Stureplans uteliv förgylls med restaurangen Hillenberg – för vuxna

Stureplansgruppens senaste tillskott heter Hillenberg. Restaurangen är ett ställe som krögarna själva vill hänga på med sina vänner och som har fokuserat på att skapa en klassisk meny och en atmosfär som passar vuxna.

Nyöppnade restaurang Hillenberg på Humlegårdsgatan invid Stureplan i Stockholm bjuder på mat under ledning av köksmästare Karl Ljung.

Fotograf Linus Hallsénius 4Köksmästare Karl Ljung. Fotograf Linus Hallsénius.

När Karl Ljung vann Årets Kock 1999 arbetade han på restaurang Trädgården i Göteborg tillsammans med Anders och Jonas Dahlbom. Därefter arbetade han på Operakällaren i Stockholm för att sedan vara med och bygga upp flera av Stureplansgruppens restauranger de senaste åren. I år deltar han dessutom i Kockarnas Kamp på TV4. Vad gäller hans engagemang i Stureplansgruppens alla restauranger har han officiellt lovat att sluta arbeta centralt och nu bara fokusera på nya Hillenberg.

Karl Ljung uttrycker en sann glädje över den restaurang han varit med och skapat samt över den personal han rekryterat till sitt team.

Det är nog en massa krögare som är sura på mig nu, vilket i och för sig är positivt… – Karl Ljung om den personal han rekryterat.

Lokalen på nästan 1000 kvadratmeter, som tidigare inhyste en butik och dessförinnan även en populär restaurang på 70-talet, har genomgått en total ombyggnation under året.

Modern konst och nordisk design

Hillenberg erbjuder en klassisk upplevelse med en vacker interiör. Inredningen är framtagen av Okidoki! Arkitekter och väggarna pryds av unikt framtagna konstverk av den erkända konstnären Emanuel Röhss.

Konst_HIllenberg

Röhss har använt sig av två skilda tillvägagångssätt då han skapat konsten där den ena serien kommer att kunna beskådas i baren och den andra delen är installerad på den centrala väggen i matsalen samt i entrén.

Interiör_Hillenberg

För arkitektbyrån har ambitionen har varit att skapa en intim och inbjudande atmosfär. Alltifrån möbler till konst är exklusivt framtagna för Hillenberg. Ett stort fokus har lagts vid att ta fram material som åldras vackert och som genom sin kombination av detaljer är enkel men raffinerat.

Fotograf Oliver Olsson 18Vackra detaljer med läder och trä. Fotograf Oliver Olsson.

Restaurangen är uppbyggt kring ett generöst rum som har delats in i en bar, en matsal och en cocktailbar. I de båda barerna återfinns marmor från Brännlyckan i Örebro och vågformade raster av blästrat aluminium agerar avskiljare mellan restaurangens olika delar. Möblerna i matsalen är ett kollage av material och detaljerna härrör från den skandinaviska funktionalismen.

Fotograf Oliver Olsson 12En av de två barerna på Hillenberg. Fotograf Oliver Olsson.

Karl Ljung och hans team satsar på ett koncept med okomplicerad mat av hög kvalitet. Krögaren själv beskriver menyn som bred med inspiration från i huvudsak tre länder – Italien, Sverige och Frankrike.

Vi har skapat en restaurang för oss själva och våra vänner. För oss vuxna. – Karl Ljung

Allt från meny, inredning, akustik och toalettbesök har vuxna i fokus. ”Det är viktigt att man inte behöver stå i kö när man är vuxen, därför har vi generöst med toaletter, säger Karl Ljung.

Vad namnet Hillenberg kommer ifrån är högst oklart och får nöja oss med svaret att de spånade fram flera namn innan valet föll på detta. Vad som är tydligt är dock att Stureplansgruppen och Karl Ljung velat skapa en restaurang med varm, trevlig och välkomnande atmosfär där maten får tala. Gott bemötande är lika viktigt som mat och dryck. Stor vikt har lagts vid att skapa rätter baserade på grönsaker och Karl jobbar enbart med råvaror efter säsong.

AnkleverterrinAnkleverterrin med äpple föll Lyx.se i smaken.

Bland favoriträtterna sällskapet ingår ankleverterrinen med äpple, den smakrika variationen på kål i buljong, pappardelle med Karljohansvamp och generöst med hyvlad tryffel samt den långkokta oxkinden med traditionella tillbehör.

Kål_HillenbergVariation på kål. 

Efterrätten på ananascarpaccio med granatäpple, kokoskräm och en härligt grön örtsorbet var fräsch, god och kändes modern.

AnanascarpaccioAnanascarpaccio med kokos och örtsorbet. Hoppas den får vara kvar på menyn. 

Precis som maten anpassas vinlistan efter säsong. Man sitter vid runda bort i matsalen, som rymmer över 100 platser, vars designade heltäckningsmatta dämpar ljudet och sväljer skrammel från porslin samt håller gästernas prat på en behaglig nivå. Man har satsat på både akustik och konst – blandat det praktiska med det konstnärliga.

Jag vill att den gäst som besöker oss ska få ett personligt bemötande i en avslappnad miljö. Vi serverar mat med hög ambitionsnivå utan att det för den sakens skull behöver vara krångligt. Kommer man redan på eftermiddagen kan man dessutom slå sig ner för att exempelvis dricka en kaffe och njuta av Sara Hultbergs bakverk – Karl Ljung

Vid servisen finns ett stort marmorbord där det kommer att stå 4-5 stolar för inslinkande gäster. Det är dock ej tänkt som ett pretentiöst Chefs Table utan snarare som en plats där man kan äta en bit mat under avslappnade förhållanden medan man småsnackar med kringvarande personal.

Förutom matsalen finns det två barer där gästen kan njuta av mat från barmenyn men framförallt cocktails från den generösa drinklistan.

Fotograf Oliver Olsson 9

Stor bild längst upp: Fotograf Oliver Olsson.