Mariestads Rökig Kustlager

Mariestads Rökig Kustlager

Mariestads bryggeri är inne på en resa som de kallar ‘Den Stora Smakresan’. Ölen har tagits fram under inspirationsresor för bryggeriets bryggmästare Richard Bengtsson. Till sin hjälp för att få inspiration har han samarbetat med kocken Björn Frantzén. Årets resa gick ombord på Ostindiefararen Götheborg. 

Hur smakar en öl inspirerad av fjärran österns myller av kryddor och dofter? Vad blir resultatet av att placera microbryggeriet på en saltstänkt svensk västkust? Och vad äter man till brygderna för att fullända den kulinariska njutningen? Följ med bryggmästare Richard Bengtsson och stjärnkocken Björn Frantzén på en helt ny smakresa. Denna gång mönstrar de på Ostindiefararen Götheborg – ett unikt träskepp byggt som de stora segelfartyg som under 1700-talet hämtade hem nya influenser, smaker och varor till den svenska västkusten.

Se alla avsnitten i Den Stora Smakresan.

Mariestad Rökig kustlager

För att visa upp Mariestadsportfölj i allmänhet och den nya Mariestads Rökig Kustlager bjöd man på en måltid uppe i nyvaknade men klassiska Bobergs Matsalar på NK i Stockholm. Menyn byggde på mycket klassiska smaker men i en, som Björn Frantzén uttryckte det, ‘ny lättare kostym’. Finstämda, eleganta och framförallt balanserade smaker som man känner igen som Frantzéns signum.

Menyn

Löjrom från Kalix

krispig potatis med syrad grädde

Mariestads Continental

Bobergs gubbröra

Grebbestads ansjovisfiléer, konfirmerad äggula, kokt potatis, rå schalottenlök, brynt smör, dillsallad, smörad kavring

Mariestads Ofiltrerad Export

Terrin på fläskbog

syrad gurka, senapsmarinerade rotfrukter, frotterad persilja

Mariestads Rökig Kustlager

Tryfferad Slaktarstek Bourguignon

silverlöksgratäng, hyvlade champinjoner, inkokt morot, rökt sidfläsk

Mariestads Dunkel – Mörk Ekologisk Lager

Vällagrad Gruyère

Råhyvlat svenskt äpple, frisksallad, mandel

Mariestads Old Ox

Inkokta plommon

Karamelliserade hasselnötter, kräm på choklad, bladguld

Mariestads Ekfatslagrade Imperial

Mariestads Rökig Kustlager

Mariestads Rökig Kustlager

Efter utgåva no1 Kanalporter & utgåva no2 Ekfatslagrad Imperial kommer nu den tredje utgåvan – Rökig Kustlager.

DATUM 7-11 juni’15 RESA Svenska Västkusten etapp1 . Aker Brygge (Koster) etapp2. Koster (Smögen) etapp3. Smögen (Grebbestad) VÄRD H Eriksson/M. Mossvall BRYGGMÄSTARE R.Bengtsson SMAKINSPIRATÖR B. Frantzén ÖLTYP rökig lager  HUMLETYP magnum MALTTYP bokvedsrökt rökmalt (70%) pilsnermalt, mörk karamellmalt FARTYG Göteborg  NUMRERAD UTGÅVA 1 500 flaskor BÄST FÖRE Utgången av 2025!

Mariestads Rökig Kustlager_rök AliasSmith.

 

 

Mariestads Rökig Kustlager_Björnstierne Antonson (photo Raphael Cameron)Photo: Raphaël Cameron

sommelier tasting note …. Mariestads Rökig Kustlager är den tredje brygden som är ett resultat av Richard Bengtssons och Björns Franzéns smakresor, inspirerad av ostindiefararen Götheborgs tydliga doft av tjära och rök. Det är kul att se att svensk modern ‘finöl’ inte enbart är sönderhumlad IPA! Rököl görs egentligen bara i ett litet område i Tyskland och sen finns det tolkningar av detta runt om i världen. Inspiration kom ifrån tjäran på Götheborg – hela fartyget luktar tjära. Kul accent i denna öl. Det finns en stor risk med att jobba med rök då detta kan bli alltför dominerande smak & framförallt arom. Minns mitt första besök på Restaurang Ekstedts med avsmak …  Här har vi ett nyanserat öl med en lätt rökig smak med inslag av lufttorkade charkuterier, finska tjärpastiller, mörkt skärgårdsbröd, honung och örter. Jag gillar verkligen angivelsen för ‘bäst-före’ – utgången av 2025!!! Även om bryggmästaren själv vill dricka all öl inom sex månader.

Björnstierne Antonson – sommelier

Mariestads Rökig Kustlager_Björn Frantzén_NK

PRESENTATION PÅ BOBERGS MATSALAR PÅ NK

När Josef Sachs grundade Nordiska Kompaniet 1902 hade han ambitionen att skapa en scen för samtiden, en kommersiell och kulturell teater. Över 100 år senare är NK fortfarande platsen där starka varumärken, ikoniska personligheter och exklusiva lanseringar möts. En av de senaste starka personligheterna som flyttat in i det klassiska huset på Hamngatan är kocken Björn Frantzén.

Ladda ner receptet på Björn Frantzéns morotsmacaron. 

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.

Sorry, the comment form is closed at this time.