kock-em

Bronsmedalj i Kock-EM – Alexander Sjögren för svensk matlagningskonst ut i världen

Alexander Sjögren är Sveriges representant i världens mest prestigefyllda tävling för kockar och den som förde fram de svenska färgerna i Bocuse d’Or Europé i Budapest igår. Lyx.se gratulerar honom till hans bronsmedels och att Sverige med det tar sig vidare till kock-VM i Lyon i januari 2017. Nu börjar den riktigt uppladdningen.

Sveriges satsning i Bocuse d’Or är stort. Visionen är att föra ut svensk gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Satsningen har gett en rad framgångar med pallplaceringar för bland andra Tommy Myllymäki, Henrik Norström och Mathias Dahlgren. Samtidigt ökar konkurrensen för varje år vilket sätter allt högre press på vår svenska representant. Som ett steg i utvecklingen och för att möta konkurrensen byggdes det nya tävlingsköket och för första gången någonsin har Sveriges kandidat i Bocuse d’Or haft möjlighet att träna i ett specialbyggt tävlingskök.

Det är en enorm fördel för vår svenska kandidat att kunna genomföra sin tidsträning i ett kök som är identiskt med tävlingsköken. På detta sätt kan varenda rörelse och moment tränas in – Henrik Norström, President för Svenska Bocuse d´Or Akademien.

Tävlingsköket har varit unikt för den svenska satsningen i Bocuse d’Or. Vi kan inte annat än anta att det har bidragit till att Alexander nu tar sig vidare till kock-VM i början på nästa år.

Den svenska uttagningen

I den svenska uttagningen lagade fyra kockar varsin maträtt med på förhand angivna råvaror som skulle tjusa en mycket namnkunnig jury med bland andra Mathias Dahlgren, Henrik Norström och Tommy Myllymäki. Tävlingskandidaterna var Gustav Trägårdh (Årets Kock 2010), Adam Dahlberg (Bocuse d’Or, 2013), Andreas Edlund (Årets Kock 2011) och Alexander Sjögren.

kock-em Alexander Sjögren vinnarrätt Sverigeuttagningen_Foto_Pelle_BerglundAlexander Sjögrens rätt i Sverigeuttagningen som vann honom en plats i Bocuse d’Or Europe. Foto: Pelle Berglund

Målet för de fyra kockarna var att vinna för att bli Sverige representant i Bocuse d’Or Europe. Och vår svenske representant Alexander Sjögren har nu visat att han ligger bland de främsta med sitt brons i gårdagens europeiska mästerskap. Dessutom utsågs Hampus Risberg, som jobbat bredvid Alexander hela vägen, till tävlingens bästa commis.

kock-em Alexander Sjögren_Foto Pelle Berglund

Bocuse d’Or Europe – kock-EM –  i Budapest

Den 11 maj tävlade vår svenske kandidat i Bocuse d’Or Europe i Budapest. Totalt tävlade 20 välmeriterade kockar som gjorde sitt yttersta för att komma bland de 11 första för att ta sig vidare till VM i Lyon nästa år. Guldet gick till värdlandet Ungern, silvret till Norge och bronset gick alltså till Sverige.

kock-em Bocuse dor Europe_BudapestPrisutdelningen i Budapest den 11:e maj 2016. Foto: Gastonomi Sverige.

Sedan början på året har Alexander och hans team arbetat med att ta fram de svenska tävlingsrätterna.

kock-em Sveriges kandidat i Bocuse d´Or, Alexander Sjögren med Commis Hampus Risberg, President Henrik Norström och Coach Jonas LundgrenSveriges kandidat i Bocuse d´Or, Alexander Sjögren med Commis Hampus Risberg, President Henrik Norström och Coach Jonas Lundgren.

Lyx.se fick äran att smaka på den svenska tävlingsmenyn signerad Alexander Sjögren under de intensiva träningsveckorna och kunde på nära håll se när Alexander tillagade de två tävlingsrätterna under ledning av hans coach Jonas Lundgren samt påhejad av Svenska Bocuse d’Or Akademiens president Henrik Norström.

kock-em Alexander lägger de sista detaljerna på sin kötträttAlexander Sjögren lägger de sista detaljerna på plats inför presentationen av hans version av Kronhjortsrätten.

Alexander är tydligt målmedveten i sitt arbete och drivs av sin kärlek till mat. Han är en kreativ kock som hämtar inspiration från råvarorna samt genom upplevelser i vardagen.

kock-em Alexander Sjögren_kronhjort_detaljer

Under sista månaden har Alexanders team finslipat på smak och presentation för att nå perfektion. För att vinna Bocuse d’Or ska man inte bara laga den godaste maten på exakt tid utan det gäller att få så många poäng som möjligt i samtliga delar, däribland presentation och organisation. I år samarbetade Gastronomi Sverige med glaskonstnärerna och bröderna Matti och Simon Klenell, som ansvarat för designen av presentationen och uppläggningsfatet.

Kronhjort och Stör

Under tävlingen har de tävlande 5 timmar och 35 minuter på sig att tillaga en fiskrätt och en kötträtt för 14 personer.

kock-em Alexander Sjögren_mis en place

Köttråvaran är höft och sadel av kronhjortskalv från Ungern. Utöver huvudråvarorna ska kötträtten bestå av 3 garnityrer och sås. Känslan för smak är avgörande då rätterna skapas. Vad gäller kötträtten lägger juryn dessutom stor vikt vid den nationella kopplingen i val av produkter/råvaror, matlagningstekniker, presentation samt val av kryddor och örter.

kock-em Alexander Sjögren_KronhjortAlexander Sjögrens version av Kronhjort med inspiration från hjortens naturliga miljö i skogen.

Råvaran för fisk är odlad stör. Utöver huvudråvarorna ska fiskrätten bestå av ett eller flera garnityrer samt sås. Fiskrätten måste bestå av minst 50 procent grönt, det vill säga produkter som växer i naturen, havet, på friland eller i växthus.

kock-em Alexander Sjögren_Stör_tillbehörDetaljer ur Alexander Sjögrens version av fisken Stör som blandats med havskräfta för att få en saftigare rätt. 

Kock-VM

24 länder tävlar i världsmästerskapen i Lyon i januari 2017. Nu ser vi fram emot att heja på Alexander till vinst. En guldmedalj i Bocuse d’Or skulle innebära den första för Sverige på 20 år.

Om Bocuse d´Or

Bocuse d´Or startades 1987 av stjärnkocken Paul Bocuse. Tävlingen kallas ofta VM för kockar och är numera en enormt prestigefylld tävling där högre och högre krav ställs på de tävlande. Kommande Bocuse d’Or arrangeras 24-25 januari 2017 i Lyon, Frankrike. Bland de 24 tävlande länderna kommer elva från Europa, fem från Asien, tre från Latinamerika samt en deltagare vardera från USA, Canada och Marocko. Därutöver väljs två så kallade Wild Cards. Förra året vann Tommy Myllymäki guld i Bocuse d’Or Europe och brons i Bocuse d’Or finalen.

Läs mer om Gastronomi Sverige.