östeuropeiska viner_dricka vin i Budapest

Gaston presenterar – ny vår för östeuropeiska viner

I samarbete med den exklusiva vinhandlaren Gaston, som drivs i regi av stjärnkrögare Björn Frantzén och bland annat har två vinbarer i Stockholm, presenterar Lyx.se lite spännande vinspaning. Idag vänder vi oss mot Östeuropa.

Länder som Österrike och Kroatien har redan börjat etablera sina positioner i vinvärldens finrum. Men det finns mer att utforska i Öst- och Centraleuropa och nu vänds blickarna mot bland annat Ungern, Slovakien och Slovenien.

Om man tittar på vad som format länderna i Centraleuropa har de framför allt en viktig sak gemensamt: en ganska våldsam och blodig historia och starka kommuniststyren, något som för utvecklingen av vinnäringen varit fullkomligt förödande.

Pontus Lindqvist driver importfirman Wine Waves som fokuserar sin portfölj helt och hållet på Centraleuropa, och han har god insyn i både historiken och hur utvecklingen ser ut just nu.

“Länderna i Centraleuropa är ju egentligen en del av den gamla vinvärlden, men blev i stort sett körda tillbaka till stenåldern under kommunistregimen. Kommunismen underminerade hela vinnäringen genom att exempelvis betala för volym, vilket gjorde att begränsning av skördeuttag blev totalt oviktigt. Producenterna ville bara pressa ut så mycket vin som möjligt”, säger han.

“Det värsta är ju att mycket av den gamla kunskapen gått förlorad. Förutsättningarna finns fortfarande där, men det har tagit tid att bygga upp kunskapskapitalet”.

östeuropeiska viner_Peter Wetzer

Ungraren Peter Wetzer, från vingården med samma namn, är en representant för den nya generationen östeuropeiska vinmakare.

Erin Stockton, sommelier på Gaston, menar att just kombinationen av det gamla och det nya är vad som lockar till att titta närmare på östeuropeiska viner.

“Vin är ju verkligen en lins genom vilken man kan uppleva en specifik terroir och en speciell kultur, och där är östra Europa oerhört fascinerande. Här finns inhemska druvsorter, geologiskt fascinerande områden, helt unika smaker och dessutom en spännande historia. Det är klart att man vill testa det. Kékfrankos har till exempel blivit en av mina favoritdruvor att kombinera med mat på restaurangen”, säger hon.

Under de senaste femton, tjugo åren har utvecklingen inom vinnäringen i Östeuropa varit stark och många av de östeuropeiska länderna, med Ungern i bräschen, har börjat ta sig ur bulkvinsträsket och satsa hårt på lokala druvsorter och unik terroirstämpel. Både EU-medlemskapet och inblandning av internationella investerare har varit avgörande för utvecklingen, menar Pontus Lindqvist.

“Ungern är unikt eftersom man har Tokaji, en klassisk region som har stått stark genom historien. Även idag är det Tokaji som leder utvecklingen och till exempel arbetar med unika vingårdslägen”, säger han.

Ungrarna själva är framför allt stolta över sina rödviner, men Pontus tror att de torra vita vinerna är något som verkligen kommer att komma starkt.

“Inte minst torr Furmint, kvaliteten där blir bättre och bättre. Jag tror också att vi kommer få se mer röda viner på lokala druvor som Kékfrankos och Kadarka göras i en lite mer elegant stil någonstans i landet mellan Pinot Noir och Nebbiolo”, säger han.

Erin Stockton tror också på att just omsorgen när det handlar om vingårdslägen kommer att göra att vi kommer få en en fortsatt kvalitetsförbättring framöver:

“Många vinmakare satsar hårt på att utveckla de vingårdslägen de verkligen tycker levererar bäst. I takt med att vinstockarna blir äldre och att händerna som sköter om vingårdarna blir allt skickligare kommer också vinerna att bli bättre och bättre”.

Text och bild: Gaston Wine Exploring