Greta Garbo

Greta Garbo hyllas med en staty på hemlig plats

Vår största och samtidigt mest hemlighetsfulla Hollywoodstjärna hyllas nu genom att en staty, Statue of Integrity, reses långt inne i djupa skogen. Statyns placering gör att hon får fortsätta att vara ifred, samtidigt som hennes minne hyllas.

Greta Garbo är som sagt känd för att hon ville vara ifred, hon värnade sin integritet.  Med hennes skygghet och tillbakadragenhet i åtanke har Statue of Integrity rests på en ytterst folktom plats, långt bort från strålkastarljuset. Nämligen djupt inne i en svensk skog. Skogen där statyn placerats uppges vara vacker, ödslig och folktom. För att hon skulle få med sina rötter valdes en plats som faktiskt heter ‘Stockholm’ – och där får hon vara ifred och njuta av stillheten.

Statyn är skapad av konstnären och islänningen Jón Leifsson, som verkar i Skåne och han tycker att det är ett spännande projekt då man ofta tänker att en staty ska stå på ett stort torg, men det här är helt tvärtom.

Jag har verkligen fått bekanta mig med den här damen och när man läser på om henne så förstår man att hon var en sån som vill leva sitt eget liv. Så statyn passar sig verkligen bra i en liten skogsglänta någonstans. – Jón Leifsson

Greta_Garbo_statue_of_integrity_jon_leifsson_fotografiska_INTEXT

Statyn och konstnären Jón Leifsson

Nyligen skrev vi om Garbo-utställningen på Fotografiska muséet i Stockholm där reklammannen Lars Nordin låtit ställa ut sin samling av Garbo-memorabilia. I år mottog han Garbo-sällskapets pris, och är mycket nöjd med Statue of Integrity.

Greta Garbo älskade Sverige och släppte aldrig kontakten med hemlandet. Att hon nu blir hyllad genom en staty, som föreställer henne sittandes med rofyllt ansikte blickandes ut över en naturskön plats, det känns verkligen fint och passande, säger Lars Nordin

Greta Garbo är utan tvivel en av filmvärldens främsta ikoner och en av de allra största Hollywoodstjärnorna genom tiderna. Lika känd som för sina filmroller och sitt utseende blev hon för sitt tillbakadragna och hemlighetsfulla liv. Efter ett abrupt avslut på filmkarriären försökte Garbo hålla sig bortom kamerornas räckvidd, vilket väckte en allt större nyfikenhet om mystiken kring hennes liv, hon som förutom sin filmstjärneberömmelse också var känd som den rikaste kvinnan i USA som själv tjänat ihop sin förmögenhet.

Statyn blir alltså en slags spegelbild av Garbos liv, där vår relation till henne fortsätter att präglas av hennes oåtkomlighet. Läs mer om statyn här.Greta_Garbo_statue_of_integrity_jon_leifsson_fotografiska_INTEXT2