Bryan Adams ställer ut på Fotografiska

Femton år av fotograferande har resulterat i Exposed. En utställning som visar Bryan Adams breda och spännande produktion. Titeln är väl vald: Exposed – att exponera, det är precis vad Bryan Adams fotografi gör.

Det är nog inte många som vet att Bryan Adams även är professionell fotograf. Hör man hans namn tänker nog de flesta på hans låthits under 80- och 90-talet. Bryan började fotografera när han ville göra egna omslag till sina musikalbum och har sedan dess alltid burit med sig sin rolleiflexkamera. Hans fotograferande utvecklades sedan till professionellt när han under en sommar hade Herb Ritts som mentor. Under den tiden fick han tillgång till Ritts studio och hjälp av alla hans fotoassistenter. Idag fotograferar Bryan bara digitalt och har sin egna studio i bottenvåningen av hemmet.

Bryan Adams Exposed

Utställningen på Fotografiska sträcker sig från glamourös kändisvärld i Exposed till Wounded: The Legacy of War. Verken som visas är från allra första start till att han idag sedan länge är väletablerad modefotograf anlitad av de största varumärkena. Han har fotograferat åtskilliga kändisar för magasin som Vogue, Harper’s Bazaar och Elle. Den första tidningen som anlitade honom var brittiska Marie Claire Magazine. Några exempel på kändisar som han fotograferat är Jim Morrissey, Ben Kingsley, Amy Winehouse, Michael Jackson, Louise Bourgeois, Lindsay Lohan och Judi Dench, vilka vi även kan se i utställningen.

“Jag gillar att fotografera människor som är lite mer rough snarare än glamour. En av de som jag skulle vilja fotografera härnäst är Sylvester Stallone.”

Bryan Adams, Jerry Hall, London 2013

Jerry Hall, London 2013

I utställningen Wounded: The Legacy of War som också visas på Fotografiska har Bryan fotograferat krigsskadade unga brittiska soldater som stridit i Irak och Afganistan. Stympade och ärrade personer poserar med en stolthet över vem man är och får vara, men också som vittnen om krigets synliga och osynliga livslånga konsekvenser.

Wounded1

Projektet var ett av Bryans jobbigaste, speciellt när han mötte unga personer som kom till hans studio och saknade kroppsdelar. Fotografierna har även blivit till en bok som är ensam i sin genre. Boken sålde slut och den brittiska regeringen tog upp frågan.

Wounded2

Bryan har även vunnit ett flertal internationella utmärkelser, bland annat har han tre gånger vunnit Lead Award. 2015 fick han även en Honorary Fellow­ship av the Royal Photographic Society i London.

“Mitt tips till fotografer är att ignorera mörkrum, det är bättre att lära sig Photoshop. Filmen kommer aldrig tillbaka och det är endast en smal nisch, det är dessutom mycket dyrare och opraktiskt.”

Bryans nästa projekt är en bok med fotografier på abstrakta saker, bland annat sand.

“En bra bild kräver kreativitet. Hur, var och med vem ska fotot tas. Fotografering handlar om ‘catching memories’.”

Utställningen på Fotografiska pågår till 25 september 2016.

Sandra Kastås jobbar som PR-konsult och rådgivare till VD:s i mindre bolag inom ett flertal branscher. Hon driver även sitt eget konstföretag vid sidan av. För Lyx skriver Sandra om konst, inredning, mode och trender.