Trender i tebranschen

Trender i tebranschen och hur man gör te

Vilka är dagens viktigaste trender i tebranschen? Under en längre tid har detoxteerna varit framträdande och det kommer nog att hålla i sig ett tag till. Gröna teer säljer mer och mer då de anses vara nyttigare men framförallt för att de har blivit bättre med åren. Vi dricker överhuvudtaget mycket mer te nu än för några årtionden sedan.

Tebuske_Trender i tebranschen

Så här ser tebusken ut

En annan trend som spås är att mate, som är en koffeinhaltig, uppiggande dryck, framställd av växten yerba mate, kommer att smyga in mer och mer i teblandningar. Mate är mycket populärt att dricka i länder såsom Paraguay, Uruguay, Argentina, östra Bolivia, Södra Brasilien och vissa delar av Chile. Som en motvikt till allt detta nyttiga, kan även kraftigare svarta och rökiga Lapsangteer segla upp igen. Rökiga teer var främst inne på 80-talet och försvann nästan helt på 90-talet.

Trender i tebranschen

Teodling i Oboke, Japan

När man blandar te måste man hitta bra te, rätt arom och dekorera teet så att det ser vackert ut. Burken teet ligger i ska också gärna vara vacker och säljande. Några som har lyckats med det är Thérapie Te. Företaget drivs utav det småländska paret Louise Billengren och Christian Johansson sedan 2010. Louise har i botten en kockutbildning men är självlärd när det kommer till teblandning.

“Jag var ett väldigt matintresserat barn. Jag smakade på allt och den goda vanan har jag fortfarande kvar. Det fanns en naturlig del i min uppväxt som var att man odlade grönsaker och plockade frukt och bär. Och smaka fick man. Knaprig broccoli från mormors odlingar, ärtskidor, rabarber, vinterkål och örter. Jag visste att det fanns ätliga blommor och rötter och jag längtade till höstens bärplockning. Vilda hallon, blåbär och lingon. Doften av höstäpplen gör mig lycklig än idag.”

I sitt eget bageri i Laholm blandar nu Louise ett fyrtiotal olika teer där hon hämtar inspiration ifrån olika platser i världen.

Te Charlies house_Trender i tebranschen

Några utav Thérapie Tes olika tesorter

“När jag i min ungdom flyttade till Turkiet öppnade sig en helt ny värld av smaker. Tedrickandet blev också en naturlig del då de där dricker te oavsett tid på dygnet. Jag fick även lära mig nya smaksättningar som jag aldrig hade vågat mig på innan, såsom rosvatten och apelsinblom, te kryddat med lind och kanel, örtteer som man blandar själv med flera. Framför allt lärde jag mig att inte vara rädd att testa och att det är lättare att blanda själv för att få den smaken man vill ha. Alla jag känner i Turkiet blandar sitt eget favoritte genom att köpa olika sorters te, säger Louise Billengren, teblandare.

Louise Billengren_Trender i tebranschen

Louise Billengren på Thérapie Te

Efter Turkiet bosatte sig Louise i Skottland och sedan i Texas. I varje land lärde hon sig något nytt om tedrickande. I Texas är den absolut vanligaste måltidsdrycken iste. Den serveras alltid osötad och beställaren får söta den själv vid bordet. Dessa smaktrender och skillnader mellan länders traditioner kan även märkas hemma i Sverige. Exempelvis har smaker såsom ros och havtorn blivit mer populära på senare tid.

“Den vanligaste frågan jag får är hur jag kommer fram till nya smaker. Det är flera faktorer som spelar in. Jag måste erkänna att jag sällan tittar på trender. Jag gör ett te eller skorpa som jag är sugen på. Ibland har jag en smak som jag vill förverkliga. Det kan vara en likör jag testat med en bit choklad, eller ett barndomsminne från ett hopkok farmor eller mormor gjorde. Ibland är det en fruktdisk jag sett eller en glass jag gillar”, säger Louise Billengren.

För Thérapie Te har det även hänt att nya tesorter kommer till för att de har ett namn de inte kan mota bort och de har frågat sig hur det namnet smakar. Deras te Sweet Sally är en hyllning till deras dotter Sally.

“Det fick bli ett rött te då hon var liten när vi gjorde det och så fick hon bestämma frukten. Det blev melon”, säger Louise Billengren.

Familjen Charlies House_Trender i tebranschen

Christian och Louise med dottern Sally i bageriet i Laholm

Nu i höst kommer en helt ny serie teer som är helt och hållet inspirerade av Skottland. Landet som Louise har bott i och där hon och Christian gifte sig. Teernas smak är hennes tolkning av Skottland och blommorna som återfinns i teerna finns det även gott om där.

Tillverkningsprocessen för Thérapies teer

1. Hitta rätt ingredienser
Här provsmakar de sig fram vilka olika ingredienser som är goda och kan fungera tillsammans. Med te är även utseendet mycket viktigt så det gäller att hitta rätt utseende på kryddor/skal/blommor/bär/teblad.
2. Ta fram recept
Sedan ska ett exakt recept tas fram. Ofta görs det med tre tongivande smaker. Alla smaker ska inte alltid vara lika tongivande heller, så den exakta mängden provas fram. I recepten står hur mycket av varje smak som ska användas per burk.
3. Provsmakning
Ett bra te bör även provsmakas i naturlig miljö under vardagliga omständigheter. Därför tar de fram ett antal blandningar som de tror är bra och testar dem hemma och låter även vänner och bekanta provsmaka dem och tycka till.
4. Design/namn
När de har ett te som de är nöjda med bestäms namnet och designen. Ibland är det även ett namn eller en design som ska smaksätta ett te. Oftast är det en smak som namnger ett te som får en design.
5. Beställning
Thérapies te blandas vid beställning och allt görs för hand utefter recepten som tagits fram. Sedan läggs de dekorativa delarna till så att teet blir snyggt (blommor/blad/kryddor/andra teblad än basteet osv). Sedan fylls burken på, försluts och pryds med en etikett.

Therapie te Marrakech_Trender i tebranschen

Mitt favoritte – Marrakech, svart te med smak av mullbär och vanilj

 

Sandra Kastås jobbar som PR-konsult och rådgivare till VD:s i mindre bolag inom ett flertal branscher. Hon driver även sitt eget konstföretag vid sidan av. För Lyx skriver Sandra om konst, inredning, mode och trender.