Intervju: Mary McCartney för KappAhl

I veckan lanseras KappAhls nya kollektion ”Dreams through a Lens” som består av hållbara kläder fotograferad av den namnkunniga och internationellt erkända fotografen Mary McCartney, dotter till Paul och Linda McCartney. Lyx.se fick en pratstund med Mary inför lanseringen och modevisningen på Fotografiska i Stockholm.

Mary McCartney är född i London och är känd för sina modebilder, kampanjer och porträtt. Hon har tidigare fotograferat bland annat Reese Witherspoon, Jude Law och vännen Kate Moss. Mary har också fotograferat kampanjer för systern, tillika modedesignern, Stella McCartney.

Mary McCartney_Kappahl_Leica_700

Mest stolt över sitt arbete blir hon när hon slutfört ett uppdrag och uppnått mer än vad hon avsåg från början.

I am very focused on my photography but I still like to leave some spontaneity in my day so that I can capture something unexpected. I’m also very proud of my family and thankful that we’re all so close – Mary McCartney

I Marys liv är lyx att få ha stunder av stillhet utan förpliktelser. Då passar hon på att tänka kreativt, titta på gamla filmer och laga mat.

Hållbarhetsfrågor

Mary McCartney har sedan länge ett stort intresse och engagemang för hållbarhetsfrågor, vilket gör att hennes arbete för Kappahl är ett bra giftermål för båda. Mary McCartney har, förutom fotograferat och filmat KappAhls nya kampanj, även medverkat kreativt i konceptet. Inspirationen till hennes arbete med projektet har kommit från omgivningen, naturen och vänskap.

KAPPAHL_CAPETOWN_kollektion_strand_700Mary berättar att bilden föreställer en kvinna på väg att umgås med vänner samt nära och kära på en vacker, naturlig strand.

Mary McCartney_Kappahol_Beach_700

KappAhl arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor och idag är 19 % av deras plagg hållbarhetsmärkta. Ambitionen är att alla deras bomullsplagg ska vara hållbara år 2020. 

KappAhls idé imponerade på mig och för mig var det viktigt att kollektionen designades för att kunna användas år ut och år in. Att tillverka och bära hållbara kläder är ett sätt att ta ansvar för vår miljö – Mary McCartney

Dreams through a lens

För Mary McCartney betyder ”Dreams through a lens” att ta sig en titt på världen, se hur vacker och viktig den är och att komma till insikt om att vi har ett ansvar att skydda den.

KappAhl have invested a lot of time in sourcing sustainable fair trade materials that have low impact – I respect them for that! – Mary McCartney

”Dreams through a lens” är en typisk sommarkollektion, med lyxig känsla och Riviera-vibbar, samtidigt som den är tidlös och avspänd.

McCartney fotar Kappahl_700

Kollektionen domineras av toner i blått och vitt, tunna material och grafiska mönster och består bland annat av en skjortklänning i ekologisk bomull, byxor i ekologiskt linne samt en bikini som är tillverkad av återvunnen polyester som bland annat görs av petflaskor.

Kollektionen är väldigt lättburen, stylish och chic – Mary McCartney

Samtliga plagg är framtagna med mindre åtgång av vatten, energi och kemikalier. Man har arbetat med klassiska snitt som gör att plaggen lever längre vilket också bidrar till hållbarhetskonceptet.

KAPPAHL_CAPETOWN_Collection_700

Strike a pose

Under modevisningen presenterades kollektionens fina detaljer och lediga, smickrande siluetter på ett magnifikt och kreativt sätt. Istället för en klassisk catwalk med ”front row”-koncept, minglade modeeliten runt medan Kappahls modeller gick längs med väggarna och poserade gruppvis i hörnen för att visa plaggen på ett avslappnat sätt. Något som passade hela känslan och upplägget i kollektionen samt speglar både hur Kappahl jobbat tillsammans med Mary samt hennes härliga personlighet.

Kappahl modevisning1

Grand finale, på temat “Paradiset”, presenterades på en roterande plattform i mitten av salen, komplett med den för temat obligatoriska – levande – ormen för att avslutningsvis toppa med att uttrycksfulla Amanda Jenssen sjöng ett par låtar.

KAPPAHL_Dreams through a lens_Blå_700

Redaktionens favoriter är den helblåa byxorna i 100% linne och det mönstrade linnet med elegant utarbetade ryggdetaljer (korslagda axelband och ett slags slits).

KAPPAHL_Dreams Through a Lens_Collection_700

Mary fotar Kappahl_blommor_700

Mary McCartneys favoritplagg är den blå och vita skjortklänningen. Hon gillar även konceptet med att man använt marockanska kakelplattor som referens för att skapa mönstret på tyget.

It is soft, sexy and very wearable – Mary McCartney

Mary McCartney tycker att svenskt mode kännetecknas av att det är okomplicerat och klassiskt, något som syns i kollektionen.

Swedish fashion is kind of ’less is more; it’s not trying too hard – Mary McCartney

Nästa kapitel i Marys liv är ytterligare en fotobok samt en fotoutställning i New York City.

Mary McCartney_Kappahl_Foto_700