Yayoi Kusama på Moderna Museet

Den bästa konstutställningen i Stockholm på väldigt länge visas just nu på Moderna Museet I oändligheten med Yayoi Kusama. Kusama är en av samtidens mest uppmärksammade konstnärer och har skapat konst sedan 1950-talet. Hon använder sig både av måleri, skulptur och installation och hennes verk visas nu för första gången i Sverige.

Yayoi Kusama är född 1929 i Japan. Under 1960-talet bodde hon i New York och skapade flera av sina viktigaste verk. Det var en period av intensiv kreativitet för Kusama och konstnärskapet utvidgades till bristningsgränsen. Hon arrangerade kollektiva konsthändelser, politiska performance och protester mot Vietnamkriget och för sexuell frigörelse. I kroppsmålningfestivaler målade hon prickar på de nakna kropparna och utnämnde sig själv till ”Polkaprickarnas prästinna”. Hon startade tidningen Kusama’s Orgy och designade avantgardistiska kläder för det egna modemärket The Nude Fashion Company.

Yayoi Kusama, Kusama with Pumpkin, 2010

Yayoi Kusama, Kusama with Pumpkin, 2010

I början av 1970-talet lämnade Kusama New York för att några år senare i storskaliga målningar och skulpturer återuppta sitt konstnärskap i Tokyo. I verken från mitten av 1980-talet återbesökte hon de prickar och nät som följt henne som ett ledmotiv i konstnärskapet, men nu med starkare färger, än mer stiliserade mönster och med tydliga referenser till naturen. Den gula pumpan är ett motiv som blev kännetecknande för Kusamas bildvärld under den här perioden.

Yayoi Kusama moderna museet

Några av Kusamas fantastiska målningar

Kusamas originella bildvärldar hävdar hon kommit ur de återkommande hallucinationer hon haft sedan barndomen. I hallucinationerna uppenbarade sig världen som ett raster av prickar och upprepade former, som en oändlig stjärnhimmel. Konsten blev för Kusama ett sätt att ge konkret form åt dessa inre landskap. Hennes verk blev på så sätt även till storskaliga, rumsliga installationer. En av dessa är Mirror Room (Pumpkin) (1991) som visades på Venedigbiennalen 1993.

Yayoi Kusama I oändligheten 11.6 – 11.9 2016 Stockholm

Mirror Room (Pumpkin), 1991

Yayoi Kusama – I oändligheten är den första omfattande utställningen som uppmärksammar Kusamas stora intresse för mode och design. I utställningen visas, förutom det egna modemärket The Nude Fashion Company, även verk från de uppmärksammade samarbeten hon gjort med Louis Vuitton (2012) och designkollektivet graf (2000). Yayoi Kusamas konstnärskap presenteras genom ett rikt urval av måleri, teckning och skulptur så väl som omfattande rumsliga installationer och material från hennes happenings och performance i 1960-talets New York. I Yayoi Kusama – I oändligheten visas även det nya verket Infinity Mirrored Room – Hymn of Life (2015) och Narcissus Garden (1966) som är ett av Kusamas mest kända verk. Narcissus Garden uruppfördes på Kusamas egna initiativ vid Venedigbiennalen 1966 och firar därmed sitt femtioårsjubileum 2016. Just spegelinstallationerna är de mest häftiga och hänförande av hennes verk på Moderna Museets utställning. Utställningen pågår till 11 september 2016.

Jag står i Infinity Mirror Room - Phalli's Field

Jag står i Infinity Mirror Room – Phalli’s Field

En båt av fallossymboler av Yayoi Kusama

En båt av fallossymboler

Sandra Kastås jobbar som PR-konsult och rådgivare till VD:s i mindre bolag inom ett flertal branscher. Hon driver även sitt eget konstföretag vid sidan av. För Lyx skriver Sandra om konst, inredning, mode och trender.