Cecilia Björk i designsamarbete med IKEA – pop art och konst till folket

När Lyx.se pratar med konstnärinnan Cecilia Björk väntar hon besked på när en av hennes motiv börjar säljas på IKEAs varuhus över hela världen. Vilken dag som helst är det dags. Vi tittar in i Pop Art-junkien Cecilias värld en stund…

Cecilia Björk och hennes man Patrick bor i Skälderviken, i nordvästra Skåne mellan Bjärehalvön och Kullen, och är båda aktiva konstnärer. Här driver de tillsammans Artyfact Gallery som fokuserar på konst och samlar inspiration både från det dagliga livet med tvillingbarnen, omgivningen runt i kring, människor de träffat samt deras utlandsvistelser och resor, nu och då. Utsikten över Kattegatt från deras hus kan inte vara helt fel som livsinspiration den heller.

Jag älskar gatumodet och arkitekturen, där finns mycket att hämta vad gäller inspiration, en välanvänd reklampelare eller graffiti som lyfter en grå byggnad – Cecilia Björk

Cecilia Björk har en bakgrund inom konst och modedesign vid University of the Arts – London College of Fashion och var aktiv som designer på Londons modescen under många år. En rolig anekdot är när Cecilia limmade fjädrar på Isländska sångerskan Björks välkända ’Swan Dress’ (som hon bar på Oscarsgalan 2001) under hennes tid i London. Cecilias intresse för att teckna, måla och skapa har funnits hela livet.

Jag är väldigt tacksam för att dagligen få skapa. Att göra det jag älskar mest och att någon vill ha det jag skapar. Det är väldigt tillfredställande att få styra över sin egen tid och att få göra olika saker varje dag.

Cecilia berättar vidare att för att överleva som konstnärinna måste man även vara lite av en entreprenör. Det kan vara svårt att överleva, men samtidigt älskar hon att tvingas utmana sig själv för att hitta nya vägar hela tiden. Artyfact Gallery är en produkt av två svenska konstnärers fantasi, hårda arbete, vilda ambition och sanna kärlek. Vardagen kan ena dagen betyda att ge sig hän ett kreativt flöde isolerad i studion för att nästa dag ta sig ut, titta på folk, resa och känna sig som en del av världen igen.

Ateljelena fotograf_Cecilia BjörkCecilia Björk fotograferad av Ateljé Lena.

Cecilia och Patrick beskriver sig som Pop Art-junkies, som älskar slumpen och alltid går på magkänsla. Pop Art-rörelsen startade som en rebell mot den allvarliga abstrakta expressionismen, och hade som mål att utmana tradition. Cecilia beskriver det som ett sökande efter alternativa sätt att uttrycka sig på och i förlängningen alternativa sätt att leva sina liv på. Gränsöverskridande.

Jag gillar Pop Art för att den alltid är föränderlig. Den uppdaterar sig med samhället och dess tider på ett sätt som andra konstformer inte gör.

Cecilia poängterar att Pop Art också står för ytlighet vilket är något helt annat än det hon vill förmedla.

ArtyFactGallery_PopLifePopLife av Cecilia Björk. Görs i två olika storlekar – signeras och numreras i begränsad upplaga på 300 stycken.

Att skapa mixed-media tavlor/collage är något som passar Cecilia perfekt som person då hon får använda hittade material eller loppis fynd som ingen annan vill ha. Det kan även vara vintage modemagasin, serietidningar eller gamla tapeter som får nytt liv. En form av hållbarhetstänk som går hand i hand med de trender som råder just nu både inom konst, möbler, livsstil, mat och mode.

Just nu är Cecilia Björk och Artyfact Gallery mest aktuella med samarbetet med IKEA. Ett samarbete som hon beskriver som stort och med tanke på att postern Cecile kommer att finnas i alla 350 av IKEAs varuhus världen så kan vi bara hålla med – det är stort att, speciellt som konstnär, få synas på det sättet för så många människor samtidigt.

Att få göra det jag gör just nu, driva företaget framåt och ha ynnesten att kunna ta en extra dag ledigt om jag vill för att vara med min familj. Det är lyx.

Designerduon har flertalet utställningar bakom sig och vill göra deras unika och färgglada konst mer tillgänglig för alla. Artyfact Gallery har redan hunnit bli väldigt populärt i Danmark där deras prints bland annat finns hos KVIST Galleri & Interiör samt Ingvard Christensen. I Sverige kan man hitta dem hos Mood i Simrishamn, Gliving i Jönköping och även i webbutiker som Room99 och Nordic Design Collective.

Artyfact_MissStarshinePopart “Miss Starshine” från Artyfact Gallery.

Vad gäller framtida projekt är samarbeten med andra modedesigners något som kittlar Cecilias sinne. Designerduon har till exempel börjat förhandla med ett märke från Frankrike, men det är snarare något som kommer att vara aktuellt till hösten.

För att vara lycklig måste jag vara i rörelse och utvecklas hela tiden. Jag vill fortsätta göra spännande samarbeten med andra kreativa människor.

Vi märker att Cecilia har många järn i elden då hon även är mitt uppe i att planera sin nästa utställning i Stockholm. Den ser vi fram emot att se.

Artyfact_CobainKurt Cobain i glada starka färger.

Artyfact_CherryBlGirl1Cherry Blossom Girl No 1.