rogivande inredning_mimou

Det blommar i våra hem – 5 x bladverk

Sommarens växter och blommor inspirerar ända in i våra hem och resulterar i svenska designklassiker och rogivande inredning – från MilleNottis bladverk för sängen till Idylliens blommiga dofter och Rörstrands klassiska bladmönster för det dukade bordet.

Ostindia Floris växter vidare

Rörstrands serie Ostindia Floris är av svenska folket framröstad till århundradets servis, vars kreation är följden av en försvunnen skatt. 1746 förliste ett skepp på väg hem från Kina utanför Göteborg. Lasten bärgades och skärvan från en porslinstallrik hamnade i ett skåp hos Rörstrand, där chefen Knut Almströms fru en dag fick syn på den och fällde orden: “Knut, jag tycker du ska göra något av den här.” 1932 stod så den kinesiska skärvan modell för den nya Rörstrandsservisen med sitt numera klassiska mönster. Konstnärinnan Caroline Slotte skapade 2012 ett småsyskon till Ostindia – Ostindia Floris. Dekoren utmärks av ett tätt bladverk som vecklar ut sig över porslinet som ett flor. Trots sin ungdom är även Ostindia Floris på väg att skriva in sig i den svenska designhistorien.

Rörstrand_ostindia_floris_bowl_rogivande inredning

Ostindia Floris får 2016 två stycken nya delar i sin servis. En vacker skål med det klassiska bladmotivet samt en djup tallrik.

Lamino jubilerar med lövmönster

Swedeses fåtölj Lamino, i design av Yngve Ekström, har vid det här laget 60 år på nacken och syns i många svenska hem som gillar designklassiker. När Ekström ritade fåtöljen 1956 gjorde han det med människan som utgångspunkt, vilket gör den lika behaglig att sitta i som att titta på. Som jubileumsutgåva har Lamino 60 fått ett mönster av blad på lädret som ger nytt liv till fåtöljen.

swedese_lamino 60_rogivande inredning

Yngve Ekström hämtade ofta kraft och inspiration från naturen, vilket Jennie Ekström tagit fasta på i sin skapandeprocess. Hennes tolkning till jubileumsutgåvan resulterade i två stiliserade eklöv som präglas i sadelläder från svenska Tärnsjö.

Mille Notti firar 25 år med bladverk

Sängklädersmärket Mille Notti grundades av Peder Wehtje 1991 och drivs numera mest av sonen William Wehtje, som är VD, och hans syster Pia som är ansvarig för företagets design. Mille Notti, som betyder tusen nätter på italienska, inspireras av den italienska livsnjutningen och den svenska känslan för kvalitet med fokus på produkter för sov- och badrum. Som en hyllning till företagets 25-årsjubileum lanseras nu en jubileumskollektion som känns både sofistikerad, elegant och tidlös.

MilleNotti_sofisticato_miljö_rogivande inredning

Inspirationen kommer från det välskräddade 1960-talet. Bland sängkläder, plädar och kuddar i materialen satin, flanell och mohair sträcker sig färgskalan från mullvad till gråblått. Bladmönster och strikt randigt är framträdande mönster i kollektionen.

MilleNotti_sofisticato_sand_bedset_rogivande inredning

I kollektionen ingår Sofisticato där vi mest tilltalas av lakanen i kammad bomullsatin med det söta motivet med bladverk som finns i både blått och sand.

Idylliens doft av örter

Gotländska företaget Idyllien hämtar inspiration från ön och resor runt om i världen till sina egna doftvärldar och produkter. De nya doftstickorna får hemmet även att dofta av härliga växter och örter. Gotlandsänge är en mjuk och söt doft inspirerad av den gotländska floran med noter av heliotrop och jasmin. Vår favorit Apelsinblom har hämtat inspiration från blommande tropiska apelsinträd. Förutom butiken på Gotland har Idyllien även öppnat en underbart mysig butik i Sturegallerian i Stockholm. Väl värt ett besök.

idyllien_rumsstickor_apelsinblom_Gotlandsänge_rogivande inredning

Mimou’s Artisan Flowers

Svenska designvarumärket Mimous nya tapetkollektionen Artisan Flower är en egensinnig mönstertolkning av blommor och blad. Mjuka blomformer stramas upp i grafisk mönstersättning. Klassiska blommor gestaltas med utsuddade konturer och färgstänk. Kollektionen består av fem mönster, varav fyra presenteras nu och det femte mönstret Wind ower lanseras i augusti 2016.

rogivande inredning

Lyx-redaktionens favorit i kollektionen är tapeten Mayfair vars mönster kom till lite av en slump.

Själva formen kommer från ett ogräs som växte på min balkong i Bangkok som jag tyckte var vackrare än de planterade blommorna det umgicks med – Malin Karstensson, Kreativ Direktör på Mimou

Malin Karstensson gjorde en skiss av ogräset, men ingen mönsterrapport eftersom hon redan var klar med tapetkollektionen. Några veckor senare öppnade hon mönsterfilen och började leka med mönstret. Då fick Malin ett sug i magen när hon såg det färdiga resultatet och kände att mönstret var så självklart i sin enkelhet att det bara måste få vara med i kollektionen. Ogräsets mjuka form i överkant parat med dess kantiga underdel bildar på håll graderade fyrkanter som för tankarna till Art Deco. Mayfair finns i fyra färgställningar: Camelia, Grey, Rose och Denim.