Kinesiskt porslin Barnebys

6 tips inför köp av kinesiskt porslin på auktion

Intresset för kinesiskt porslin har aldrig varit större och hos auktionshusen bidrar det “vita guldet” årligen med nya rekord. Framöver har vi både nationella och internationella auktioner att se fram emot i form av bland annat Uppsala Auktionskammare auktion med orientaliskt konsthantverk samt Sotheby’s auktion “Arts D’Asie”. Funderar du på att bjuda på kinesiskt porslin följer här en guide från auktionssiten Barnebys om sex punkter att fundera kring vid köp av kinesiskt porslin på auktion.

Våga fråga!


Ta tillfället i akt att fråga auktionshusens experter. Auktionshusen är på sätt och vis en bättre plats än museer eftersom man där ges möjlighet att träffa experter  som gärna delar med sig av sin kunskap och samtidigt har möjlighet att känna på de olika föremålen. Lär dig så mycket som möjligt om allt ifrån glaseringar från olika tidsepoker till hur formen kan te sig och hur tung en äkta porslinsvas faktiskt är. Det kommer allt eftersom ge dig mer kunskap att själv urskilja vad som är äkta och inte, vilket är av stor vikt då det tyvärr förekommer en del kopior på marknaden.

Kinesiskt porslin Barnebys 2

Kina porslin, urna i wucai-färger. Ett vackert 1600-tals-föremål, i härligt stort format! Rund form och hög bukig skuldra, avsmalnande mot basen. Vackert målat trädgårdslandskap med kvinnor och barn.Stenparti, bananträd, terass, staket och solen skiner emellan molnen. Kvinnor med eleganta kläder samt många glada lekande barn, varav ett barn har en krabba som leksak och ett annat barn håller en hjälm ovanför sitt huvud. Fast pris: 26,000 sek, Scandinavian gallery.

Ålder, inte bara en siffra


De flesta forskare är tämligen överens om att det första porslinet tillverkades redan på 600-talet under Tangdynastin som pågick i Kina år 618–906. Under 1300-talet spred Marco Polo nyheten om porslinet till Europa och under 1500-talet var handeln etablerad kontinenterna emellan. På 1600-talet hade porslinet nått Sverige och 1700-talet är för de flesta starkt förknippad med det Ostindiska kompaniet som förde hem åtskilliga laster med porslin till Sverige. Under denna tid etablerades det svenska samlandet av kinesiskt porslin på riktigt, vars skatter vi nu ser på marknaden.

Åldern får bland annat betydelse då ett föremål från 1600-talet “får” ha en viss del sprickor och stoft kvar från bränningen utan att det påverkar dess värde speciellt mycket medan ett porslinsföremål från 1700-talet förväntas ha en högre standard och där enbart mint condition gäller för en del köpare. Är kvalitén god kan även priserna på föremål från den republikanska tiden kring 1912 stiga högt.

Kinesiskt porslin Barnebys 3

En sällsynt blåvit “Peony” kanna från Mingdynastin. Utrop: 564,000 sek, Sotheby’s.

Form & Mönster

För varje dynasti har formen kommit att förändras och utvecklas liksom dess motiv och det är därför bra att skaffa sig kunskap om dessa skillnader. Under Songdynastin 960-1279 var naturen en återkommande inspirationskälla med dekorativa former. En stor del av porslinet som tillverkades för export var under 1600-talet, den s.k. Mingdynastin där form och motivval var starkt influerat av arabvärlden.

Kinesiskt porslin Barnebys 4En ovanligt stor gul “Buddhist lion Charger”. Sent 1800-tal, tidigt 1900-tal. Utrop: 200,000 sek, Uppsala Auktionskammare.

Färg & Glasering

Precis som med form och mönster har även färg och glasyr kommit att ändras allt eftersom olika dynastier har utvecklats. Först ut var “Famille verte” på 1600-talet vilken urskiljer sig genom en grön eller oxblodsfärgad bottenfärg. Kring 1720 var den rosa färgställningen mest populär vilken kallas “Famille rose” och därutöver finns även “Famille jaune” med gul grundfärg och förgyllningar liksom “Famille noire” som går i svart.

Inte sällan beställde man mönster efter europeiska träsnitt och allians- och vapensköldar vilka lät tillverkas i det blå-vita porslinet under 1700-talet.

Kinesiskt porslin Barnebys 5A pair of imposing Chinese famille rose moon flasks. 1800-tal. Utrop: 100,000 sek, Uppsala Auktionskammare.

Stämplar

Porslinet är vanligtvis märkt undertill vilket syftar till vilken dynasti det gäller och inte vem som är formgivaren. Stämpeln kan även hjälpa till att plats- och tidsbestämma porslinsföremålet även om det  inte är en garanti att det faktiskt är ifrån den perioden.

Viktigast av allt
…

Köp med hjärtat! Bjud på det du tycker om och köp efter egen plånbok. – Pontus Silfverstolpe, Barnebys grundare

Kinesiskt porslin Barnebys 6En gulglaserad skål. Qianlong. Utrop: 47,500 sek, Sotheby’s.

På 90-talet började kineserna alltmer köpa tillbaka porslinet och detta tog sen verklig fart i början av 2000-talet vilket är anledningen till de höga priserna. Förhoppningvis har vi inom kort nya rekord att se fram emot då Sotheby’s håller auktion med orientaliskt porslin och konsthantverk den 10 juni följt av Uppsala Auktionskammares auktion den 12 juni.

Kinesiskt porslin finns att hitta hos Barnebys.

Text & bild: Barnebys