Lena Larsson keramik

Lena Larsson – keramik med inspiration från musikens och yogans värld

Lena Larsson formger sedan 2001 vacker keramik i avskalad skandinavisk design. Designen är enkel att kombinera med andra inredningsdetaljer i hemmet, samtidigt som färgerna fint kan kombineras med liknande färger till ett vackert stilleben. I sitt skapande av nya serien ”I Want More” inspirerades Lena av musik, konst och yoga.

”I lokalen där jag tränar bikramyoga finns en stor guldig metallcirkel på väggen som är väldigt vacker. Under yogapassen är jag extra mottaglig för inspiration och cirkeln tog jag med mig när jag skapade motivet till kollektionen. Den första koppen hade just guldringen, sedan utökade jag med fler favoritfärger. Ringarna finns antingen inuti eller utanpå, eller både och. I ”I Want More” har jag också influerats av spanska konstnären Miró som jobbade mycket med cirklar” säger Lena Larsson.

Lena Larsson keramik

Fruktfat/skål, 28 cm, 498 kr. Kopp 6,5 x 8 cm 2 dl, 159 kr. Skål, 8 x 10 cm, 198 kr.

Vi har tidigare kunnat se hennes keramikkollektioner på Designtorget. I september 2015 valdes hon av Designgalleriet och TrendStefan att delta i utställningen ”Swedish Works” i Tallin. Nu är Lena aktuell med serien ”I Want More” som består av koppar, skålar, krukor och fat i vitt lergods med färgglada ringar, samt grytunderlägg och brickor i björkfaner – allt tillverkat i Sverige.

”Namnet ”I Want More” passade kollektionen då jag kände att jag hela tiden ville ha mer under tiden jag skapade, mer färger och mer produkter. Det var i efterhand, när jag redan namngett serien, som jag kom på att jag skrev en låt med samma titel på 80-talet. Jag antar att det låg någonstans undermedvetet hos mig då jag ofta inspireras av musik” säger Lena Larsson.

Lena Larsson keramik

Set med muggar 6 st, 798 kr

Lena Larsson keramik

Krukor: 239 kr Koppar: 159 kr Skålar: 198 kr

Design- och konstintresset fick Lena tidigt hemifrån. I 20 årsåldern började hon måla tavlor och hade sin egen ateljé vid 25. Även musik har haft en viktig roll i Lenas liv då hon har en bakgrund som basist och låtskrivare i tjejbandet Scandal Beauties under mitten av 80-talet. Idag håller Lena till i sin egen ateljé på Södermalm i Stockholm där hon skapar målningar och keramikdesign.

”Keramikdesignen började lite av en slump. En dag när inspirationen till att måla vackra motiv började sina, målade jag av en kaffekopp som fanns i ateljén för att komma igång. Det blev ett favoritmotiv och jag fortsatte att måla koppar i olika former och färger. Men till slut ville jag ha en egen fysisk kopp i handen. Detta blev startskottet för min keramikdesign” säger Lena Larsson.

Lena Larsson keramik

Lena Larsson. Foto: Johanna Berglund

Sandra Kastås jobbar som PR-konsult och rådgivare till VD:s i mindre bolag inom ett flertal branscher. Hon driver även sitt eget konstföretag vid sidan av. För Lyx skriver Sandra om konst, inredning, mode och trender.