Categories
Vin & Sprit

Charles Heidsieck på Bobergs matsalar

Sverige har seglat upp som den tionde största exportmarknaden för champagne. Detta uppmärksammas av producenternas och det är inte ovanligt att chefsvinmakarna från de mest prestigefulla husen kommer till Stockholm. Nyligen träffade vi Cyril Brun från Champagne Charles Heidsieck på Bobergs Matsalar i Stockholm.

OM CHARLES HEIDSIECK

Även om Charles Heidsieck både är det bästa och mest berömda av de tre Heidsieckhusen, så var det sist på plan av de tre. Det tog 66 år efter det att Florens-Louis Heidsieck lagt grunden till Heidsieck-klanen innan Charles-Camille Heidsieck grundade huset 1851. 1852 gjorde Charles-Camille sin första Amerikaresa. Han blev snabbt “Champagne-Charlie” med jänkarna och blev så känd att hans namn förekom i texter i Music hall-föreställningar runt om i staterna.

RC16_Charles Heidsieck 2016_R16_0236

Husstilen – Charles Heidsieck

Kallas för Baby-Krug i många champagnekretsar, vilket jag dock tycker är synd då Charles Heidsiecks champagner står upp stolt och fantastiska för sig själva. Standardchampagnen Brut Resérve tillhör i dag de bästa på marknaden och årgångsvinet är alltid en fröjd att följa. Beslutet att lägga ner Champagne Charlie och ersätta prestigechampagnen med Blanc de Millénaires har lovordats av många. Själv hade jag gärna sett att bägge fått plats i portföljen. Samtliga viner är vackert rostade. Det blev ingen lätt uppgift för Daniel Thibaults efterträdare Thierry Roset att fylla det tomrum som den redan legendariske vinmakaren lämnar efter sig. 96:an är speciellt intressant eftersom den var så undermålig vid lanseringen, men så underbart rostad och ljuvligt komplex i dag. Numer är det den skicklige Cyril Brun som ansvarar för husets champagner. Cyril Brun var vinmakare på Veuve Clicquot i 15 år innan han kom till firman.

Husets medvetna val av stil som sticker ut från alla andra. Uppbackad av flera generationer av exceptionella vinmakare erbjuder Charles Heidsiecks champagner en blandning av 40 % reservviner och en tredjedel av varje druvsort. Under 1990-talet var huset allra först att visa, på sina icke-vintage flaskor, datumet för skörd och årets för dégorgement. Varje flaska är därmed unik.

Men Charles Heidsieck har alltid varit en solklar vinnare. Man insåg dock snabbt att framgång lönar sig endast i kombination med utveckling, genom att gå vidare mot att göra en ännu bättre champagne. Huset har därför skapat ett oenothèque (ett bibliotek av champagne), ett äkta levande minne av champagne, ett exceptionellt arv som består av årgångsviner från de allra största åren. Detta är en hyllning till det bästa av det som Champagne ger. Liksom en källa till evig inspiration för dem som skall bära på Charles Heidsiecks stil för kommande generationer.

Stilen, som sticker ut bland alla andra, är sprungen ur en sällsynt och konstant balans: medan viner från det aktuella året står för 60%, resterande 40% av blandningen består av reservviner. En ovanligt hög andel. Men, än viktigare, är denna balans resultatet av pågående beslutsprocesser som rör det sätt på vilket champagnen skapas. Det är detta beslut i tillverkningsprocessen som förstärker husets savoir-faire att skapa en enastående elegans. Det är detta konstanta fokus, vid varje steg i tillverkningsprocessen, vilket säkerställer karaktären av Charles Heidsiecks champagner.

De utvalda druvorna kombineras från 12 cruer för att skapa vinets komplexitet. Vinifieras cru för cru, sort för sort. Vinerna är noga utvalda för att bidra med djup och jämnhet. Och, man har satt en standard av förfining, där lagringstiden för icke-vintage champagne är minst tre år, medan kvalitetslagen stipulerar minst femton månader. Vinerna mognar i de numer famösa Lés Crayères, en serie av fyrtiosju källare, anslutna av gallerier, alla ligger på ett djup av tjugo meter under jord där temperaturen ligger på konstant 10 °C.

Charkles Heidsieck Rosé

CHARLES HEIDSIECK ‘ROSÉ RÉSERVE’ | importör: Provinum Vinhandel | SBnr 77426 pris: 549 sek | 44PN 28PM 28CH | Bjpoitnts 85(90)

Baserad på det magiska året 2008. En trend som jag förstår att man hänger på i Champagne är att producera stora mängder non-vintage rosé eftersom efterfrågan är stor. Från ett rent connoisseurperspektiv har man all anledning att misströsta. Det är klart att det är roligare med årgångsrosé! Bollinger, Deutz, Henriot, Clicquot, Moët, ja nästan alla stora hus har börjat göra en champagne i denna kategori. Frågan är dock om inte Charles Heidsieck har lyckats bäst ändå åtminstone sett till ren njutning utan extra lagring. Man har visserligen tappat bort sin vackra kafferostade stil i och med att frukten packats med så mycket fet blodapelsin, romerska bågar och jordgubbskaka. Mumsigt, mjukt och synnerligen charmig rosé!

