Svenskt Tenn visar klassiker i scenografi av Oscarsnominerade Maria Djurkovic

Den prisbelönta brittiska scenografen Maria Djurkovic har skapat scenografier till en mängd storfilmer, inte minst “Mamma Mia”, “The Hours” och “The Imitation Game”. En av hennes specialiteter är att återskapa tidstypiska inredningar. Nu kan Stockholmsbesökare se utställningen “Three Decades” i inredningsbutiken Svenskt Tenn, där Djurkovic använder möbler och föremål från Svenskt Tenn för att skapa tre rum som minner om filmscener från tre olika årtionden under 1900-talet.

Hur skulle det se ut om en man använde Svenskt Tenns klassiska möbler, textilier och accessoarer för att skapa scenografi till en film som utspelar sig på 1930-, 1950- eller 1980-talet? Det kan du se i utställningen ’’Three Decades’’ som skapats utifrån detaljerade skisser av den nu Oscarsnominerade scenografen Maria Djurkovic.

Maria Djurkovic är skaparen av de visuella miljöerna i filmer som ’’Tinker Tailor Soldier Spy’’, ’’Billy Elliot’’ och den bioaktuella ’’The Imitation game’’ för vilken hon är nominerad till en Oscar. Som Production Designer är Maria ansvarig för helhetsintrycket i filmen, inte bara de fysiska kläderna som skådespelarna bär utan också estetiken och filmens stämning. Hon har ett helhetsansvar för hur filmens scener byggs upp samt att tillsammans med regissören bestämma vart filmen ska spelas in.

Maria använder gärna föremål från Svenskt Tenn i sitt arbete. Många minns scenerna i ’’Mamma Mia’’, där Meryl Streep omges av Josef Franks färgsprakande mönster. Maria Djurkovic gillade kopplingen till Sverige och ABBA och bad att få låna textil av Svenskt Tenn.

Det finns en fantastisk glädje i Svenskt Tenns design. Jag upptäckte Josef Franks mönster på Liberty i London och det var kärlek vid första ögonkastet. Modet och färgerna tog mig med storm – Maria Djurkovic

Utställningen på Svenskt Tenn består av tre rum där Maria Djurkovic har tagit utgångspunkt i textilier som för henne tydligast framkallar känslan av 1930-, 1950- och 1980-talen: Rox & Fix, Terrazzo och Tulpaner av Josef Frank.

Svenskt Tenn_Three Decades_30tal 30-tal på Svenskt Tenn enligt Maria Djurkovic.

Svenskt Tenn_Lampa_Serpentin_   I 50-tals rummet hänger även den nya taklampan Serpentine som designats exklusivt för Svenskt Tenn av designern Oscar Lind Modin.

Svenskt Tenn_Three Decades_80tal80-talsrummet med dess tulpantyg och glada färger.

För varje rum har Maria gjort 2 detaljerade skisser som tydligt visar hennes vision om hur de olika tidsepokerna ska framställas. I samband med detta berättade Maria att hon för en film normalt gör mellan 80-100 skisser på olika scener för att skapa rätt miljö för filmens handling.

Samtidigt som utställningen pågår släpps tre brickor som pryds av äldre viktorianska tapetmönster utvalda av Maria Djurkovic. De finns i tre storlekar i 100 numrerade exemplar.

Svenskt Tenn_Brickor_Maria Djurkovic

Utställningen pågår till och med den 29 mars.