rekordmånad i auktionsvärlden

Maj – en rekordmånad i auktionsvärlden

Auktionsmarknaden är glödhet just nu. Maj 2015 har blivit något av en rekordmånad i auktionsvärlden och föga förvånande är det tungviktarna Christie’s och Sotheby’s som hållit i klubban merparten av gångerna. Nyligen såldes världens dyraste målning på auktion hos Christie’s och kort därefter sattes dessutom ett nytt världsrekord för en rubin på auktion hos Sotheby’s.

Auktionshistoria

Måndagen den 12 maj skrev Christie’s ny auktionshistoria då Pablo Picassos Les femmes d’alger klubbades för 1,4 miljarder kronor, vilket gjorde den till den dyraste målningen som någonsin sålts på auktion.

rekordmånad i auktionsvärlden  1

Auktionen föranleddes av en het budgivning men det var inte enbart inför detta verk som publiken var på hugget. På samma auktion såldes även Alberto Giacomettis skulptur Pointing Man för 1,2 miljarder vilket tillskrev den världens dyraste skulptur som sålts på auktion.

Världsrekord

Samma dag höll Sotheby’s sin juvel- och smyckesauktion i Genève som även den inbringade ett nytt världsrekord genom den sammanlaga inbringade summan av 1,35 miljarder kronor. Detta föranleddes av att det under auktionen sattes en rad individuella rekord, däribland för den drygt 25 karat stora rubinen The Sunrise Ruby, som såldes för 255 miljoner kronor. Dubbelt så mycket som utropspriset och dessutom ett nytt världsrekord.

rekordmånad i auktionsvärlden  2Rubinringen ‘The Sunrise Ruby’.

De efterföljande dagarna höll Sotheby’s auktion med samtida konst och Christie’s med modern och impressionistisk konst, vilka fortsatte skapa rubriker. Hos Christie’s sattes ett nytt världsrekord för ett verk av Piet Mondrian, då hans målning Composition No. III, with Red, Blue, Yellow, and Black från 1929, såldes för 416 miljoner kronor. Sotheby’s auktion med samtida konst skapade nya rekord för sju individuella konstnärsskap, däribland Christopher Wool och Sigmar Polke. Det var dock Mark RothkosUntitled (Yellow and Blue) från 1954 och Roy Lichtensteins The Ring (Engagement) som skapade mest uppmärksamhet och som inbringade drygt 380 miljoner kronor respektive 343 miljoner kronor. Detta bidrog till att denna auktion totalt sett drog in mer pengar än Sotheby’s auktion föregående år.

rekordmånad i auktionsvärlden 3Piet Mondrian “Composition No. III, with Red, Blue, Yellow, and Black”.

Auktionshuset Phillips bidrog även de till rekordveckan då de sålde en Rolexklocka som en gång tillhört Eric Clapton för nästan 12 miljoner kronor – nytt världsrekord för en Rolexklocka på auktion. En annan klocka som skapade stor uppmärksamhet på auktion här i Sverige var utrop nr.1 en Vacheron & Constantin från 1945 som såldes på Kaplans Klockkvaliten i lördags för 590 000 kronor. Betydligt mer än dess utropspris på 99 000 kronor.

rekordmånad i auktionsvärlden 4ROLEX, Oyster Cosmograph “Albino”, 6263, stämplad 6262. 1971.

Text: auktionssiten Barnebys.