julpynt 2015

Julpynt 2015 – varma metaller

Klart att julen associeras med den röda tomtedräkten och den gröna granen, men att klä in hemmet i allt för mycket rött kan lätt bli för mycket. Inför julen förra året fokuserade vi på moderna, stilrena julpynt för hemmet och i år satsar vi alltmer på varma, härliga metaller.

Koppar, guld, mässing och lite silver om man vill. Höstens inredningstrend har fortsatt i metallernas tecken, där mässing och koppar är mer populärt än någonsin.

Vintertrender och Julpynt 2015

Det metalliska följer oss genom hela hemmet och bildar en modern och samtidigt mysig julkänsla.

julpynt 2015_pepparkaksformar

I köket bakar vi pepparkakorna med formar i röd metall och granen pryder vi med mässingshjärtan, metallfjärilar, masker och glittrande renar.

julpynt 2015_Hylla MetallicMiljöbildJust metallic är ett av ICAs tre julteman. Mugg, kakfat, glasburk, prydnadsbock och vas från ICA Hemma. Foto: ICA.

julpynt 2015_Metallisk jul

Guld för granens kvistar

Svenskt Tenns julgranshängen i mässing symboliserar julen som vi vill ha den i dag: Vacker i sin enkelhet, med spännande detaljer som väcker ögats förundran.

julpynt 2015_Mässingshjärta_Svenskt tenn  Det hjärtformade hänget samt dubbelstjärnan i mässing är båda formgivna av Erika Pekkari. Vacker glaskula med guldfärgad toffs av formgivaren Carina Seth Andersson. Alla tre från Svenskt Tenn.

Clas Ohlssonjulpynt 2015_Clas Ohlson_Hemtexs julpynt till granen känns helrätt. Den glittriga kotten är från Hemtex.

Julen på IKEA är alltid rolig med alla dess nyheter.

julpynt 2015_Julgranskulor_IKEA Hos IKEA blandas glittrande pasteller med metalliska diamanter för granens kvistar.

julpynt 2015_Lagerhaus_rosetter_MetallUnder granen läggs paket dekorerade med pappersrosetter i metallfärger. Finns hos Lagerhaus

Ljus i mörker

Julstjärnor i fönstret är svårt att komma ifrån. Vi tycker om att ljusa upp de mörka vinterdagarna med både levande och artificiellt ljus. På fönsterkarmar ställer vi adventsstakar och i fönsternischerna hänger vi julstjärnor av olika slag.

julpynt 2015_IKEA StrålaFörnya med former av brons. Ikea Stråla taklampa för vacker fönsternisch.

Ljuskällor kan vi gärna strössla med i olika former över hemmet.

julpynt 2015_Cervera_kopparhus_Iittala_Kaasa Hos Cervera finns lanternan i form av ett kopparhus. Iittalas värmljushållare Kaasa är visserligen inte gjord i metall men glasets varma färg Desert passar fint in med metalldetaljerna.

 Guldig glögg & klassisk stake

I år lanserar Saturnus 1893 glöggen Årets premium, en serie smaksatt glögg inspirerad av svenska smaker och svensk natur. Först ut är glöggen med smak av havtorn – Gotlands gula guld – som kan avnjutas både rykande varm eller frostigt kall med en isbit. Den har en frisk och fruktig smak med mycket karaktär. Passar till och med bra på bordet med inredningsaccessoarer i årets mässingstrend. Ljusstaken Liljan i mässing från Skultuna designades 1939 av Ivar Ålenius Björk och är en riktig klassiker vid det här laget.

julpynt 2015_Saturnus 1893 Årets premium havtorn

Varje kök kräver en vacker och praktiskt kastrull eller gryta, om inte annat för att värma glöggen i.

julpynt 2015_de_buyer_prima_matera_gryta Den gedigna grytan med handtag och lock består av 90% koppar och 10% rostfritt stål och kommer från franska De Buyer. Den magnetiska bottenplattan gör att den går att använda på alla värmekällor, inklusive induktion.

julpynt 2015_Lagerhaus_adventsstake

Adventsstaken

Adventsljusstake med fyra levande ljus används traditionellt under adventssöndagarna för att räkna ner till julafton och har varit en vanlig sed i Sverige sedan början på 1900-talet. Ljusstaken är en mysig del av juldekorationerna och hjälper till att sätta stämningen under adventsfestligheterna.

julpynt 2015_Adventsstake_Lagerhaus_JotexLjusstake i modern tappning – Idun i mässing och marmor kommer från Jotex. Adventsljusstaken Box i glas och metall kommer från Lagerhaus.

julpynt 2015_Åhléns_Elljusstake_KopparStrikt elljusstake i koppar från Åhléns.

julpynt 2015_Juldukning   På marmorbrickan står mässingsfat under de runda små vaserna. Marmor, grönt och mässing är något vi sett mycket av det senaste halvåret.