roséchampagne

Will You be my Valentine? – Björnstiernes tips på roséchampagne

Valentines Day är på intågande. Tänker du på nära & kära? Fått tag på ett bord? Eller middag hemma? Vad skall du bjuda på? Hunnit med att inhandla bubblet? Varför inte fira Valentinsdagen med en flaska rosébubbel?!

Fram till sjuttiotalet var det mycket få firmor som kontinuerligt tillverkade roséchampagne, än mer sällan årgångsbetecknade rosa bubblor. Det är svårt, för att inte säga i princip hart när omöjligt att finna rosa bubblor från innan sjuttiotalet på de stora auktionshusen i London, New York och Chicago.

Romantikens bubblor

Préstigecuvéer i rosa förpackning började skönja dagens ljus först under åttiotalet. Personligen tycker jag att det är riktigt sexigt med stora préstigecuvéer i roséversion… Idag är det väl ingen som tvivlar på att roséchampagne är romantikens bubblor som bröllopschampagnen framför andra? Jag arbetade under en period i mitten av nittiotalet på Hotel du Vin i Winchester, där var det inte ovanligt att vi serverade en hel låda rosa bubbel under en fredagskväll i vinbaren.

Tips på roséchampagne

Charles Heidsieck roséchampagne

CHARLES HEIDSIECK ‘ROSÉ RÉSERVE’ | importör: Provinum Vinhandel | SBnr 77426 pris: 549 sek | 44PN 28PM 28CH | BJ points 85(90)

Baserad på det magiska året 2008. En trend som jag förstår att man hänger på i Champagne är att producera stora mängder non-vintage rosé eftersom efterfrågan är stor. Från ett rent connoisseurperspektiv har man all anledning att misströsta. Det är klart att det är roligare med årgångsrosé! Bollinger, Deutz, Henriot, Clicquot, Moët, ja nästan alla stora hus har börjat göra en champagne i denna kategori. Frågan är dock om inte Charles Heidsieck har lyckats bäst ändå, åtminstone sett till ren njutning utan extra lagring. Man har visserligen tappat bort sin vackra kafferostade stil i och med att frukten packats med så mycket fet blodapelsin, romerska bågar och jordgubbskaka. Mumsigt, mjukt och synnerligen charmig rosé!

Charles Heidsieck roséchampagne

2006 CHARLES HEIDSIECK ‘ROSÉ’ | importör: Provinum Vinhandel | SBNR 99281 pris: 799 sek | 63PN 37CH | BJ points 91(93)

Lanseras på Systembolaget 5 februari. 15 handplockade Crus från Champagne – Chardonnay från Oger, Mesnil-sûr-Oger, Crémant & Vertus. Pinot Noir  Lés Ricey,  Tauxières, Ambonnay & Aÿ. Vilken gastronomisk champagne! Tänk tonfisktartar eller varför inte confit på röding med krispig krutong och en len blomkålscrème?! Fin orange färg, vacker mineraltorr doft och smak med kritkällare, tunt skivad Champignon de Paris(!), kakao och svag kaffeton. Medelfyllig och stilig med stringent framtoning!

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.