Categories
Antikviteter

Grafik – folkets konst mest prisvärd

Grafik är så oändligt mycket mer än svartvita etsningar på gulnat papper föreställande holländska kroginteriörer eller nakna kullor på en klippa i Stockholms skärgård. Grafik är folkets konst! Auktionssiten Barnebys och Pontus Silverstolpe förklarar.

Grafik är folkets konst, eller vanlig konst som vissa hellre skulle välja att kalla det. I stort sett varenda svensk har ett grafiskt blad hängandes hemma på väggen.

Det var ett tag sedan grafik som konstform var på modet, men de senaste åren har vi sett hur intresset har tagit fart igen. Flera av världens stora auktionshus har sett priserna stiga rejält, vilket förstås spridit sig till de lite mindre auktionshusen även om det fortfarande är de internationella konstnärerna som Marc Chagall, Pablo Picasso och Andy Warhol som står högst i kurs.

grafik-lyx.se-6Pablo Picassos “Femme assise au chignon” från är ett linoliumtryck från 1962 . