Japan ser dig – Teppanyaki på Yasuragi för alla sinnen

Yasuragi på Hasseludden förknippas med avkoppling, välbefinnande, harmoni och japanskt spa. Yasuragi är ritat av japanske arkitekten Yoji Kasajima och Yasuragi har sedan 1997 bjudit på livsnjutning för både konferensgäster, kompisgäng och familjer i dess spaanläggning. Till detta adderas en annan dimension i form av maten – Teppanyaki – för alla sinnen. Den japanska matkonsten som utövas på Yasuragi förtjänar att lyftas fram.

Precis som i den japanska kulturen är badet en central del av att komma till Yasuragi. Men vi kan lugnt konstatera att utan den speciella maten och dess koncept ute på Yasuragi är upplevelsen inte komplett. Att få uppleva det japanska genom Teppanyaki skapar en inblick i deras kultur på ett roligt och intressant sätt.

Teppanyaki är mer än bara mat och att äta för att bli mätt. En stor del av måltiden går ut på att uppleva maten när den tillagas av en kock framför dig vid ditt bord, samt att umgås med de som sitter runt bordet medan matkonsten blir ett centralt samtalsämne.

Teppanyaki_YasuragiRestaurang Teppanyaki på Yasuragi. 

Mycket handlar om gemenskapen som skapas, både med kocken och de andra gästerna, samt den kunskap du får genom att se, dofta och smaka på råvarorna både före, under och efter tillagning.

Yasuragi-style

”Teppan” betyder järnplatta och ”yaki” betyder steka. Egentligen kan man säga att det finns tre stilar på teppanyaki i världen. Den första är den japanska stilen där endast maten är i fokus och där kocken inte pratar alls med gästerna. Den andra stilen är den där det slängs med knivar och jongleras med köksredskapen och råvarorna. Där är showen det mest framträdande. Och sedan finns det Yasuragi-style Teppanyaki. Mer avskalat och lågmält som i Japan men i kombination med att bjuda på den bästa upplevelse i form av att kocken berättar, engagerar och bjuder på kunskap under måltiden. På Yasuragi utbildas redan duktiga kockar i förmågan att förmedla kunskap och umgås med gästerna simultant med att tillaga maten – det är en konst i sig!

Teppanyaki_Christer Ekelund_Mis en placeChrister Ekelund, Assistant Food – & Beverage Manager samt kock på Teppanyaki

Vi möter Daniel Pettersson, Food- and Beverage Manager, som tidigare arbetat på bland annat Esperanto, Råkultur och East, samt Christer Ekelund, Assistant Food- & Beverage Manager och kock. Vi pratar om allt från maten, drycken, råvarorna och ceremonin till kultur, kunskap och ödmjukhet och vi slås av att det råder en enorm respekt för råvarorna och hantverket kring den japanska matlagningen.

Teppanyaki_Råvaror_Meny Feb 2015    Fina råvaror till avsmakningsmenyn – reninnanlår, hummer, pilgrimsmusslor, grönkål, lök och ris.

Crossover Sverige – Japan

Rätterna som skapas i Teppanyaki på Yasuragi är ett möte mellan det svenska och det japanska. Viktigt är dock att poängtera att även om Teppanyaki-teamet på Yasuragi gör sitt yttersta för att kunna förmedla den kunskap och filosofi som japansk matlagning står för så är vi trots allt i Sverige, vilket innebär att allt inte går att återskapa här. Men det är något som Christer och Daniel istället tar till vara, i form av att skapa menyer som lyckas kombinera den japanska synen på rena råvaror och tekniken på tillagningen med de svenska smakerna och tillgången på råvaror.

Vördnad och respekt för råvaran.

Skillnaden mellan Teppanyaki i Sverige och Japan är att smakerna blir annorlunda – här hemma vill vi gärna ha mer smak medan man i Japan håller det mer rent.

Avsmakningsmeny

Menyn består av sex rätter som pågår i sju veckor för att sedan bytas ut. Vid vårt besök innehåller menyn bland annat pilgrimsmusslor, gyoza, hummer och reninnanlår, men byts under februari ut till bland annat skaldjursknyten, stekt gös och ankbröst samt andra japanska läckerheter.

 Teppanyaki_pilgrimsmusslor Pilgrimsmusslorna stekts på teppanyakin och flamberas sedan för att slutligen läggas upp tillsammans med jordärtsskockspuré och chips på lotusrot.

Teppanyaki_Flamberade Pilgrimsmusslor med Jordärtsskockspuré och lotusrot

Menyn känns spännande men är lätt att ta till sig. Kocken får dessutom tillagningen att se enkel ut fast man förstår att det ligger enormt mycket träning och kunskap bakom enkelheten. Som gäst tillåts man njuta av både de goda smakerna och underhållningen till fullo.

Teppanyaki_Hummer på norimakiNorimaki med flamberad hummer och en klick tryffelmajonnäs.

Teppanyaki_Gyoza med svamp och ingefärsbuljong & havskorallGyoza fylld med tre sorters svamp i skål med buljong och havsalger. Icke att förväxla med dumplings, får vi lära oss – en gyoza har alltid 7 veck på ena sidan och är slät på den andra, samt steks bara på ena sidan.

Det flesta råvaror hittar man i Sverige, men några saker som inte håller tillräcklig kvalitet tar man in direkt från Japan – soja, risvinäger och ris till exempel – och vissa saker tillverkar man själv, såsom buljong, teriyakisås och gomadare sesamsås. Vissa av dessa finns att köpa i Yasuragis shop så att man även kan använda dem på hemmaplan.

Teppanyaki_stekt ris   Stekt ris med grönsaker och ägg.

Teppanyaki_stekt ris i skål_700

Sojan, som är helt fri från genmodifierade sojabönor, tillverkas speciellt för Yasuragi av en av Japans största sojaproducenter. Smakar både milt och gott och bidrar samtidigt till en lite godare värld.

Teppanyaki_Christer Ekelund skär vitlök_700Christer hackar vitlök. Vitlökarna lägger de in själva på burk under minst 2 år i soja och Mirin. Blandas med det stekta riset och skapar en smaksensation. De inlagda vitlökarna finns att köpa med sig hem på burk.

Teppanyaki_reninnanlår med lingonterriyakiSverige möter Japan – reninnanlår med lingonterriyaki på en bädd av grönkål.

Till menyn matchas drycker som förhöjer smakerna och skapar en helhetsupplevelse.

005_069310.tif

På Yasuragi finns till exempel 25 olika sake – en dryck som få har erfarit i dess rätta form. Daniel matchar även goda viner till vissa av rätterna.

Teppanyaki_Ingefärsglass med äpple och chokladkrutonger Ingefärsglass med äppelkompott och browniekrutonger. Till efterrätten valde Daniel denna kväll att servera ett plommonvin.

Teppanyaki-hällen är 4 cm tjock med ett par brännare undertill och tillåter indelning i olika värmezoner. I mitten är stekhällen 250 grader och på kanterna 180. En del av kockens roll i denna matkonst är att lära sig att utnyttja de olika zonerna under matlagningen samt att kunna laga rätterna omlott så att det dels skapar förväntan hos åskådaren och dessutom dyker upp på gästens tallrik vid perfekt tidpunkt.

Japan ser dig

Daniel berättar att en av de saker han tagit med sig från en av deras många resor till Japan är att ”Japan ser dig” – vart du än befinner dig, vart du än går och vad du än gör så räknas du, du blir sedd, bemött och går inte obemärkt förbi. Ett bemötande som är oslagbart och som är svårt att återskapa någon annans stans i världen.

Få in ödmjukheten och servicen på ett snyggt sätt så att gästen kan flyta fram.

Kultur och arv gör att till exempel svenskar inte kan vara japanska på riktigt, men på Yasuragi vill man gärna komma nära att erbjuda den typen av värdskap och går så långt det är möjligt i sin tolkning av det japanska.

Hål-i väggen-mat vs. Mandarin Oriental i Tokyo

Christer har varit i Japan ett antal gånger och berättar att medan allt var nytt första gången så tar han nu in allt på ett annat sätt – njuter mer av det japanska vardagliga och deras sätt att vara. Under den senaste resan till Tokyo i november 2014 tog han till sig artigheten och den nivå av servicevänlighet som ständigt råder. Hans bästa materfareheter är vitt skilda – den ena smakrika nudlar hos ett ”hål-i-väggen-ställe”, där man betalar i en betalautomat på vägen in, och den andra en 15-rätters avsmakningsmeny på omtalade Molecular Bar, på 38:e våningen i lyxhotellet Mandarin Oriental, som bara tar 8 gäster per kväll. Den sistnämnda var upplevelsemässigt bäst.

