Josef Frank – ständigt i ropet

Josef Frank och Svenskt Tenn ligger alltid i topp vad gäller sökningar på auktionsfirmorna. Ständigt finns någonting ute på auktion, men nu är det högsäsong för den hyllade formgivarens tidlösa design. Antikexperten Pontus Silfverstolpe på auktionssiten Barnebys tipsar här om intressanta Frank-objekt.

En av våra mest framgångsrika och efterfrågade formgivare genom tiderna är Josef Frank. Tack vare Svenskt Tenns grundare Estrid Ericssons nära och långvariga samarbete med den österrikiske formgivaren, professorn och arkitekten har Josef Frank inrett otaliga hem både i Sverige och utlandet under åtminstone tre generationer.

Josef FrankSäsongens dyraste utrop står Josef Franks Floraskåp för. Det är Bukowskis Moderna auktion som säljer mahognyskåpet som tapetserats med Palmstruchs floras vackra planschverk. Utropet är 150 000 kronor.

En av de senaste årens trendigaste möbler har varit serveringsvagnen.

Josef FrankServeringsvagn Josef Frank för Svenskt Tenn, tillverkad vid 1900-talets mitt och utropet är 4 000 kronor på Bukowskis Market.

Josef Frank 3Ytterligare en serveringsvagn av Josef Frank för Firma Svenskt Tenn. Det är Uppsala Auktionskammare som auktionerar ut den mahognyfanerade serveringsvagnen med skiva och bricka av laminat. Utropet 1 500-2 000 kronor.

Josef Frank 4Dyraste serveringsvagnarna tillskrivna Josef Frank sålda på auktion är detta par i mässing med laminatskiva och gummidäck som såldes på Phillips i London 2011. Slutpriset landade på runt 150 000 kronor.

Som en av funktionalismens förespråkare, inte minst under sin tid som framgångsrik arkitekt i Wien, blev han allt mer intresserad av bekvämlighet, mönster och färger än flera av sina samtida kollegor.

Josef Frank 5En riktig klassiker är Liljevalchssoffan som Josef Frank ritade till en utställning på Liljevalchs Konsthall 1934. Modellen syns i bilden ovan. Det här exemplaret auktioneras ut på Bukowskis Moderna auktion den 21-22 april. Utropet är 60-80 000 kronor.

Hemmet får inte bara vara en effektiv maskin. Det måste erbjuda bekvämlighet, vila och hemtrevnad (som kan lugna ögat och stimulera själen). Det finns inga puritanska principer inom god inredningsdesign – Josef Frank

 Josef Frank 6“Nationalmuseiskåpet” av Josef Frank har sitt ursprung i barocktidens kabinettskåp. Det rotfanerade skåpet har ett utrop på 80-100 000 kronor.

Josef Frank 7Bordsspegeln i mässing från Josef Frank och firma Svenskt Tenn finns att köpa till fast pris hos Nordlings för 7 500 kronor.

Josef Frank är inte bara ett svenskt fenomen. Precis som Märta Måås-Fjetterström, Axel Einar Hjorth med flera som slagit internationellt med sin formgivning på dagens andrahandsmarknad så är flera av toppnoteringarna uppnådda utomlands.

Josef Frank 8Soffbordet “Diplomat” av Josef Frank säljs på Palm Beach Modern Auctions med utrop 1 500-2 500 dollar.

Josef Frank började arbeta som formgivare för Svenskt Tenn redan 1933 och blev ett par år senare företagets chefsdesigner. På 1940-talet lämnade Frank Sverige för att inte gå samma öde till mötes som många av hans tidigare landsmän. Han åkte till New York där han bland annat undervisade på GöteNew School for Social Research 1942-44, för att återvända till Sverige 1946.

Josef Frank 9En klassiker är den tvåarmade mässinglampan med svängda ljusarmar. Utrop 1 500 kronor på Göteborgs Auktionsverk.

Tillsammans med den sanna esteten, Svenskt Tenns grundare, Estrid Ericsson formade Frank något unikt. Ett helt nytt inredningsideal som inkluderade både den nakna funktionalismen och de många färgstarka mönstren som tapetserar vårt avlånga land.

En väsentlig anledning till de senaste årens hysteri kring Svenskt Tenns textilskatt berodde faktiskt på en italienare. Det var när Nicola Quadri beställde två kilometer av Josef Franks tyg Brazil för att klä väggarna i modekedjan Burberrys butiker världen över som trenden övergick i hysteri, för Franks mönstrade tyger.

Josef Frank 10Gardiner i linne, två våder “Vegetable tree” av Josef Frank för Svenskt Tenn. Utrop 1 500 kronor på Uppsala Auktionskammare.

Det finns flera soffor av Josef Frank och Svenskt Tenn på Barnebys auktionssida.

Josef Frank 11Soffa modell 703, klädd i Josef Franks tyg “Under ekvatorn”. Utrop är 20-25 000 kronor på Bukowskis Moderna auktion.

Om man inte har råd med en Josef Frank-soffa från Svenskt Tenn eller om man är trött på det gamla guldbruna sammetstyget på mormors ärvda soffa kan man göra som den tidigare ägaren till denna soffa i Louis XVI- stil.

Josef Frank 12Tack vare “Teheran-tyg” av Josef Frank har man helt plötsligt fått en antik modern soffa. Utropet är 8 000 kronor på Göteborgs Auktionsverk.

Josef Frank formgav även mattor för Svenskt Tenn.

Josef Frank 13“MATTA NR 1” (“CLASSIC FRANK NR 1”) är en handtuftad matta som komponerades redan 1938 . Tillverkad av Kasthall Ateljé AB. Utrop 40-60 000 kronor.

Idag innehåller Svenskt Tenns arkiv mer än 2 000 möbelskisser och 160 textila mönster tillskrivna mästaren. Utöver alla inredningsföremål ritade Josef Frank Sveriges första funkisvillor i Falsterbo vilka kommit att bli lika efterfrågade som hans möbel och mönsterskatt.