Stockholmskonstnären Olle Olsson Hagalund väcker nostalgikänslor

Sven-Harrys konstmuseum visar nu en utställning där man kan beskåda många av folkkäre konstnären Olle Olsson Hagalunds färgglada verk. Vinterns utställning i flera våningsplan bjuder publiken på konstverk ur privata samlingar som sällan eller aldrig visats.

Efter loppet Ulriksdal 1932_Olle Olsson hagalundEfter loppet Ulriksdal”, 1932. Olle Olsson Hagalund.

En färgstark romantiker

Olle Olsson Hagalund skulle man kunna kalla en expressiv naivist, fast egentligen räcker det med ordet ”unik”. Få konstnärer i Sverige är så älskad, av så många!

Konstnärens skildringar av Stockholm och Sverige i allmänhet och Solnaområdet Hagalund i synnerhet väcker känslor av igenkänning och nostalgi. Varje målning innehåller detaljer som gör att de känns aktuella än idag trots att de målats för många årtionden sedan samt att området Hagalund för länge sedan förändrats markant. Hagalund var till mångt och mycket fyllt med hus som var hemmasnickrade med verandor, snickarglädje och bykänsla.

Modell hagalund_Sven Harry konstmuseumModell av Olle Olssons Hagalund i Solna.

Husen i Hagalund som Olle Olsson skildrade finns inte längre kvar utan revs på 1960-talet då allt gammalt skulle bort och ersattes av nya ”funktionella” höghus. Tänk om detta hade fått vara kvar i ett område så nära city.

Modell Olssons Hagalund

Förutom sitt älskade Hagalund, tyckte Olle Olsson om att ströva runt i Stockholm med omnejd och fann tilltalande motiv vid såväl Odenplan som ute på Djurgården för att nämna några.

Olle Olsson_Vårdag på Östermlamstorg 1944“Vårdag på Östermalmstorg”, 1944. Olle Olsson Hagalund. 

På Gullholmen nere på västkusten hade familjen sommarställe och där blev det motiv med väderbitna fiskare och badglada damer i havsvikarna.

Statist i sina egna målningar

Utmärkande i Olle Olssons konstnärskap är just hans varma förhållningssätt till människorna. Med en aldrig sinande nyfikenhet skildrar han snofsiga unga damer med hattar prydda av färgglada fjädrar, gamlingar med sjalett runt sina fårade ansikten, unga fjuniga fotbollsgrabbar och små näpna flickor i frasiga balettkjolar.

Five o'clock saft_Olle Olsson hagalund“Five o’clock saft” målades på 1940-talet och föreställer en ung kvinna i grön hatt som fikar. På baksidan av tavlan står det 300 000-350 000 kr (2005) som markerar utgångspris på auktion. Tavlan såldes för över 500 000 kr på Bukowskis.

Alla människor i hans målningar skildras med värme och ett unikt intresse att få fram stämning genom detaljer. Den uppmärksamme finner både barbröstade kvinnor bakom spetsgardinerna i fönstren och skickligt dolda självporträtt, likt Hitchcock gjorde han sig till ”statist” i sina egna målningar!

Signatur Olle Olsson Hagalund

Olle Olsson tyckte om mötesplatser där vardagsglädje sprids mellan unga och gamla. Därför är Sven Harrys konstmuseum en perfekt plats för hans utställning med fina Vasaparken som kuliss. Sven Harrys museum ligger i ett spektakulärt hus med skimrande mässingsfasad på Eastmanvägen inte så långt från Odenplan som är en av de platser som Olle Olsson skildrade.

Olle Olsson Hagalund_Odenplan_1940-tal_Källa Björn Petrén Olle Olsson Hagalund, “Odenplan”, 1940-tal. Källa Björn Petrén. 

Utställningen pågår den 28 november 2015 – 7 februari 2016.