Ny fotoutställning på Fotografiska – Martin Schoeller up close

Martin Schoeller har gjort sig känd för en helt egen stil inom porträttfotografi. Han kallar den Hyper Detailed Close Up. Framför hans kamera porträtteras alla lika, oavsett om du är USA:s president eller bor på gatan. Den 1 oktober 2015 invigdes utställningen Up Close på Fotografiska tillsammans med Martin Schoeller i egen hög person.

För första gången ställer en av vår tids viktigaste porträttfotografer ut i Sverige och Fotografiska Museet i Stockholm. Mellan den 2 oktober 2015 och 7 februari 2016 visas fyra serier av den New York-baserade fotografen Martin Schoellers porträttfotografi.

Mingel

Bland annat visas Schoellers sedan 20 år pågående projekt Close Up, där avskalade porträtt av världsberömda profiler som Zlatan, Barack Obama, Taylor Swift, Jay-Z, Paris Hilton och Meryl Streep blandas med porträtt av människor från gatan.

Fotografiska_Martin Schoeller_Lady Gaga_ValentinoLady Gaga och Valentino fotograferade av Martin Schoeller. 

Martins fotografier fångar just det unika, och samtidigt universella, med varje människa. I varje bild har han konsekvent använt samma avstånd, ljussättning och manér för att skapa ett porträtt fritt från sammanhang. Resultatet är ett slags demokratisering av det fotografiska porträttet där världsnamn inom politik, musik, sport och kultur avbildas på samma vis som människor från gatan.

Fotografiska_Martin Schoeller_Angelina JolieAngelina Jolie fotograferad av Martin Schoeller. 

I Schoellers knivskarpa porträtt är det ingen skillnad på de med makt och inflytande, som de utan. Fotografierna är väldigt avslöjande och det känns som man kommer väldigt nära den porträtterade personen på flera sätt. Ingen kan se så bekymrad ut som Robert de Niro eller så galen ut som Christian Bale.

En fotografisk närbild är kanske den renaste och sannaste formen av porträtt som skapar en nära konfrontation mellan betraktaren och subjektet på ett sätt som daglig interaktion omöjligtvis kan ge utan att vara direkt oartig – Martin Schoeller

Martin Schoeller är född i München 1968 men bor och verkar i New York sedan början av 1990-talet. Mellan 1993 och 1996 var han assistent till Annie Leibovitz, en av de fotografer som premiäröppnade Fotografiska 2010 och som är en av världens absolut mest erkända porträttfotografer. I över 15 år har Martin Schoeller fotograferat för The New Yorker och hans fotografier finns även publicerade i bland andra Rolling Stone, GQ, Esquire, Vogue och Harper’s Bazaar.

Martin Schoeller_Fotografiska_MarikaMartin Schoeller. Foto: Karina Ljungdahl

Fotografiska_Martin Schoeller_bookGeorge Clooney på framsidan av Martin Schoellers bok med porträttfotografi.