Elsass ekologiskt kaffe

Ekologiskt kaffe från Elsass– familj, fika & finess

Vad vi än tar oss för i livet och vad vi än väljer att njuta av i form av mat, dryck och annat smakrikt vardagslyx är det alltid ett plus om vi får njuta av något som är skapat med passion och en medvetenhet om vad man vill ge sin kund. Kärleken till hantverket lyser igenom och smittar förhoppningsvis av sig till den som får smaka. Kaffet hos Elsass har skapats med passion, kärlek till hantverket, en medvetenhet om vår omvärld och vilja att ge ifrån sig riktigt gott ekologiskt kaffe. Lyx.se har smakat och njutit.

Vi tar vårt kaffedrickande på fullaste allvar och ställer höga krav. Med vetskapen om att vi svenskar är några av de mest kaffedrickande nationaliteterna i världen och en vilja att ta fram en fin produkt för de som prioriterar både smak och miljö, har Elsass kaffe startats av Thomas Heiner Beckett och hans sambo Ellinor Helén samt Thomas äldsta bror Staffan. Ett klassiskt familjeföretag vars namn kommer från killarnas mors flicknamn och är också en hyllning till henne.

Mamma gjorde allt för oss tre bröder när vi var små och var alltid superstolt oavsett stor eller liten framgång, så när vi fick chansen att starta ett företag tre år efter hennes bortgång så ville vi göra en hyllning till henne. Därför har det också varit extra viktigt att alla delar blir rätt.

Elsass kaffesorter är alla 100 % ekologiska och kommer antingen som bryggkaffe eller espresso – malet eller hela bönor.

Ekologiskt kaffe med kvalitet

Det finns ett tiotal mikrobryggerier med gedigen kaffeexpertis runtom i Sverige. Den gemensamma faktorn är kvaliteten på kaffet och viljan att vi svenskar ska dricka ett godare och bättre kaffe. Det som urskiljer Elsass kaffe är att alla deras produkter är ekologiska och att påsen är komposterbar. Thomas berättar att de dessutom tycker att man inte ska behöva vara en påläst kaffenörd för att köpa riktigt bra kaffe. Man ska heller inte behöva gå till ett café eller en specialbutik för att köpa riktigt bra kaffe, utan det ska finnas tillgängligt i dagligvaruhandeln. Därför är Elsass steg att nu komma ut i fler butiker.

Man inte ska behöva vara en påläst kaffenörd för att köpa riktigt bra kaffe.

Trion har med stor omsorg valt ett lokalt mikrorosteri några mil söder om Stockholm, där de känner att deras egna värderingar levs upp till oavsett om det gäller miljön, kvalitet, smak eller kaffearbetarnas villkor.

Elsass ekologiskt kaffe

Kaffebönorna är av bästa kvalitet med scoring 85 eller högre. Scoring på kaffe går på en skala från 1-100 där allt över 80 ses som premium.

Rostningen av bönorna till Elsass kaffe tar femton minuter vilket gör att kaffebönornas smak kommer fram. Man kan jämföra med ett vanligt bryggkaffe som rostas under tre minuter där själva rostningen snarare sätter smaken på kaffet.

Elsass ekologiskt kaffe_rostningsgrader

Jämfört med kaffe producerat av andra mikrorosterier som gärna ”nördar ” in på speciella och säregna smaker, vill Elsass att deras kaffe ska uppskattas av många. Det ska vara av bra kvalitet och gott, men behöver inte vara så distinkt i sin smak.

Bönorna kommer från kvalitetsmedvetna kooperativ med ekologisk certifiering. På varje kaffepaket hos Elsass står land och region angivet och kan variera beroende på väderförändringar (regn, sol osv) som påverkar smakerna.

Elsass ekologiskt kaffe

Bryggkaffet med 100 % Arabica är balanserat, fylligt, sött (från de etiopiska bönorna), lent, runt, relativt kraftigt och mellanrostat. Det är trevligt med mjölk och är ett kaffe som alla kan tycka om men som samtidigt sticker ut.

Elsass ekologiska espressobönor 100 % Arabica beskrivs som modernt skandinaviskt, fruktigt, syrligare, balanserat, runt, sött och funkar bra som ren espresso.

Elsass ekologiska espresso Italien är mer klassiskt, fylligt och mer intensivt men samtidigt mjukt. Här känner vi smak av blött läder, trevlig med ångad mjölk och är lätt att gilla. För att få den klassiska smaken så innehåller espresson förutom Arabicabönor även Robusta, hela bönor.

Biologiskt tänk

Kaffeförpackningar är biologiskt nedbrytbara och har noga valts ut för att säkerställa att kaffet behåller sin goda smak. Ventilen på förpackningarna släpper ut de gaser som bildas när kaffet rostats. Den ska man inte glömma att ta bort innan man slänger förpackningen i komposten.

Elsass ekologiskt kaffe

Beroende på hur stor konsument av kaffe du är finns olika storlekar på förpackningen, allt från 100 g till 1000 g. Själv använder jag heller mindre påsar då kaffet håller sig bättre om man inte låter bönorna stå för länge i öppnad förpackning vilket blir risken om man köper en större som inte går åt lika snabbt.

Thomas kaffetips

Thomas bjuder på sina bästa tips när man ska köpa kaffe:

  • Köp ett gott kaffe som håller i längden
  • Titta på rostningen så att du får det bästa för dina preferenser
  • Stäm av kvaliteten – kaffebönor ska helst ha över 80 poäng och rostningen ska pågå över 10 minuter.
  • Köp ekologiskt – både för människor och miljöns skull.
  • Testa att dricka kaffet kallt! Ett kvalitetskaffe smakar bra även när det svalnat.

Förutom att leva ett liv där han och människorna runt omkring sig mår bra är Thomas dröm att Elsass kaffe ska växa i takt med att kaffekonsumenten blir mer medveten och att svenskarna ska dricka ett godare och mer miljövänligt kaffe både på jobbet och hemma.

Lyxiga produkter, oavsett om det är kaffe eller exempelvis en möbel, är för mig de finaste råvarorna och det bästa hantverket.

För Thomas handlar lyx om kvalitet och till exempel att vara på en plats där han verkligen trivs, kanske i sällskap av vänner och familj. Och om vi får gissa – ibland också med en riktigt god kopp ekologiskt kaffe!

Vill du också prova ekologiskt kaffe från Elsass så kan du beställa via Elsass kaffe eller handla hos mat.se.