Bryggmästaren Richard Bengtsson tar med oss på ytterligare en ölresa. Mariestads Strong Ale, den fjärde brygden som är ett resultat av bryggmästare Richard Bengtssons och kocken Björn Franzéns smakresor, är inspirerad av Ostindiefararen Götheborgs långa seglatser till Ostindien.
Jag fick en invitation till att smaka den senaste skapelsen under en middag på Östasiatiska museet. Under kvällen bjöd Richard och Björn på öl och mat inspirerad av hav, rökig tjärdoft, asiatiska frukter och ekfat. Det var intressant att uppleva hur resan påverkat Richards uttryck i bryggeriet och hur Björns mat mötte de olika smakerna.

Ostindiefararen Götheborg
Svenska Ostindiska Companiet är ett svenskt handelskompani bildat 1731 som från Göteborg handlade med Ostindien, framförallt med Kina. Mellan 1732 och 1806 seglade skeppen i skyttel trafik till Ostindien. De genomförde totalt 132 resor och skapade väldiga rikedomar till både ägare, köpmän och även för hela landet. Skeppet Götheborg som stod klart 2005 är en replika på det kanske mest kända fartyget från 1738. Götheborg hann uppleva tre äventyrliga resor till Kina innan hon snöpligt förliser utanför hemmahamnen i Göteborg.

Mariestads Ostindien Strong Ale
I samband med sin inspirationsresa på ostindiefararen Götheborg sommaren 2015 besökte Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson Hongkong – ett av målen för 1700-talets resor med Ostindiefararna. Inspirerad av Asiens dofter, färger och smaker har Richard Bengtsson tagit fram Ostindien Mariestads Strong Ale.
Bryggmästarens tasting note: För att brygga en öl med lång hållbarhet har jag använt sig av fyra maltsorter: Pilsnermalt, Münchenermalt, Melanoidinmalt och mörk karamellmalt, och humlesorterna Cascade och Magnum som ger både smak och hållbarhet. Ostindien Strong Ale har lagrats fem månader på tank och ekfat innan den tappats på flaska. Den har en markerad alkoholhalt, komplex smak och en tioårig hållbarhet. – Richard Bengtsson – bryggmästare Mariestads Bryggeri


Sommelier tasting note: Mariestads Ostindien Strong Ale är den fjärde brygden som är ett resultat av Richard Bengtssons och Björns Franzéns smakresor. Tillsammans med Mackmyras whiskyexpert Eric Bräck har bryggmästaren funderat kring olika typer av ekfatslagring och hur de i slutändan påverkar ölet.
Här har vi ett nyanserat öl med en lätt rökig smak med inslag av lufttorkade charkuterier, finska tjärpastiller, mörkt skärgårdsbröd, honung och örter. Jag gillar verkligen angivelsen för ‘bäst-före’ – utgången av 2025!!! Även om bryggmästaren själv vill dricka all öl inom sex månader. – Björnstierne Antonson – sommelier

Menyn av Björn Frantzén


Morotsmacaron
ingefära, diakonkrasse, anklevercrème
Mariestads Saltöl
–
Cajunkryddad kycklingterrin
rostad paprikacrème, bleksellerisallad
Mariestad Fruktig Lager

Löjromstoast
picklat äpple, dill, brioche, syrad grädde, torkat smör
Mariestads Rökig Kustlager

Hängmörad biff
brynt lökpuré, vit soja, riven tryffel
Mariestad Ostindien Strong Ale
Mariestads Ostindien Strong Ale lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 2 maj.
Totalt 1 800 flaskor har buteljerats och kommer finnas till försäljning. Priset är 195 kr/flaska, art# 89822-1.
Läs om den förra lanseringen av MARIESTADS RÖKIG KUSTLAGER.
One reply on “Ölresan fortsätter – Mariestads Ostindien Strong Ale”
[…] smakresa där mat och dryck står i centrum i jakten på nya spännande smakupplevelser. Läs om Mariestads Ostindien Strong Ale och Mariestads Rökig Kustlager. Nu i höst presenteras en ny öl som ett resultat av Den Stora […]