Feel good – do good

Hela Yasuragi lever efter ett hållbarhetskoncept och är unika med att ha en hållbarhetsansvarig på hotellet som inkluderar olika åtgärder för ekologisk-, ekonomisk- och social hållbarhet vilket har lett till flera utmärkelser och pris.

Teppanyaki_Feel Good Do Good

På Teppayaki-restaurangen implementeras hållbarhet på en rad olika nivåer, men tydligast för gästen blir det vid det bord som kallas ”feel good, do good” där man för varje person som sitter vid bordet skänker 20 kr per stol till UNICEFs arbete för att motverka trafficking.

Nästa steg

Under 2015 berättar Daniel och Christer att det kommer att hända en hel del både på Yasuragi i sin helhet men också i Teppanyaki-restaurangen. Bland annat ska det adderas ett ytterligare bord som kommer att vara större än de som finns idag. Bordet kan användas som ett chambre separé, med plats för 13-15 personer, men tankar finns också om att det är hit som gästerna går efter sin middag för att äta sin efterrätt från ett urval av flera efterrätter som då tillagas av en kock vid detta teppanyaki-bord. Ytterligare en dimension och servicenivå adderas och förhöjer gästens middagsupplevelse.

Teppanyaki_bord_meny

Andra planer, som fortfarande är hemliga, handlar även de om att skapa fler möjligheter till njutningsbara upplevelser för gästen.

Digital detox

På Yasuragi råder det mobilfri zon på det ställen där det ska vara uppkopplingsfritt, det vill säga i spadelen där du tvagar dig, badar, njuter och umgås. Här ska man tillåta sig själv att vara off-line, att bara vara i nuet och att koppla bort den yttre världen med dess eventuella bekymmer och vardagliga måsten. Vare sig du bara badar och kör en sauna yoga eller unnar dig basturitualen Shiro Zumi eller en lyxig japansk kroppsbehandling kommer du att koppla av och njuta. Det svala nordiska blandas med det strama japanska och bildar en tacksam miljö för inre och yttre lugn.

Yasuragi_varm källa

Lagom mätta och belåtna tar vi på oss vår yukatan (bomullsrocken) och ger oss hän det japanska badet och den japanska tvagningsritualen. De flesta tar på sig sin rock redan vid ankomst och myser omkring i den under hela vistelsen – ett sätt att ytterligare ta bort yttre påverkande faktorer.  Vi lyckas varva ner, njuter av lugnet både i tvagningsrummet och i de varma terrassbyggda källorna utanför mot skogen och havet. Det varma vattnet ångar upp i den kalla luften och skapar en smått magisk miljö.

Yasuragi_värmekälla utomhus

Badet står alltjämt i centrum på Yasuragi men maten förtjänar även den en likvärdig plats. När vi åker från Yasuragi har vi slagits av den mysiga stämningen, det vänliga bemötandet, lugnet i badet, utsikten över Stockholms inlopp och skärgårdsfjärden som ramar in Yasuragi men framförallt njutit av den goda och vackra maten. Yasuragi är värt en omväg, som ändå inte är lång – 20 minuter från city och du är där, redo att koppla bort vardagen och bara vara. Unna dig nya bekantskaper, mer kunskap, god mat och lite wow-känsla.

Itadakimasu!

Om Yasuragi:

 • Adress: Hamndalsvägen 6, Saltsjö-Boo
 • Ägare: Nordic Choice Hotels sedan 2006
 • Rum: 191 hotellrum + sviter
 • Öppettider badet: alla dagar 08:00 – 23:00
 • Hemsida: www.yasuragi.se
 • Facebook: www.facebook.com/yasuragihasseludden
 • Åldersgräns: 16 år. Under sportlovet vecka 9, 2015 är även barn från 13 år välkomna.
 • Ikebanakurs: Japanska konsten att arrangera blommor 19-20 april.
 • Yasuragi Kids: öppet för barn oavsett ålder mellan 1 juli – 9 augusti 2015

Fakta Teppanyaki Yasuragi:

 • Största Teppanyaki-restaurangen i Europa
 • Enda av sitt slag i Norden
 • Antal bord: 12, med ett 13:e på gång
 • Antal kockar: 4-5 kockar
 • Öppettider: onsdag-söndag, sittningar från 17:45
 • Stängt för sommaren juni – augusti
 • Pris: Kvällspaket med teppanyaki-middag och bad, 1400 kr. Inkl övernattning, från 1800 kr. Vill du bara äta middagen kostar den 650 kr med satt meny.