FABLAB by Johan Svenson – open for business i SoFo

Ni vet den där lilla boutiquen man letar efter men aldrig hittar när man behöver den. Den där som har saker och ting man inte hittar överallt annars, som är speciella och noga utvalda och som sätter pricken över i, antingen på OOTD eller din inredning. Ett sådant ställe är nyöppnade lilla butiken FABLAB på Bondegatan 7 på Söder i Stockholm.

FABLAB_Interiör_700

Bakom den nyöppnade butiken FABLAB står Johan Svenson, en av Sveriges flitigt anlitade så kallade Set Designers. Lyx.se träffade Johan på ett särdeles unikt middagsevent tidigare i år och blev nyfiken på hans senaste projekt.

Scenografen Johan Svenson

Johan Svenson är kreatören som skapar de mest spektakulära scenerna för mycket av det vi ser i dagens glossiga tidningar och glammiga evenemang.

johan svenson_still lifestyling_ELLE Pappersklänning_foto Jimmy Backius - SCENOGRAFI_ELLE Galan 2016_Foto Emma Svensson          T v: Johan Svensons still life styling för ELLE – Pappersklänning, foto: Jimmy Backius, samt t h: Johans blommiga scenografi för ELLE Galan 2016, foto: Emma Svensson

Johan representeras av agenturen Link Details i Stockholm för sina kommersiella uppdrag inom mode och reklam som inkluderar Vogue US, Interview Magazine, ELLE Magazine i olika länder, HM, Diesel, Wera Stockholm, GQ Magazine och ELLE Decoration.

johan svenson_set design VOGUE US_Foto Mikael Jansson -Set design ELLE_foto Peter Gehrke          T v: Johan Svensons set design för VOGUE US, Foto: Mikael Jansson. T h: Set design för ELLE, foto: Peter Gehrke

Inför Elle galan 2016 skapade Johan en blomstrande design för scenen och i ett av vårens nummer av tyska ELLE designade han scenen för modefotograferingen ‘Power Fashion’. Bland andra kunder finns Swedish House Mafia, Stadsteatern, Myrorna, NK, Gant, Absolut och listan fortsätter.

Utvalda med omsorg

Med mer än 10 år som stylist och set designer av olika typer av scener för både reklam, film, modefotograferingar och interiörer har Johan kommit i kontakt med en lång rad leverantörer av vackra ting som både har inspirerat honom och också lett fram till idén att öppna en egen butik.

FABLAB_Johan & Nalle_700 Johan med sin butikshund Nalle.

En butik där han själv får visa upp de utvalda produkter han själv vill omge sig med. Många människor runt omkring honom i Stockholm frågar ofta och gärna om råd om möbler, färg och andra tips och på så vis blir butiken en plattform för just det.

Jag gillar butiker för de är en del av en stads community. Älskar frisören som bjuder på ett glas vin för att det är fredag. Jag ser butiken som en editorial i mina vanliga jobb, ett uppslag med ett urval av saker till din egen vardag – Johan Svensson, grundare av FABLAB

Hos FABLAB finner man sådant som Johan personligen gillar, i små upplagor, även om vissa varumärkens hela kollektioner också kan finnas representerade.

Personlig retail

För Johan personligen har butiken fått honom att växa genom att lära honom nya saker som kan användas både privat och i det professionella livet. Han fyller på med kunskap om varumärken på ett annat sätt och tycker att det är kul att möta kunden direkt från gatan. Johans önskan är att butiken ska inspirera, väcka lust och att det ska vara roligt att besöka. “Den positiva respons som redan strömmat in via vänner och kollegor är ett bevis på att det finns ett sug efter den här typen av personlig retail“, menar Johan.

FABLAB_Interiör_display_700

Urvalet i butiken är just personligt. Som stylist ser Johan framför sig ett stilleben med ett antal utvalda saker som får spegla en tanke eller område i vardagen. Så fylls butikens utrymme med saker som skapar ha-begär, utvalda med fingertoppskänsla och en gemensam känsla av lyx.

Lyx handlar inte om att allt är dyrt – lyx är kunskap och jag kommer vara din concierge i tillvaron – Johan Svensson

Vissa saker i butiken kommer att ha en internationell prägel som Johan snappat upp under sina resor. Ett exempel är franska Hôtel Costes hela parfym- och interiörserie, vars dofter Johan älskar, samt deras Spa-produkter.

FABLAB_Costes_doftljus

Butiken har de senaste månaderna varit objekt för Johans egen set design och har under rekordsnabb tid förberetts till en plats att komma till för att inspireras och finna fina saker till sitt eget hem.  Med tanke på Johans jobb kan man tänka att hans egen kravspecifikation inför skapandet av butiken var stor och komplicerad, men Johan är en man av sin tid. Interiören är enkel och ren, mest av den anledningen att den ska kunna förändras. Enkla material har använts som lätt kan bytas ut, utan att känna att man varit slösaktig med våra naturresurser.

Nästa steg för FABLAB är att göra kul samarbeten med varumärken och kreatörer, exempelvis en kort utställning med en illustratör eller en speciell produkt under en helg i syfte att kontinuerligt överraska och leva i butiken.

Några som redan fått äran att synas på Johans hyllor är bland andra ansiktsprodukterna från Artifact, den delikata keramik från Pigeon Toe Ceramics, parfym från Keiko Mecheri och textilier från franska lyxmärket La Maison Pierre Frey. Exklusiva ekbord från Bullenberg i solid ek från Tyskland kan måttbeställas. Pierre Freys tyger är gedigna hantverk som tillverkas med generationer av kunskap i ryggen. Vill du som kund klä om något i sammet, kan FABLAB erbjuda det bästa.

FabLab i SoFo

Att Johan har valt att placera butiken på Bondegatan är ingen slump. Området SoFo (Söder om Folkungagatan) utsågs 2014 till det tredje coolaste området av 15 i världen av tidningen Vogue.

SoFo_700_Johan Svenson

Johan vill med sin butik vara ett komplement till det som byggts upp i SoFo – personliga butiker långt ifrån stadens stora gallerior. Kvarterskänslan beskriver han som brokig, varm och överraskande.

Till en början håller butiken öppet på torsdagar, fredagar och helger, men Johans dröm för FABLAB är långsiktig och hans önskan är att butiken får ett eget liv och har öppet alla dagar i veckan. Ett tips är att spana in butikens Facebooksida för att stämma av när du lämpligast dyker upp.

FABLAB_Påse_700 Johan har själv illustrerat till butikens påsar.