Charles heidsieck Brut Reserve

CHARLES HEIDSIECK ‘BRUT RÉSERVE’ | importör: Provinum Vinhandel | SBnr 77522 pris: 459 sek | 40PN 35PM 25CH | BJpoints 93(95)

Från ett hundratal byar och 40% reservviner från åtta årgångar gjorde Daniel Thibault en av de bästa standardchampagnerna från de stora husen. Med ett par års extra flasklagring utvecklar den en högklassig doft av rostat bröd, vanilj och en lång komplex fruktighet med en len eftersmak av kola. Nu är vinet tillbaka igen efter att man känt sig tvingade att överge ‘mis en cave-konceptet’. Vinet är om möjligt ännu rikar, nötigare och chokladigare än tidigare. Skall bli spännande att se Cyril Bruns prägel på denna legend. Ständig vinnare som främsta non-vintage champagnes i vinmagasin och tävlingar världen över. Jag gillar verkligen detta!

2005 CHARLES HEIDSIECK ‘MILLÉSIME’ | importör: Provinum Vinhandel | Privatimport på SB pris: 649 sek | 40PN 40CH | BJpoints 90(93)

Ytterliggare ett riktigt härligt vin från Charles. Tror att många uppfattar det som lite mindre rostat och klassiskt än vanligt, men för mig finns allt där redan om än lite indränkt i simmig årgångstypisk honungsdoftande frukt. Utvecklas enormt för varje halvårsbutelj. Numer skönjer man en fin utvecklad ton i arombilden som verkligen är läcker.

2006 CHARLES HEIDSIECK ‘ROSÉ’ | importör: Provinum Vinhandel | SBNR 99281 pris: 799 sek | 63PN 37CH | BJpoints 91(93)

Lanserades på Systembolaget 5 februari. 15 handplockade Crus från Champagne – Chardonnay från Oger, Mesnil-sûr-Oger, Crémant & Vertus. Pinot Noir  Lés Ricey,  Tauxières, Ambonnay & Aÿ. Vilken gastronomisk champagne! Tänk tonfisktartar eller varför inte confit på röding med krispig krutong och en len blomkålscrème?! Fin orange färg, vacker mineraltorr doft och smak med kritkällare, tunt skivad Champignon de Paris(!), kakao och svag kaffeton. Medelfyllig och stilig med stringent framtoning.

Charles Heidsieck BdM1995

1995 CHARLES HEIDSIECK ‘BLANC de MILLENAIRES’ | importör: Provinum Vinhandel | Privatimport SBnr 99445 SB pris: 1 401 sek | 100CH | BJpoints 95(96)

Vinet består av chardonnay från cruer: Cramant (komplexitet), Avize (mineralitet, citrus), Oger (textur & krämighet), Vertus (florala drag & friskhet), Le Mesnil (Struktur & kropp). Konfiterad citrus, torkade blommor, ingefära, vitpeppar. Enormt raffinerat med en strålande elegans och textur! En av champagnevärldens största eleganter!

Charles Heidsieck caves

1985 CHARLES HEIDSIECK ‘BLANC de MILLENAIRES – oenothèque’ | importör: Provinum Vinhandel | 100CH | BJpoints 96(96)

Fortfarande ungdomligt och gäckande, men vilken finess av blomtoner mixat med rena exotiska frukter och väl avvägda rostade aromer.Helt sanslöst gott och smäktande euforiskapande känsla att bälga i sig i stora ymniga klunkar!

1985 CHARLES HEIDSIECK ‘CHAMPAGNE CHARLIE – oenothèque’ | importör: Provinum Vinhandel | 60PN 5PM 35CH | BJpoints 97(98)

Länge en knuten och skör champagne. Men har äntligen funnit sig själv och gått in i den klassiska nötiga, kakaodoftande och rostade fasen som är så typisk för Charles. Vilken fantastisk doft! Superelegant blommig underton av finaste Chardonnay. De tonerna får emellertid finna sig i att spela andrafiolen eftersom den Dom Pérignon-lika kafferosteriarom är så extremt uttalad. Här finns också en blommig lätthet och en vackert dansande känsla rakt igenom. En av årgångens förnämsta champagner i min bok!

RC16_Charles Heidsieck 2016_R16_0584

Läs mitt blogginlägg om den bortgångne chefsvinmakaren Thierry Roset.

Läs om The Sthlm Tasting från i december på Vinkällaren Grappe.

RC16_Charles Heidsieck 2016_R16_0287

RC16_Charles Heidsieck 2016_R16_0265

RC16_Charles Heidsieck 2016_R16_0307

RC16_Charles Heidsieck 2016_R16_0425

RC16_Charles Heidsieck 2016_R16_0470

RC16_Charles Heidsieck 2016_R16_0495

RC16_Charles Heidsieck 2016_R16_0512

Photo cred Raphaël Cameron.

By Björnstierne Antonson

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *