gröna lunds nya matupplevelser

Jonas Dahlbom tar Gröna Lund på kulinarisk åktur

Årets nyhet på Gröna Lund är för ovanlighetens skull inte en ny karusell utan en storsatsning på nya matupplevelser då Gröna Lund anlitat en av Sveriges främsta kockar, Jonas Dahlbom, som kreativ kulinarisk ledare. Även under sitt 133:e år fortsätter tivolit att utvecklas.

Gröna Lund_vy från vattnet_gröna lunds nya matupplevelser

Gröna Lund har varit alla stockholmares nöjesplats sedan tivolit slog upp portarna 1883. Till säsongen 2016 genomför Gröna Lund den största matsatsningen i Gröna Lunds historia, då Jonas Dahlbom anlitats som kreativ kulinarisk ledare. Målet med satsningen är att skapa ett så attraktivt restaurangutbud att det i sig är värt ett besök till tivolit. Här är Gröna Lunds nya matupplevelser 2016.

Gröna Lund_Jonas Dahlbom_Taqueria_Meny_gröna lunds nya matupplevelser

Tacos och BBQ à la Dahlbom

Fyra nya matupplevelser väntar dig för årets besök, där Jonas har varit med och tagit fram inriktning, menyer och tema för två av dem. Den ena är à la carte-restaurangen Fiesta Taqueria & Bar där menyn bjuder på smaker och influenser från Sydamerika, Mexiko och Kalifornien. Inredningen och delar av utomhusmiljön för Fiesta Taqueria & Bar har designats av Jidström & Gil.

Gröna Lund_mat 2016_gröna lunds nya matupplevelserTaquerians färgglada palett. Foto: Joel Wåreus.

Den andra restaurangen som Jonas styrt upp är ”Hekto BBQ” som är en New York-inspirerad barbeque food truck, utan hjul.

Gröna Lund_Hekto_BBQ_gröna lunds nya matupplevelser

Hekto BBQ är belägen på Gröna Lunds ponton.

Jag ser det som ett hedersuppdrag att få axla rollen som kreativ kulinarisk ledare och få jobba med ett så anrikt varumärke som Gröna Lund – Jonas Dahlbom

Hos Hekto beställer du enligt principen betala per hekto, därav namnet. Du väljer ditt kött och tillbehör eller en kombo av dem alla. Smakrika ribs, saftig fläsksida, kycklingklubbor eller heta korvar.

Hekto BBQ 2 foto Joel Wåreus_gröna lunds nya matupplevelser     Mat från Hekto. Foto: Joel Wåreus. 

Jonas Dahlbom tävlade i Bocuse d´Or år 2005 och hamnade på fjärde plats samt belönades med priset för bästa fiskrätt – Prix Poisson. I Sverige var han vid det laget redan ett känt namn genom restaurang Trädgår´n i Göteborg och utmärkelsen Årets kock 1996. 2006 flyttade Jonas till Åre och öppnade tillsammans med sin bror, Anders Dahlbom, krogen Dahlbom på torget – idag en uppskattad krog för gastronomiskt intresserade vinterturister. Jonas Dahlbom har flera gånger varit inblandad i arrangemanget för Nobelmiddagen och har även coachat Tommy Myllymäki till ett EM-guld 2014 och ett VM-brons 2015 i Bocuse d’Or. Jonas hämtar gärna inspiration till sin matlagning från New York, Sydamerika, Asien, Medelhavsområdet och från svenska fjälltraditioner. Resultatet blir svensk mat med inslag från hela världen.

Milkshakebar och Biergarten

Dessutom glasas Grönans Biergarten in, som tidigare varit en uteservering utanför Tyrol. Här serveras Bayerninspirerad mat. För alla sötsugna öppnas en milkshakebar, där man kan välja och vraka mellan alla möjliga mjölkdrycker och smaker.

Gröna Lund_Milkshakes_gröna lunds nya matupplevelser

Fler konserter än någonsin

Gröna Lunds programchef Kenny Mattsson har nu släppt alla som ingår i Sommarens konsertprogram – vilka artister som är bokade till Lilla Scen samt även de sista artisterna som är klara för Stora Scen.

Totalt 65 konserter hålls under 2016 vilket gör årets konsertprogram till det största i tivolits historia. I sommar kan vi se alltifrån Sven-Bertil Taube, till Lionel Richie, Silvana Imam. Timbuktu, Damn!, Iggy Pop, Darin, Status Quo, Danny Saucedo och Hollywood Vampires med Alice Cooper, Johnny Depp och Joe Perry.

Gröna Lund_Koncerter 2016_gröna lunds nya matupplevelser

Även programmet på Dansbanan är fullspäckat och i år bjuds det på 88 danskvällar med dansband, tango och salsa. Den populära barnföreställningen från förra året är tillbaka på Lilla Scen, men med nytt namn; Bosse & Julia – en dans på tivolit. Föreställningen är en humoristisk kärlekshistoria fylld av dans och musik, koreograferad och regisserad av Fredrik ”Benke” Rydman från Bounce och manus är skrivet av Peter Magnusson.

Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i samma grupp som Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland. Förutom att Gröna Lund redan tillhör en av världens mest attraktionstäta nöjesparker, med hela 30 attraktioner varav sju berg- och dalbanor, finns även ett varierat utbud av restauranger, lotterier och 5-kampsspel. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning med mer. 2015 hade Gröna Lund över 1,4 miljoner besökare, vilket gör tivolit till en av landets ledande besöksattraktioner.

Gröna Lund_Mamma Mia The Party_gröna lunds nya matupplevelser Mamma Mia hade premiär på Gröna Lund i januari 2016 och är en succé. 

Nyhet 2017

Några av tivolits mest populära attraktioner är Eclipse, Twister, Fritt Fall, Fritt Fall Tilt, Jetline och Lustiga Huset. Till säsongen 2017 kommer man att bygga en helt ny höghöjdsattraktion på den minimala platsen mellan Lustiga Huset och Jetline.
Den nya höghöjdsattraktionen blir den fjärde utöver de som redan finns idag – Fritt Fall, Katapulten och Eclipse. Attraktionen kommer att bli 95 meter hög och byggs på en yta som endast är 5 meter i bredd. Exakt vad det kommer att bli för typ av höghöjdsattraktion är än så länge hemligt, men den som följer Gröna Lund på Facebook, Instagram (@gronalund) och Snapchat (grona_lund) kommer att få ledtrådar om den nya attraktionen ända fram till avslöjandet den 7 juni.

Gröna Lund_Insane_gröna lunds nya matupplevelser

Berg o dalbanor_Foto Herzal Azad_gröna lunds nya matupplevelser Gröna Lunds berg- och dalbanor. Foto: Herzal Azad.