Madness of Sweden

Madness of Sweden – så ser Sverige ut efter apokalypsen

Det böljande vattnet som gång skvalpade framför Stockholms Stadshus har ersatts av torr öken i ett post-apokalyptiskt Sverige. Sergels torg ligger mörkt och öde. Snömassorna på Kebnekaise har sköljts bort och ersatts av en massiv mängd ökensand. Konceptet Madness of Sweden visar Sverige efter katastrofen i sann Mad Max anda.

I samband med årets Mad Max film – Fury Road – har Warner Bros. tagit fram en serie fotografier under konceptet Madness of Sweden som visar klassiska Sverigemotiv sedda ur en postapokalyptisk synvinkel.

Det handlar om Stockholms Stadshus, Centralbron i Stockholm, Sergels torg, Liseberg, Turning Torso, Örebro slott, Domkyrkan i Uppsala och Kebnekaise.

Madness of Sweden_Göteborg_LisebergLiseberg efter katastrofen. Utan el står spårvagnar och åkattraktioner i nöjesparken stilla i ett ödelagt Göteborg. 

Bilderna visar hur vår civilisation skulle kunna se ut om bara spridda delar av samhället, som vi känner det idag, kvarstår. Hur Sverige skulle se ut i en Mad Max-värld. De post-apokalyptiska fotografierna av kända landmärken i Sverige är lika skrämmande som fascinerande. De åtta fotografierna är digitalt bearbetade och förvandlade för att spegla en dystopisk framtid där världen har knapp tillgång till olja, vatten och växtlighet.

Madness of Sweden_Örebro_SlottetÖrebro slott. Invånarna har flytt staden, men kvar står slottet i ruin. Det rena och vackra vattnet som en gång omgärdade byggnaden har ersatts av torka och röd sand.

Många är fascinerade av post-apokalyptiska världar och dystopier. Framtida scenarion där civilisationen drabbas av olika slags katastrofer som får världen att gränsa till undergång skildras flitigt i både film och litteratur. Gemensamma inslag är ofta att städer är förfallna, landskapen glesbeväxta, naturtillgångar en bristvara och avsaknaden av elektricitet påtaglig.

Madness of Sweden_MadMaxFuryRoad_4Charlize Theron spelar Furiosa i årets Mad Max film – Fury Road. 

1979 kom den första filmen i den kultförklarade Mad Max-trilogin med Mel Gibson i huvudrollen. Filmerna skapades av australiensaren George Miller och har influerat en hel genre inom film och spel med sina apokalyptiska omgivningar och galna karaktärer.

Miljön i Mad Max Fury Road uppfattas kanske av många som en absurd och orealistisk framtid men genom att applicera samma känsla på svenska platser tror vi att många får sig en tankeställare – Josephine Stäring, Nordic Sr. Product Manager Film på Warner Bros

Författaren och kulturskribenten Jerker Virdborg deltog vid ett vernissage av fotografierna och berättade om hans syn på postapokalyps och dystopi. Han har skrivit flera böcker i ämnet och berättar att det finns en stor mängd människor som fascineras av ett samhälle där staten har försvunnit och laglöshet råder. Vi fascineras över fenomenen, men har svårt att förstå vad det på riktigt innebär. I hans novellsamling ”Skyddsrummet Luxgatan” skildrar Jerker Virdborg ett Sverige i krig. Inbördeskrig och ockupation råder, världsbilden har gått itu och tryggheten har blivit lyx.

Madness of Sweden_Malmö_TurningTorsoDet 190-meter höga Turning Torso har falnat i ett post-apokalyptiskt Malmö. 

Ett dystopiskt Stockholm känns främmande, men sätter helt klar igång hjärncellerna kring tankar om vart vår värld är på väg. Vad gör du om vattnet försvinner, oljan är slut och växterna är borta?

Madness of Sweden_Stockholm_SergelstorgSergels Torg tog 32 år att planera och ytterligre 7 år att bygga, men det tog bara några dagar att bli övergivet i ett dystopiskt Stockholm. 

Foto: Madness of Sweden

Madness of Sweden_Kiruna_KebnekaiseSnön på Kebnekaise, Sveriges högsta berg, har ersatts av en massiv mängd ökensand.