Categories
Resor Vin & Sprit

Gaston presenterar – Bästa ställena att dricka vin i Budapest

I samarbete med den exklusiva vinhandlaren Gaston, som drivs i regi av stjärnkrögare Björn Frantzén och bland annat har två barer i Stockholm, presenterar Lyx.se lite spännande vinspaning. Idag besöker vi Ungern – och tipsar här om de bästa ställena för att dricka vin i Budapest.

Vinscenen i Budapest är i full blomning och finns i många olika skepnader, från trendiga klubbar till ruinbarer i gamla uttjänta rivningskåkar. Och klientelet är blandat – här trängs vinproffsen med 20-plussarna.

Gaston har botaniserat i utbudet och här är våra bästa tips på vinbarer, restauranger och kaféer du inte bör missa.

Trenden är inte ny, men däremot har den närmast exploderat de senaste åren: Vin är numera en självklar del av Budapests mat- och dryckesutbud, och antalet vinbarer, champagnebarer, vinshoppar och restauranger med rejäla vinlistor blir allt fler.

Efter att ha besökt staden kan vi också konstatera att vinbarerna här generellt är unga, hippa, avslappnade och drivs av angelägen och nyfiken personal.

Vinlistorna domineras av ungerska viner, och det mesta finns att köpa på glas. Det är också tydligt att vin är en demokratisk dryck i Budapest: det är förhållandevis billigt och vinbarskulturen lockar såväl ett yngre klientel som de lite mer äldre och rutinerade vindrickarna.

Gaston besöker Budapest – se filmen

https://youtu.be/4D6jdOIZi-A

 

Ställena du inte bör missa

vin i budapest divino

DiVino

Szent István tér 3

En franchiseverksamhet med vinbarer på flera håll i Budapest. Hipp och klubbig atmosfär med dämpad belysning och housemusik som dunkar i bakgrunden. Det här stället var vinbarspionjärer i Budapest och har ett riktigt bra utbud ungerska viner på glas, åtminstone fem från varje region. Perfekt om du vill ha en vinös crash course i Ungern!


Kadarka Bar

Kirill utca 42

Vi besökte baren en söndagskväll vid 22 – och lokalen var packad. Vinmässigt inte det bästa stället, men stämningen och atmosfären väger upp.


vin i budapest innio borbar

Innio Borbár

Október 6. utca 9

Ett ställe som började som renodlad vinbar men som lagt mer och mer fokus på gastronomi. Förfinad matlagning och även några av de bästa mat- och vinkombinationerna vi upplevde i staden. Framförallt fokus på smårätter och ungerska smaker, som blodpudding, kaninravioli och inälvsmat. Rustikt men väldigt förfinat. Dessutom ett fantastiskt skickligt sommelierteam.


vin i budapest tutu lebar

Tütü Lébár

Pozsonyi utca 41

Ett kafé med grymma mackor, egenpressade juicer och schyssta bakverk. Grymt dagen-efter-ställe när man är lite naturvinbakis.


Doblo Wine Bar

Dib utca 20

Mysig bar som också kör livemusik i stort sett alla veckans kvällar. Bra utbud av biodynamisk odlade viner och mer okända viner från unga vinmakare. Försöker få in vinet i en bredare kulturell kontext, och det här är ett ställe där man hellre ser att gästerna dansar på bordet än att de sitter och överanalyserar vinerna.


vin i budapest szimpla_piac

Szimpla Kert

Kazinczy utca 14

En av de riktigt schyssta så kallade ruinbarerna. Finns gott om sådana i Budapest, där folk går in och gör coola grejer på rivningskontrakt. Själva vinbarsdelen är ett pyttelitet skrymsle – men otroligt bra. Mycket hantverksviner från små producenter, och superkunnig personal.


vin i budapest belvarosi piac

Belvárosi Piac

Hold utca 13

En lite mindre – och också betydligt mindre turistig saluhall. Ett riktigt smultronställe som absolut är värt ett besök. Fokus på lokala råvaror och rätter. Rustikt och härligt och massor av gott att äta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *