Barnebys_vårens_trender

Vårens trender är här! Auktionssiten Barnebys ger köptips för hemmet

Vårens trender inom inredning är färgstarka. Auktionssiten Barnebys och antikvitetsexperten Pontus Silfverstolpe ger köptipsen till dig som vill vara rätt i tiden.

Färgstark trend

“Jag ska måla hela världen, hela världen, lilla mamma och allt ska bli så ljust och glatt för dig”, sjöng Antia Hegerland i hennes hit från 1970. Fyrtiofem år senare passar orden bra när färg är en av de starkast kommande trenderna ett par år framöver. Från den pastelliga färgskalan går vi mer mot klara starka färger som gult, rött och framför allt grönt. Gärna i olika nyanser.

Barnebys_vårens_trender_inspiration

Barnebys_vårens_trenderKarmstolar. Ett par, gustaviansk stil, 1900-talets början. Utropspris: 3 000 SEK. Bukowskis market.

Barnebys_vårens_trenderGungstol, efter Eames RAR. Utropspris: 1 500 SEK. Göteborgs auktionsverk

Barnebys_vårens_trender     Karmstolar och soffa i ek och grön tygklädsel, tillverkade hos Bröderna Andersson Industrier Ekenässjön AB på 1950/1960-tal. Utropet hos Effecta är 1 500 kronor.

Barnebys_vårens_trender    Sex stolar från Johansson Design och 1900-talets andra hälft. Utropet för alla sex är 3 000 kronor hos Bukowskis Market.

Nygamla material tillbaka

Mot starka färger vill vi ha kontraster! Vi ser återigen mörkare och renare träslag som mahogny och jakaranda ta allt mer plats i inredningarna. Möbelmodeller som helt fallit i glömska kommer åter på modet. Ett exempel är sekretären och chiffonjén, som i stort sett försvann från marknaden och halverades i värde då datorn blev var mans egendom. På den tiden (1990-talets slut) var datorn en enorm burk med ett gäng sladdar som ständigt skulle vara inkopplade, vilket gjorde att skrivmöbeln hade svårt att hitta sin funktion. Idag när datorn är mindre än en coffee table-bok och härvan av sladdar är ett minne blott är det dags att återupptäcka den funktionella och ofta otroligt prisvärda möbeln.

bild8     En klassisk chiffonjé från 1800-talet i mahogny ropas ut för 10 000 kronor.

Barnebys_vårens_trenderSekretär, 1800-talets mitt. Mahogny. Beslag av mässing. Utropspris: 2 500 SEK. Bukowskis Market.

Vi visar vad vi kan

Likaså är sybord, bokskåp, stafflier och notställ på frammarsch. Framöver vill vi visa vad vi kan och stå för det, inte minst genom föremål som har med kunskap och intresseområdet att göra. Det vi omger oss med ska inte bara vara praktiskt, utan även fint, men vi vill inte bara titta på dem utan använda det vi omger oss med.

Barnebys_vårens_trender     Ett så kallat damarbetsbord från mitten av 1800-talet ropas ut på Bukowskis Market för 3 000 kronor.

Barnebys_vårens_trender     Ett hopfällbart staffli tillverkat av AB W Becker i Stockholm ropas ut hos Västerviks Auktionsbyrå för 500 kronor.

Sjuttiotalet är här

Visst har det redan börjat, men nu tar det fart på allvar. Återblickarna som stirrat sig blinda på 50- och 60-talets design, formspråk och mönsterflora får konkurrens av 1970-talets utmanande stil och lite mer “stabbiga” formspråk. På Barnebys finns flera goda exempel på 1970-tals möbler varje dag.

Barnebys_vårens_trenderSoffbord från 1970-talet med tonad glasskiva, benställning av plexiglas och trä med en tidningshylla av rotting. Utrop 2 500 kronor på Bukowskis Market.

Barnebys_vårens_trenderGrön-lackerade sideboard/skåp som troligen troligen är tillverkade av Karl Andersson och söner. Utrop 1 500 kronor på Auktionskammaren i Vätterbygden.

Barnebys_vårens_trender  Fem stycken stolar av modell “Öresund” av Börge Mogensen i grön originallack. Utrop 1 000 kronor.

Barnebys_vårens_trender     En bordslampa från Tranås Stilarmatur från 1970-talet ropas ut för 2 000 kronor på Bukowskis Market.

COMMENTS
  • Per Hedlund

    X

    2015-03-01

Sorry, the comment form is closed at this time.