Två privata konstsamlingar på Sotheby’s

Två unika, privata svenska konstsamlingar som representerar svensk smak under efterkrigstiden presenteras av Sotheby’s nu i juni. Den första samlingen inkluderar 25 varierande verk och är ett testamente för en hel generation skandinaviska samlare.

Calder, Spirale

Alexander Calder, Spirale

Den första samlingen är ifrån Moderna Museet som grundades 1958 i Stockholm. Muséets legendariska primära kurator, Pontus Hultén, formade under 1900-talet smaken hos en hel generation konstsamlare. Samlingen inkluderar bland annat en Picassomålning från Guernicautställningen som hölls av Moderna Museet under 1950-talet samt två exceptionella verk av Léger. Även verk av Max Ernst, Henri Laurens och Yves Klein samt en monumentalskulptur av Alexander Calder representeras i den presenterade samlingen.

Eliasson, Domestic Eye Device

Eliasson, Domestic Eye Device

Verken demonstrerar den specifika trenden för svensk konstsmak under efterkrigstiden. Verken av den danska abstrakta konstnären Asger Jorn, den enda med skandinaviskt ursprung, samt Albert Gleizes Vaudeville, vars verk funnits hos Guggenheim i 30 år, speglar en parisisk modernism. Den totala utropssumman är £4,500,000-6,350,000 och verken kommer att finnas tillgängliga i Sotheby’s försäljningar av kontemporär, modern och impressionistisk konst som går av stapeln 28 och 29 juni.

Jorn, Une Meme de Rien

Asger Jorn, Une Meme de Rien

Utöver denna samling presenterar Sotheby’s ännu en svensk samling bestående av fyra exceptionella verk av Degas, Sisley, Matisse och Boudin under samma försäljning. Det ledande verket är Alfred Sisleys Bords du Loing (utropspris: 1,000,000-1,500,000), ett impressionistiskt mästerverk där konstnären har fokuserat på ljusets effekt i landskapsmiljö. Sammanlagda utropet för samlingen är £1,400,000-2,000,000.

Degas, Danseuse regardant la plante

Degas, Danseuse regardant la plante

“Vi är glada över att kunna erbjuda inte bara en, utan två exceptionella svenska privatsamlingar under sommarauktionssäsongen i London. En varaktig hyllning till livet av en konstälskare med otrolig fingertoppskänsla. Egendom från dödsboet efter en privat svensk samlare är reflekterande av en hel generation svenska konstsamlare och sammanfattar på ett fantastiskt vis efterkrigstidens skandinaviska smak”, säger Peder Isacson, Sotheby’s skandinavienchef.

Bill, Strahlung aus Hellgelb

Bill, Strahlung aus Hellgelb

Sandra Kastås jobbar som PR-konsult och rådgivare till VD:s i mindre bolag inom ett flertal branscher. Hon driver även sitt eget konstföretag vid sidan av. För Lyx skriver Sandra om konst, inredning, mode och trender.