Varbergs kurort – lisa för själ, kropp och gom

Följ skyltarna mot Kurort vid Apelviken utanför Varberg. Snart är du där. Sväng ner runt hörnet och där möts du av en vacker utsikt över hav och strand. Absorbera känslan av att här ska du bara få må bra och njuta av skön miljö, god mat, avslappnade bastu och uppfriskande bad. Varbergs Kurort har belönats med både Tripadvisors Certificate of Excellence och blivit utnämnda till Sveriges Bästa Kurort samt Europas Bästa Spa. Kurorten har precis lanserat sitt nya Thalassospa – ett koncept där havet blir en naturlig del av spaavdelningens bad- och behandlingsupplevelser.

Livboj_Varbergs Kurort_Foto Michaela HemgrenVarbergs Kurort – 52 steg från havet…

För en som aldrig varit på Varbergs Kurort tidigare slås man vid ankomst av hur elegant och välordnat det är. Mottagandet i receptionen, den välfriserade gräsplätten vid entrén, den egna tidningen och de snyggt uppställda utemöblerna med utsikt över havet. Genomtänkt i minsta detalj för att skapa den skönaste stämningen för sina gäster. Längre bort längs kusten skymtar vi Varbergs fästning.

Tidning_Varbergs Kurort_Foto Michaela Hemgren

Något som också är utmärkande är den sköna havsbrisen och doften av hav som sveper förbi så fort man klivit ut ur bilen. Välbehag infinner sig snabbt. Vid vårt besök i juli är hotellet fullbokat, men trots hög beläggning är det hög service som gäller, personalen är genomgående väldigt tillmötesgående och vänliga. Hälsar glatt överallt och har en “can do” inställning.

På väg till kallbadhuset_Varbergs Kurort_Foto Michaela Hemgren

Många av gästerna myser runt i sin badrock mest hela dagen mellan bad, behandlingar och måltider.

Här förs kurortstraditionerna från 1800-talet vidare

Thalasso ute och inne

Men en unik historia och en över tvåhundra år lång tradition som kur- och badort tar Varbergs Kurort, nu mer än tidigare, fasta på det mest naturliga som finns precis utanför dörren – det salta havsvattnet. Ordet Thalasso kommer från det grekiska ordet ”thalassa” som betyder hav och är en terapiform som tar tillvara på havets välgörande och hälsosamma egenskaper. Varbergs Kurort har Sveriges enda Thalassospa – äkta havsvatten och tång från Kattegatt används. Havet har alltid haft en stark effekt på flera av våra sinnen med klargörande saltdoft, skiftande miljö, svalkande känsla  och rogivande skvalp.

Tång__Varbergs Kurort_Foto Michaela Hemgren

I korortens Thalassoavdelning finns inomhus den sköna Thalassopoolen, en till 32 grader uppvärmd havsvattenspool samt flera bastur och upplevelseduschar. Det renade havsvattnet känns på något sätt mjukt att simma i och poolen har klätts i en mörkare färg som inger lugn.

Havsvattenpool

Runt poolen står relaxstolar att lägga sig om vill bara ta det lugnt en stund och utanför fönstret finns både hängmattor och soldäck i den gröna spaträdgården.

Hängmattor_Varbergs Kurort_Foto Michaela Hemgren

I ett rum bredvid finns ett flertal pooler i olika temperaturer och bastur. I ångbastun passade vi på att göra en ansiktsmask som lämnade hyn ren och len.

Kallbadhus_Varbergs Kurort_Foto Michaela Hemgren

En höjdare var även besöket i bastun nere vid kallbadhuset vid havskanten där vi skrubbade oss med tång för att sedan dyka ner i havet. En härlig kombo som vi kan rekommendera.

Tång bastuskrubb_Varbergs Kurort_Foto Michaela HemgrenCentrum i Thalassoterapin – havet och dess naturliga skatter. Vi skrubbar oss med tång och havssalt i bastun som ligger precis vid strandkanten.

På behandlingsmeny finns både längre behandlingar samt korta kroppsbehandlingar på 15-20 minuter som kan bokas lite mer spontant vilket ger dig som gäst en flexibilitet att välja det du känner för eller har behov av just för stunden. Ett stort antal spabehandlingar finns att välja mellan som helt anpassas efter dina behov. Eftersom en stor del i Thalasso handlar om att använda havets egna resurser för att ge kroppen en helande boost kan en behandling innehålla skrubb för att ta bort döda hudceller med efterföljande ler- eller alginpackning full med proteiner, vitaminer och mineraler. Mineralbad och massage gör inte saken sämre.

Thalassospa_horizontal_showerHorizontal shower är den ultimata avkopplingen och ett spännande sätt att simultant tvagas och masseras av vatten.

Thalassobadet har generösa öppettider med tidig öppning klockan 7:00 på morgonen, för att stänga inte förrän 23:00 på kvällen, alla dagar i veckan.

Välbefinnande ligger i centrum här. Många kommer hit, inte bara för att finna ro, utan även för att hitta balans i träning.

Beach Volley_Varbergs Kurort_Foto Michaela Hemgren

Sportprogram och klasser varvas med roliga inslag beroende på säsong – löpning, cykling, simning, surfing, beachvolley, SUP (Stand-Up Paddling), gymträning med eller utan PT.

Lyxiga rum

Kurorten är stor. I flera byggnader finns rum i olika stilar, många med slående utsikt över strand och hav. I sviterna har man varit noga med att skapa en havsnära känsla med stora fönster samt arbetat med textil och färgskalor för att passa rummens olika teman.

Hotellrum__Varbergs Kurort_Foto Michaela Hemgren

I vissa rum finns ett separat rum med badkar mitt i, i ett annat rum kan du sitta i hängstolar med utsikt över havet och i ytterligare ett annat har du ett eget privat altandäck ut mot gården. Olika prisklasser och paket erbjuds bland de över 160 rummen.

Mat i toppklass

Viktigt är helhetsupplevelse är också god mat och dryck. Dagens lunch kan avnjutas på uteservering med utsikt över stranden och havet och vid helgens after-beach kan man mysa med live-musik i bakgrunden.

Gräsmatta lounge_Varbergs Kurort_Foto Michaela Hemgren

Att sedan få avsluta dagen med en trevlig supé känns lyxigt. Kurortens prisbelönta restaurang Salt & Vatten serverar s k hälsokonst och bjuder på goda smaker, fin presentation och trevlig personal.

Förrätt_Varbergs Kurort_Foto Michaela HemgrenEn 3-rätters supé ”Gården” påbörjas med en förrätt på färks sparris, ett krämigt ägg som fått långsamkokas på 67-grader samt serranoskinka och pistagenötter.

Med doft av hav

Ett tips är att ta en skön morgonpromenad längs den vackra kusten, antingen på strandpromenaden längs med klipporna in mot Varberg med Varbergs fästning som bakgrund alternativt åt andra hållet förbi fyren och de härligt havsslipade klipporna. Oavsett, med vind i håret och doft av tång.

Fästning_Varbergs Kurort_Foto Michaela HemgrenVarbergs fästning i bakgrunden.

Fyren_Varbergs Kurort_Foto Michaela HemgrenFyren ute på klipporna.

Kust_Varbergs Kurort_Foto Michaela HemgrenKurrortens egen strand