sommardrycker

Godaste bubblorna och andra sommardrycker

Säsongen för grillmiddagar och njutbara sammankomster står för dörren. Lyx.se tipsar om några goda sommardrycker att bjuda gästerna på – både med och utan alkohol. Vi slår ett slag för det småskaliga, det hantverksmässiga och för dem som bidrar till en bättre värld.

Den alkoholfria trenden växer sig starkare tillsammans med varumärken som produceras småskaligt och dessutom gör en insats för att skapa ett bättre liv för människor och även djur på vårt jordklot.

Festligt bubbel med godaste eftersmaken

För de som väljer alkoholfritt kommer snart en mousserande nyhet på marknaden. Företaget GodDryck fokuserar på noga utvalda alkoholfria drycker till mat och fest, och precis som med systerbolagen GodEl, GodFond och GodKort kommer den framtida vinsten att gå till välgörande ändamål. Första produkten Goda Bubblor No 1 är ett ekologiskt alkoholfritt mousserande vitt vin som lanseras i början juni på både Systembolaget och i den unika matbutiken Cajsa Warg.

Goda bubblor No 1 fick 10 av 10 av vår testjury och har dessutom den mentala eftersmaken som vi ständigt letar efter – Måns Falck, VD Cajsa Warg

Goda Bubblor No 1 kommer snart även ska finnas på utvalda restauranger och redan nu hittar du de goda bubblorna på Urban Deli i Sickla utanför Stockholm.

Vår målsättning är att få världen att må bättre och vi är övertygade om att vi alla mår bra av att hjälpa andra. Vi är också övertygade om att vi mår bra av att konsumera god mat och dryck med familj och vänner. Med GodDryck vill vi kombinera detta och låta den goda smaken förstärkas av det goda syftet – Peter Roland, VD GodDryck

Goda Bubblor är perfekt för livsnjutare som vill välja bort alkohol men inte god smak. GodDryck har jobbat mot att hitta en smak som går åt det torrare hållet, vilket de funnit är något som många har saknat och tydligt efterfrågat. Med tydliga toner av gröna äpplen passar drycken i princip till alla rätter som man vanligtvis matchar med vitt vin och GodDryck rekommenderar att testa den till framför allt asiatiska rätter – kanske en somrig vietnamesisk nudelsallad.

sommardrycker Goda Bubblor No 1Goda Bubblor No 1 för ett gott syfte. Foto: Anders Flodqvist.

Goda Bubblor No 1 består av 50% Sauvignon Blanc och 50% Sémillon från ekologiska vinproducenter i Bordeaux-området.  Nyckeln till att skapa ett bra alkoholfritt mousserande vin är att det är bra kvalitet på vinet samt att avalkoholiseringsprocessen bevarar smakerna.

Inte till salu

Not for Sale Ale är en öl som även den är god på flera sätt. Förutom att smaka gott, bidrar försäljningen av den till kampen mot trafficking. 100% av vinsten går till att bidra till att skapa en värld där ingen människa är till salu – Not for Sale.

sommardrycker Not for Sale AleNot for Sale Ale. Foto: Simon Mårtelius.

Not for Sale Ale håller sig till en lägre alkoholnivå – en folköl med alkoholhalten 3,4 procent. Denna ljusa sommarale bryggs på Eskilstuna Ölkultur och säljs bland annat via Mathem.se samt i utvalda restauranger och matbutiker runt om i Sverige.

Sommelier Björnstierne tipsar x 3

Head Sommelier och Champagne Bar Manager , tillika vår vinskribent, Björnstierne Antonson ger oss tre goda så kallade “pairings” av champagne och mat.

Bubblet till den grillade tonfisken…

Henri Giraud ‘Hommage à Francois Hemart’| Aÿ | Champagne | France | 100CH | SBnr 77633, 431 sek | BJpoints 92(94)

TASTING NOTE: Vinerna har förbättrats fantastiskt mycket under senare år. Passionen för ekfat lönar sig här. Man jobbar engagerat uteslutande med Argonneek och studerar noggrant även ekens terroirkaraktär i kombination med vinet. Idag gör Claude underbart rika och smeksamma viner med klassisk hasselnötsdoftande bykaraktär. Espritserien innehåller även druvor från Louvois och Bouzy. Hommage smakar som Bollingers standardcuvée gjorde förr i tiden.

sommardrycker champagneFoto: Björnstierne Antonson.

