne Antonson

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *