glassrecept_GB

Kokboksförfattaren Johanna Westman bjuder på sommarens godaste glassrecept

Sommartider är glasstider. En av de som försett svenska folket med glass så länge vi kan minnas är GB Glass. Eftersom gräddglass ligger henne varmt om hjärtat har kokboksförfattaren Johanna Westman inför sommarens alla glassfrossarstunder tagit fram några glassrecept med inspiration från den svenska naturen – skogen, ängarna och skärgården.

Johanna Westman är kokboksförfattare, programledare och även receptkreatör och har en särskild förkärlek till naturliga, svenska smaker. Gräddglass är något hon vurmar för och med utgångspunkt från GB Gräddglass Gammaldags Vanilj har hon skapat tre glassrecept. I Johannas recept blandas klassiska svenska smaker med nyskapande ingredienser.

GB:s gräddglass har en lång svensk historia och har producerats sedan 1940-talet. Från och med maj månad tar GB Gräddglass ett större grepp om sitt hållbarhetsarbete och fokuserar på svensk grädde från svenska gårdar som värnar om djur och miljö.

Vad många inte vet är att vår Gräddglass
 Gammaldags Vanilj endast tillverkas på fem naturliga ingredienser
– grädde, mjölk, socker, äggula och vanilj – Dominika Hagborg, GB Glace

Det är utifrån denna gräddglass som Johanna Westman nu skapat de nya glassrecepten. Vi passade på att fråga Johanna om hennes eget förhållande till glass – nu som då – och vad hon inspireras av.

Lyx.se: Varifrån tar du inspiration när du skapar nya (glass)rätter?

JW: ”Åh, det kan vara från alla håll och kanter! Att vara ute och resa är inspirerande men också att traska runt i en bra mataffär där de tar in frukt och grönt som är i säsong. Jag funderar alltid på mat och får idéer av fina bilder jag ser, naturen eller matintresserade vänner. När jag skulle ta fram recept som matchade GB Gräddglass som är en ganska fyllig och söt glass så letade jag efter syrliga, friska smaker från naturen och lät mig inspireras av min barndoms svenska landskap. Där finns mycket inspiration att hämta!”

Lyx.se: Vad gör glass riktigt god?

JW: ”Glass ska naturligtvis göras av naturliga råvaror. Riktig grädde och ägg, inget fusk. Är det svensk glass man är ute efter ska smaken vara rund, gräddig och fyllig.”

Lyx.se: När äter du helst glass själv?

JW: ”Glass är ju en av världens godaste efterrätter och jag kan äta glass året runt. Men så här års har jag gärna en god gräddglass i frysen att äta tillsammans med jordgubbar eller rabarberpaj. En marängsviss med glass och hemgjorda maränger är en av mina absoluta favoriter bland efterrätter!”

Vi är ofta i Italien på somrarna och då äter jag glass nästan varje dag – hasselnötsglass, jordgubbsglass eller vaniljglass med en kopp nybryggd espresso stjälpt över glassen när man sitter i skuggan och tittar ut över medelhavet. – Johanna Westman

Lyx.se: Vilket är ditt första/bästa glassminne?

JW: ”Jag har så mycket att välja på! Att som barn få cykla till kiosken och välja bland vårens nya glassmaker på glasstavlan är stort. Men jag minns också gärna glassklubben som jag hade med min bästis i tonåren. Vi tog med oss ett halvliters glasspaket och en brödkniv och tog oss till underliga platser hemma i min hemstad Tranås. En gång satt vi till och med på Filadelfiakyrkans tak och åt glass!”

Lyx.se: Har du några glassknep?

JW: ”Jag smaksätter hellre en god vaniljglass än väljer redan smaksatta glassar. Då är det lättare att få till goda smakbrytningar till glassen, sött, friskt och till och med salt kanske?

En god kolasås, friska bär och så några flingor havssalt på en söt vaniljglass blir väldigt gott! Även brynt smör på glass blir spännande och gott.

Lyx.se: Vilken (känd) person skulle du vilja bjuda på glass? Vad blir det då för glass och vad pratar ni om?

JW: ”Det finns många spännande kockar i världen som jag gärna skulle vilja prata med! En av mina förebilder är Jamie Oliver, han har åstadkommit så mycket och gör bra saker för barn och unga. Jag skulle bjuda honom på något väldigt enkelt och väldigt svenskt. Kanske GB gräddglass med smultron och nybakade bondkakor? Jag skulle bombardera honom med frågor och vi skulle ha så mycket att prata om att glassen förmodligen skulle smälta…”

Ny Kokbok

Johanna jobbar mycket med barn och mat och hennes vision är att få in alla barn i köket för att ge dem en lustfylld relation till mat. Därav jobbar hon mycket med kurser för barn och snart aktuell med ytterligare en kokbok.

Jag önskar alla en god, lustfylld relation till mat och de grunderna sätter man tidigt så min nästa kokbok är en bok med barnmat som kommer i september. “Johanna Westmans barnmat – från mos till äta själv.”

I Johannas nya glassrecept möter svenska smaker, som blåbär, rabarber och jordgubb, nyskapande ingredienser som viol, grankvistar och havtorn. Mjukt möter krispigt. Sött möter salt.

Bär från skogen

I den småländska skogen har jag sprungit som barn. Jag älskade suset i trädtopparna, fågelkvittret, stillheten, dunklet och ljuset som silades mellan granarna och den mjuka mossan – Johanna Westman

I glassreceptet med inspiration från skogen har Johanna matchat vaniljglass med blåbärsrippel och toppat med en sötknaprig hasselnötscrumble.

glassrecept_GB_Johanna Westman_Skogen

Blåbärsrippel:
2 dl blåbär
1 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver

Lägg hälften av blåbären och vaniljpulvret och allt socker i en kastrull och låt sjuda på svag värme tills sockret helt har lösts upp. Blanda ner resten av blåbären och vaniljen. Låt svalna. Blanda försiktigt in blåbären i något tinad glass.

Hasselnötscrumble:
100 gram smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 dl hackade hasselnötter

Blanda alla ingredienserna utom nötterna med en matberedare om du har en, och blanda sist ner hackade nötter. Eller – rör smör, socker och sirap mjukt och poröst. Blanda mjöl, bikarbonat och sötmandel. Rör ner det i bunken. Blanda ihop till en smulig deg.

Sätt ugnen på 180°C. Smula ut degen i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 7–10 minuter eller tills degsmulet fått fin färg. Rör om med en träsked. Stäng av ugnen och ställ upp luckan men låt kaksmulet stå kvar en stund så det torkar ur något. Smula det mellan fingrarna när det svalnat och förvara i en burk med lock.

Svenska sommarängar

Till nästa recept har Johanna inspirerats av svenska sommarängar med surret från bina och humlorna, doften av gräset och sommarblommorna, den vajande säden och svalorna som svirrar mot en blå himmel. I det här receptet får gräddglassen möta rabarber och vanilj.

glassrecept GB_JohannaWestman_Angarna

Rabarberkompott:
500 g rabarberstjälkar, ansade och skurna i ca 3 cm bitar
Saft från 1 apelsin
1 dl råsocker
1 tsk salt
1 tsk stötta kardemummafrön
1 slitsad vaniljstång
3 cm färsk ingefära, skalad och fint riven
50 g smör

Sätt ugnen på 200°. Blanda rabarber, apelsinsaft, socker, salt och kryddor i en ugnsfast form. Klicka över smör. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Låt svalna något. Servera kompotten i en tudelad glassförpackning genom att göra en grop i glassen och klicka i kompotten.

Skärgårdens magi

Johanna berättar att hon ofta åkte ut i skärgården som liten.

Vi seglade ut mellan öarna på krusigt vatten och hoppade iland på solvarma klippor där det växte gräslök och styvmorsviol blommade i vindpinade skrevor. När jag kan tar jag mig ombord på en skärgårdsbåt och ger mig ut i allt det där ljuvligt somriga.

Till vaniljglassen har Johanna lyft in viol och havtorn – klassiska svenska smaker från skärgården.

glassrecept_GB_Skärgården_700

Havtornkolasås:

50 gram smör
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2–3 matskedar havtornspuré

Blanda alla ingredienser utom havtornspurén i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme ca 20 min. Rör om då och då. Smaka av den färdiga såsen med havtornspuré.

Ringla havtornkolasåsen över glassen och dekorera med de ätbara violerna och flingor av havssalt.

Smaklig glasstund – var du än är!