100-årsjubileum för Agatha Christies Poirot

I år fyller den mustaschprydde detektiven Hercule Poirot 100 år. Det uppmärksammas med en mängd aktiviteter under året. Bland annat kommer klassikern Mordet på Orientexpressen som pocket i mars. Vi passar på att unna oss lyxen att läsa.

Under första världskriget arbetade Agatha Christie som volontär på ett sjukhus i Torquay och mötte där många belgiska flyktingar. En av dessa inspirerade henne till att skapa en av litteraturhistoriens mest kända karaktärer – den belgiske detektiven Hercule Poirot. År 1916 färdigställde Christie romanen En dos stryknin som blev Poirots första framträdande som romankaraktär.

Hercule Poirot, the fictional detective of Agatha Christie's novels, in the author's home town

Hercule Poirot i Tourquay under Agatha Christie-festivalen i hennes hemstad. Foto: © English Riviera Tourism Company

För många av oss är Hercule Poirot synonymt med David Suchet, skådespelaren som ägnat 25 år åt att spela den excentriske detektiven. Till skillnad från andra detektiver sätter Poirot hellre sin tilltro till logik och sina små grå celler än till forensiska bevis: det är med hjälp av tänkandet han löser sina fall. Han är också oerhört fåfäng och har många små lustigheter för sig.

I would love Poirot to be remembered fondly and it goes without saying he is the greatest detective in the world. – David Suchet om att spela in Poirots sista fall

Mordet på Orientexpressen, som räknas som en av litteraturhistoriens mest klassiska deckare, kommer även i pocketformat i mars. Förra året skulle Agatha Christie själv ha fyllt 125-år och detta firades med att en rad av hennes deckare gavs ut med gulddetaljer, för att ge en lite lyxigare känsla. I år är det minst sagt tillfälle för både nya och gamla Poirot-älskare att läsa de klassiska böckerna.

Agatha_Christie_Hercule_Poirot_Mordet_Pa_Orientexpressen_INTEXT

Mordet på Orientexpressen i den lite lyxigare upplagan från förra årets 125-års jubileum.

Senare i år kommer även den andra Poirot-deckaren av Sophie Hannah, författaren som fått förtroendet att förvalta Christies populäre karaktär. Definitivt något för oss som inte vill släppa taget om Poirot riktigt än.

De flesta av oss har någon form av relation till Hercule Poirot. Det är en 100-åring som har åldrats med värdighet. – Claes Ericson, Bookmarks förlagschef.

För att fira Poirots 100-årsjubileum lottar vi tillsammans med Bookmark Förlag ut två Poirot-klassiker: Fem små grisar och Döden på Nilen. Klicka här för att komma till tävlingen.

Agatha_Christie_Angus_McBean_INTEXT

Agatha Christie Foto: Angus McBean

Agatha Christie (1890–1976) är känd över hela världen som kriminalromanernas drottning. Hennes böcker har sålts i mer än tre miljarder exemplar vilket ingen annan författare i modern tid kommer i närheten av. Totalt har Christie skrivit åttio kriminalromaner och novellsamlingar, nitton dramer samt sex romaner under pseudonymen Mary Westmacott.

Sorry, the comment form is closed at this time.