Bocuse d'Or 2015

Bocuse d’Or 2015 – Ska Tommy Myllymäki laga världens godaste mat?

Forskare och vetenskapsmän har sitt Nobelpris, filmmakare och skådespelare har sin Oscars och stjärnkockarna har Bocuse d’Or. För en kock är det den ultimata belöningen – ett erkännande för en exceptionell talang. Snart går världsmästerskapet i matlagning av stapeln då det är dags för Tommy Myllymäki att visa vad han går för under Bocuse d’Or 2015, även kallat kock-VM, i Lyon i Frankrike.

Tommy Myllymäki, som är favorittippad till guldet i världens mest prestigefyllda matlagningstävling, har sedan i slutet på förra året kunnat träna på de rätter som ska lagas under tävlingen – på senare tid över 15 timmar om dagen. Den 28:e januari gäller det! De tävlande ska inom fem timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt – öring – och en kötträtt – pärlhöna – för 14 personer, det vill säga 12 tallrikar till juryn, en för fotografering samt en till hedersjuryns bord.

Att vinna guld i Bocuse d’Or har varit en målbild sedan jag var 19 år och såg Mathias Dahlgren ta hem vinsten. Tack vare mitt dedikerade team och den hårdträning vi legat i sedan i höstas är jag så förberedd jag bara kan vara. Nu får vi hoppas att det går vägen – Tommy Myllymäki.

Det svenska teamet består förutom Tommy själv av Albin Edberg, assistent/commis, Jonas Dahlbom, coach, samt Henrik Norström, President och Sveriges representant i juryn.

Bäcköring

Öringen tillhör familjen laxfiskar och kan delas in i tre underarter: havs-, insjö- och bäcköring, varav bäcköringen är den art som är aktuell för Bocuse d´Or 2015.

Tommy berättar: “Öringen är en ädelfisk och har en fin smak i sig själv, utmaningen är att hitta det där extra som gör att min rätt sticker ut; det gäller att vara kreativ och hitta den godaste smaken, samt ha en tanke om hur vi får in den grönsak i rätten som vi får tilldelad dagen innan tävling.”

Fisken är odlad i Frankrike. Tyngdpunkten i presentationen av fiskrätten ska vara på grönsaker där minst 50 % ska vara produkter som växer i naturen, havet, växthus eller grönsaksland. I receptet ska även ett eller flera tillbehör ingå och allt på tallriken måste vara ätbart.

Nytt för i år är att en obligatorisk grönsak ska ingå i receptet. Eftersom den sista ”hemliga” grönsaken inte ges till de tävlande förrän kvällen innan tävlingsdagen är det i stort sett omöjligt för de tävlande att vara 100 procent förberedda, men det gör också tävlingen lite mer spännande.

Pärlhöna

Pärlhönan är en stor fågel som liknar kycklingen men är något magrare och mörkare i köttet. Hjälmpärlhönsen återfanns ursprungligen i Afrika men nu finns de på flera håll i världen, exempelvis i södra Frankrike, Västindien samt USA. Pärlhöns saknar fjädrar på huvudet och har en prickig, grå fjäderdräkt. Tommy får arbeta med fåglarnas kött, lever, hals, muskelmage, hjärta, lungor, huvud och ben och har under träningen nästintill doktorerat i pärlhöna.

Om kötträtten säger Tommy: “Pärlhöna tillagas relativt sällan i svenska kök så det är självklart en utmaning att nu tävla med en råvara som inte är så vanlig för oss i Sverige. Det är en stor fågel, som bjuder på både karaktär och en något gräddig nötsmak”. 

Rätten ska serveras varm och innehålla tre garnityrer. Fågeln ska presenteras i sin helhet eller ”återuppbyggd” efter tillagning. Små, icke ätbara dekorationer är tillåtna på kötträtten för att förstärka och berätta om det tävlande landets kulturella arv och traditioner. Juryn lägger även vikt vid den nationella kopplingen vad gäller smak, val av produkter/råvaror, matlagningstekniker, presentation samt val av kryddor och örter. Sammanfattningsvis kan man säga att det blir viktigt för Tommy att presentera ett helt koncept på högsta gastronomiska nivå med en tydlig koppling till Sverige.

Bocuse d´Or 2015

Bocuse d’Or är världens mest prestigefulla matlagningstävling och startades 1987 av stjärnkocken Paul Bocuse. Tävlingen kallas ofta VM för kockar. De 24 tävlande kockarna har erövrat sina platser genom först 60 nationella uttagningar och sedan tre kontinentala tävlingar: Bocuse  d´Or America Latina Bocuse d´Or Europé samt Bocuse d’Or Asia Pacific. Varje år utser även I.O.C. (International Organization Commitee) inom Bocuse d´Or två wildcards, utöver de länder som kvalificerat sig. I år har dessa tilldelats Spanien och Marocko.

Tommy Myllymäki som tog hem guldmedaljen i Bocuse d’Or Europe, Kock-EM. Filmen visar det bästa från Europatävlingen som gick av stapel i maj på Stockholmsmässan i Älvsjö 2014.

Utöver ett silver i Bocuse d’Or 2011, ett guld nu senast i Stockholm under Bocuse d’Or Europe  2014 samt en vinst i Kockarnas Kamp 2012, har Tommy en gedigen bakgrund från en mängd krogar runt om i Sverige.

Bocuse d'Or 2015 Tommy Myllymäki©Gastronomi Sverige_700

Till vardags driver Tommy restaurang Sjön i Jönköping, Julita Wärdshus utanför Katrineholm samt Restaurang Spira. Tommy är även kreativ ledare på Brillo, Sturehof, Luzette, Riche och Teatergrillen i Stockholm.

Detaljrikedom och konstverk

Bilderna på detaljer från Tommys fiskrätt i Bocuse d’Or Europe får tala…

Bocuse d'Or 2015 Sallad med blåmussla-vit sparris-broccoli & havsblad_Myllymäki_700

Sallad med blåmussla, vit sparris, broccoli & havsblad

Bocuse d'Or 2015 Kålrabbi, Pepparrot & Tappioki_Myllymäki

Kålrabbi, Pepparrot & Tappioka

Bocuse d'Or 2015 Lättpicklad vårlök-ramslök_Myllymäki

Lättpicklad vårlök och ramslök

Lycka till Tommy & Heja Sverige!

Lyx.se önskar Tommy och hans team lycka till i Bocuse d’Or 2015 och är övertygade om att han kommer hem igen som världsmästare.

Foto presentationsbild ovan: Charlie Drevstam