Bubblet till den gratinerade havskräftorna…

Delamotte Blanc de Blancs Brut | Le Mesnil-sûr-Oger | Champagne | France | 100CH | SBnr 77736, 405 sek | BJpoints 92(93)

TASTING NOTE: Alltsedan Laurent-Perrier köpte Salon 1989 har Delamotte fungerat som Salons andramärke. Delamotte äger 5 hektar i Le Mesnil och har tillgång till Salons vingårdar de år Salon inte produceras. Didier Dupond driver i dag båda firmorna med stor känsla och entusiasm. Ett årgångslöst vin som vinner på lagring. I ungdomen hittar man ananas och rabarber. Med flaskmognad ökar vinets krämighet och komplexitet.

sommardrycker Champagnetorn – för en spektakulär servering

Bubblet till ostronen…

Veuve Fourny ‘Cuvée R Extra Brut’ | Vertus | Champagne | France | 15PN 15PM 70CH | SBnr 77482, 335 sek | BJpoints 90(92)

TASTING NOTE: Ett underbart prestigevin som gjorts för att hedra grundaren Roger Fourny. Biodynamisk behandling av de gamla stockarna, lågt skördeuttag, ingen filtrering. Lokal naturjäst, 50% gamla reservviner och allt gamla fat. Ett aromspektrum av gråpäron, dvärgbanan, sesamfrön och fat i en läckert smörig kostym.

sommardrycker Champagne_Veuve Fourny Cuvee R

För rosé- och ciderälskare

Somersby Sparkling Rosé är en lyxig dryck med frisk smak och lägre alkoholhalt än t ex vanligt vin. En festlig aperitif för sommarminglet som gärna serveras väl kyld och gärna i ett vinglas.

sommardrycker Somersby rosécider

Under de senaste åren har det skett en spännande utveckling inom cider där nya cidersorter av hög kvalitet och mindre sötma efterfrågas. Somersby Sparkling Rosé har en halvsöt karaktär, med smak av syrliga röda krusbär som kombineras med fylliga och milda jostabär, som är en korsning mellan krusbär och svartvinbär.

Lemonade, Ingefära & Fläderblom

Dryckerna från Belvoir och Fentimans är både goda, festliga och alkoholfria. Väldigt vackra flaskor att ställa fram dessutom.

sommardrycker Belvoir_Fentimans_drycker

Att Belvoirs även är ekologiska är ett plus i kanten. Fentimans dryck baseras på färsk ingefära och innehåller endast naturliga tillsatser.

Porlande vatten med nya smaker

Ja, helt vanligt vatten. Släcker törsten bäst och kan gärna smaksättas med skivor eller klyftor av färska frukter eller grönsaker för att göra den mer festlig. Melon, kumquat, jordgubbar, blodapelsin, gurka, lime, kiwi, ingefära… Addera en kvist mynta eller en ätbar blomma så ser den ut som vilken sommardrink som helst.

Mineralvatten kommer hela tiden i nya festliga smaker. En av de senaste sommarsmakerna kommer från Ramlösa och heter RoseBerry där söta hallon får överraskande sällskap av ros.

sommardrycker Ramlösa RoseBerry_LemoNice

Sommarens Spritzer blir också lite roligare med nya smaker. Vitt vin blandat med Ramlösas LemoNice blir en frisk variant. Addera en isbit och en skiva lime – snyggt! Och gott.

Skål och glad sommarsäsong!

Text: Michaëla Hemgren, samt om Champagne: Björnstierne Antonson.

COMMENTS
  • Not for sale ale finns ju numer också som starköl, men fortfarande en relativt låg alkoholnivå.

    2015-05-27

Sorry, the comment form is closed at this time.