Barnebys_nätauktion

Nätauktion – hur lyckas du bäst? Pontus Silfverstolpe tipsar

Det finns lika många strategier för att ropa in det där eftersökta auktionsföremålet som det finns budgivare. På den gamla goda tiden var det blinkningar och diskreta rörelsemönster som avslöjade köparen. Tack vare dagens teknik kan köparen bjuda dygnet runt, på nätauktion, oavsett var man befinner sig på jorden. Här kommer några tips på hur du lyckas göra fynden utan att avslöja dig för mycket.

Det är enkelt att bjuda på nätet. Budgivningen fungerar i stort som den alltid gjort, med skillnaden att du på nätauktion kan bjuda dygnet runt var du än befinner dig i världen.

Lägg ett lågt första bud

Genom att tidigt lägga ett lågt bud under en nätauktion kommer du per automatik få en påminnelse per mail eller sms när någon annan lägger bud på samma föremål som du bjudit på. Ofta får du även påminnelse om hur lång tid det är kvar till tiden löper ut. På så sätt kan du i lugn och ro luta dig tillbaka tills det börjar hetta till.

Barnebys_nätauktion

Om du har haft ett ledande bud men blir överbjuden blir du meddelad via e-post. Ett meddelande skickas till din registrerade e-postadress. Du kan då välja om du vill lägga ett nytt bud i nätauktionen. Tänk på att du kan lägga ett maxbud för större chans att vinna budgivningen.

Vänta inte för länge

De flesta väntar in i det sista med att lägga sina bud. Lägger man bud under nätauktionens sista minut förlängs ofta budgivningen med 2-3 minuter. Då hinner den som bjuder emot få en påminnelse och tid att gå in och bjuda ytterligare. Lägger man däremot ett bud en och en halv minut innan tiden löper ut förlängs inte en nätauktion per automatik. Chansen är då större att ingen hinner lägga bud innan auktionen förklaras avslutad.

Tänk på att du kan lägga ett maxbud för större chans att vinna nätauktionen. Om du lägger ett högre bud än nästa steg i budstegen aktiveras budbetjänten automatiskt. Den kommer lägga bud åt dig upp till ditt maxbud om du blir överbjuden. Om ditt maxbud är lägre eller lika med bevakningspriset kommer ditt maxbud att läggas direkt.

Ofta startar budgivningen på allvar de sista minuterna av en auktion, och om du då tidigare har lagt ett maxbud behöver du inte oroa dig för att bli överbjuden. Budbetjänten kommer aldrig att lägga ett högre bud än nödvändigt eller mer än ditt maxbud.

Sist men inte minst & viktigast av allt…
Köp med hjärtat! Bjud på det du tycker om och köp efter egen plånbok.

Barnebys_nätauktion

Litet auktionslexikon

Utropspris – Auktionshusets experter gör en granskning och värdering av föremålet. Därefter sätts ett s k utropspris (eller utrop) vilket är en blandning av en värdering och ett lockpris för att få igång en budgivning.

Startpris – Vissa auktionshus har ett startpris istället för ett utropspris, vilket betyder att man uppger en summa där man vill initiera budgivningen. Detta är sällan en värdering, utan ett lockpris. Startpriset är ofta satt till 100 kronor.

Bevakningspris – Auktionshuset kommer överens med säljaren om ett bevakningspris. Om inte budgivningen når upp till bevakningspriset säljs inte föremålet.

Återrop – Om budgivningen inte når upp till bevakningspriset sker ett s.k. återrop, vilket betyder att föremålet går tillbaka till säljaren.

På den samlande auktionssiten Barnebys hittar du nätauktioner att buda på.

Lycka till med budgivningen!
(Presentationsbilden längst upp visar Axel Petersson Döderhultaren “Auktion”. Såld på Bukowskis.)