kung carls cocktailbar

Hotel Kung Carl firar 150-årsjubileumet med ny cocktailbar – anrikt tillhåll vid Stureplan

I år firar familjeägda hotell Kung Carl vid Stureplan 150 år och är ett av Stockholms äldsta hotell. Inför jubileet har man bland annat tagit fram en jubileumsbok samt firar med en ny bar i ljusgården som inbjuder till sköna drinkstunder för både hotellgäster och storstadens livsnjutare.

kung carls cocktailbar_fasad

Lina Östlundh tillhör ägarfamiljen, har bakgrund som scenograf och är också den som är ansvarig för inredningen av hotellet. Vi får höra hennes tankar kring den nya baren, renoveringen av receptionen och lobbyn samt alla de individuellt inredda rummen i hotellet. Många har renoverats till mysiga rum med noggrant utvalda detaljer samt eleganta sviter. Rummen har alla sin egen speciella stil och unika detaljer vilket gör att alla kan hitta sitt favoritrum.

Kung Carls cocktailbar – det nyaste tillskottet

I hotellets inglasade innergård har man visserligen kunnat sitta för att äta frukost eller ta en drink tidigare, men har nu uppgraderats till en läcker bar med inspiration från förra seklets början.

kung carls cocktailbar_Lounge     Den nya barens inredning med fantastiska tyger från anrika William Morris

Inredningen speglar den gångna tiden, men i modern tappning med gedigna materialval såsom mässing, platsbyggd bar i trä och lyxiga sammetstyger. Även drinkarna blandas enligt klassiska recept, men med en modern twist.

Sammet, fransar och kristall

När man sitter i den nya baren slås man av den pampiga takhöjden och man ser på sina ställen detaljer som funnits där sedan husen byggdes. Vi som bott på hotellet vid flertalet tillfällen tidigare trivs än bättre i denna nya, mer ombonade, miljö.

kung carls cocktailbar_röd sammet Själva bardisken är platsbyggd av Sätra Snickeri i design av Lina Östlundh. 

Inredningen är inspirerad från Paris med sammet, fransar och kristall som huvudtema. Även om fransk dekadens står som inspiration, berättar Lina att ett av hennes favorithotell i New York – the Nomad – har inspirerat vissa detaljer i receptionen och den allmänna känslan.

Vi har så mycket spännande historia i våra väggar och det är såklart något som vi vill ta vara på och förstärka på bästa sätt. Varje rum är unikt inrett och nu får baren sin egen personliga touch. Ambitionen är att baren ska vara hjärtat av hotellet och vara en ombonad, välkomnande och självklar mötesplats för både hotellets egna gäster och för gäster utifrån – Therese Hammar, VD för Hotel Kung Carl.

Med bakgrund som scenograf, har Lina öga för att skapa miljöer som tilltalar och berättar en historia. I nya baren har hon tagit fram en mer eklektisk stil där man flirtar med 1900-talets början då hotellet faktiskt flyttade till dess nuvarande adress. Här ville Lina skapa en känsla av den tjusiga salongen med silverbrickan och kristallglasen.

Jag har även inspirerats av dramaserien Fröken Friman Krig som utspelar sig i början på 1900-talet. Den miljön med plymåer, draperier, fransar…. – Lina Östlundh

Man har tagit till vara och lyft fram de historiska detaljer som finns i huset. När Lina berättar och visar runt smittar entusiasmen av sig och vi känner den passion som läggs ner i inredning och materialval. Vissa rum har utsikt över Birger Jarlsgatans puls, vissa är inredda med sänghimmel och badkar mitt i rummet, andra i klassisk NY-stil eller engelsk slottsstil. Färggrant, blommigt och stark. Vackra och personliga med ett stänk lyx är den gemensamma faktorn.

Kung Carl_Rum med utsikt över Birger Jarlsg_kung carls cocktailbar

150-årsjubileum hyllas i bok

Jubileumsboken tas fram för att hylla Hotel Kung Carls 150 års jubileum och berättar bland annat om hotellets långa historia, men även om hotelldesign, familjeföretagande och området Stureplan. Då Hotel Kung Carl har en så pass gedigen historia vävs också generell information om svensk hotellhistoria in. Edward Blom är en av skribenterna. Boken kommer att finnas till försäljning på HKC hotels.

Om Hotel Kung Carls historia

Hotel Kung Carl slog upp sina portar den 1 juni 1866 och då var hotellet beläget vid Brunkebergs torg, dåtidens centrum. Hotellet uppkallades efter den regerande monarken Karl XV och historien avslöjar att det varit en omtyckt plats för handelsresande, utländska gäster, men även svenska historiska ikoner som August Strindberg. Fastigheten på Birger Jarlsgatan 21 som idag huserar Hotel Kung Carl uppfördes 1903. Hotellet har funnits på dess nuvarande plats sedan 1925. Familjen Östlundh förvärvade Hotel Kung Carl 1977. Då fanns det 46 stora rum. Idag är antalet rum 143 där alla har sin speciella karaktär. Under 2015 fick huset en ny fasad och klarare färger för att framhäva sin prakt på utsidan.

Vi rekommenderar att spana in den nya cocktailbaren själv för att ta en välblandad drink och insupa atmosfären. Om ändå väggar kunde tala.

Sorry, the comment form is closed at this time.