Sommar i stan

Den blomstertid nu kommer – sol, bad, glass och uteliv i storstan

Nu stundar årets ljusaste tid och sommarmånadernas semesterfirande. Vi vill ha sol, värme och blå himmel medan vi njuter på solvarma klippor, doppar tårna i vattnet, slickar på glass och grillar med kära vänner. Både vistelser ute i stadens varma puls, i grönskan på landet och inredningsaccessoarerna sätter extra prakt på din tillvaro. Här är redaktionens favoriter för en sommar i stan.

Midsommarfix

Sätt guldkant på midsommarfirandet. Sill, nypotatis, brännvinsvisor och små grodorna hör till. Så även jordgubbar och sju sorters blommor under huvudkudden.

Sommar i stan_Inredning sommar      För midsommarskålen – Amor Vincit Omnia Ja! lanserades i maj 2016, design: Efva Attling för Orrefors. Klassisk kanna till barnens saft – Rörstrands karaff Mon Amie. För glasskulan – Iittalas nya cocktailglas. Finaste serveringstången – Pick Up i design by Stig Ahlström. För sommardoppet nere vid sjön – Idylliens vackra mörkblå handduk med fransar. För strandprylarna – Ceannis Beach Shopper. För sköna stunder – Jysks Hammock Bergfink. För midsommarblommorna – vas Horizon från Bernadotte & Kylberg. Kul på stranden – strandtennisset från Sagaform. Tänd kvällsbrasan med stickorna i Box Light i design av Kristian Stark.

Sommar i stan_rorstrand_eva liljeforsMidsommartårtan på fint fat – Rörstrand Mon Amie.

Uteplatsens make-over

Kuddar och plädar i härliga sommarfärger är ett enkelt sätt att göra uteplatsen inbjudande för familj och vänner.

Sommar i stan_Himla_kuddarKuddar i färgerna Atlantis och Hibiscus från Himla.

Sommar i stan_Himla_Kudde

Skansens midsommarfirande

Många är vi som far ut till våra landställen under midsommarhelgen, medan traditionssugna Stockholmare och storstadens besökare tar sig gärna till Skansens ack så traditionella midsommarfirande. Här firas Midsommar i dagarna tre, 24-26 juni 2016, med dans runt den ståtliga midsommarstången medan visor spelas på både dragspel och munspel av Skansens spelmän i fina folkdräkter. Detta är en av de allra äldsta programpunkterna på Skansen och redan 1892 stod majstångsresning och långdans på programmet.

Sommar i stan_Midsommar på Skansen_700

Vi passar även på att tipsa om allehanda hantverksmässigt tillverkade produkter som ställs ut och sälj under helgen på Skansens marknad, så som t ex de fina handsmidda knivarna från Gunnar ”Slöjdare” Olsson.

Extrakryddad midsommarfest med storstadens bästa utsikt

När en av våra mest älskade högtider närmar sig ställer Södra Teatern till med stort midsommarfirande på Mosebacketerrassen. Här har ni festen som handplockar de bästa inslagen från en klassisk svensk midsommar och pepprar med lite Södrankrydda.

Sommar i stan

Värdar för dagens aktiviteter är dragshowartisten MissInga och Södra Teaterns tyskbördiga VD Ingmari ”Helga” Pagenkemper. Först på schemat står så klart utsmyckning av midsommarstången tillsammans med ringdans och fiskdamm för de yngsta. Restaurang Mosebacke, med gotländske köksmästaren Håkan Hederstedt, serverar en vegetarisk och en mer klassisk midsommarmeny. Befinner man sig i stan blir detta troligtvis den härligaste stämningen man kan hitta.

Glass i huvudstaden

Befinner du dig fortsatt i huvudstan under sommarmånaderna, kan vi tipsa om den nya uteserveringen hos Svenskt Tenn som öppnade 1 juni på vackra Strandvägen. Här serveras glass som du kan njuta av sommarvarma dagar medan du spanar in förbiflanerande sommarfolk. På en liten uteservering med 14 sittplatser framför butiken på Strandvägen kan du svalka sig med en glass eller ett glas iste i solen. Svenskt Tenn Glass_Sommar i stanGlassen tillverkas hantverksmässigt på Kungsholmen i Stockholm och till glassen gör Tesalongen egna tillbehör som karamelliserad kolakaka, spritade inlagda björnbär och hallonsirap med smak av doftpelargon. En kula glass med smak av jasminte låter läskande gott.