Greta Garbo Fotografiska_bilden_av_garbo_hollywood

Unik samling Garbo-memorabilia visas på Fotografiska

Greta Garbo är berömd för sin tillbakadragenhet, vilken skapade en sällan skådad mysticism kring hennes person. Än idag är det något lockande i paradoxen en filmstjärna som inte vill bli sedd. Fotografiska ställer nu ut fotografier och annan Garbo-memorabilia där mycket visas för allmänheten för första gången.

Greta Garbo (egentligen Gustafsson) började sin väg mot berömmelse när hon 1922 kom in på Dramatens elevskola. Under en filminspelning i Berlin träffade Garbo filmmogulen Louis B. Mayer som engagerade henne till MGM. På så vis kom Garbo till Hollywood och blev genast en etablerad stjärna genom filmen Virveln (1926). Hennes berömmelse växte med filmer så som Åtrå (1926) och Anna Karenina (1927).  Många skådespelare hade svårt att klara övergången från stumfilm till ljud, men Garbos ljudfilmsdebut Anna Christie (1930) blev en succé. Hennes hesa röst bidrog bara till hennes suggestiva dragningskraft. Under sin karriär blev Garbo nominerad till fyra Oscars och hennes enda motgång var filmen Tvillingarna (1941). Fiaskot fick Garbo att flytta från Hollywood till Manhattan, New York, och hon vägrade att göra fler filmroller.

Greta Garbo Fotografiska_bilden_av_garbo_hollywood_filmstjärna_INTEXT

Greta Garbo

Garbos berömmelse späddes på av hennes skygghet för publicitet, och hon gav aldrig några intervjuer. Hon var också oerhört sparsam med sin namnteckning, vilket gör namnteckningen som ställs ut på Fotografiska extremt sällsynt och åtråvärd. Samlingen som nu visas kommer från reklammannen Lars Nordin som under 20 års tid samlat på Garbo-memorabilia.

Det är människan och fenomenet Garbo som lockar mig.  Ju mer man forskar desto mer komplex blir hennes öde och person och ju fler frågor uppstår kring henne och hennes livsval. – Lars Nordin.

Lars Nordins samling började nämligen när han för 20 år sedan råkade på en annons där en äldre dam sålde Garbo-fotografier. Via damen kom han i kontakt med hennes dotter Inger, boende i New York, som ärvt en hel container av Garbo-memorabilia av sin väninna Alice Vrbsky vilken var en hängivet Garbo-fans. Som ung arbetade Alice som assistent till Billie Holliday, hade gott om pengar och umgicks i den tidens hetaste kretsar och skrev till Garbo varje dag under många års tid. Brev som enligt ryktet varmt uppskattades av enslingen Garbo, även om hon aldrig besvarade dem. Bara det en fantasieggande tråd av många som spunnits runt denna ikon och hur hon ständigt väckte, och fortfarande väcker, omgivningens fascination. Steg för steg har Lars Nordin köpt de bästa delarna av den samling som Alice Vrbsky skapade i en önskan att denna inte skulle helt splittras. Till det har en han lagt egna fynd som uppstått under dessa 20 år, bland annat namnteckningen skriven med gåspenna.

Greta Garbo Fotografiska_bilden_av_garbo_hollywood_INTEXT

Samlingen visas på Fotografiska under sommaren, fram till den 21a augusti. Det är en blandning av studiofoton i silvergelatin, privata bilder, prints för press och rörligt material. Många har som sagt aldrig tidigare visats offentligt och detta är ett ypperligt tillfälle att se mer av människan Garbo bakom myten. Mer information om utställningen finns här.

Sorry, the comment form is closed at this time.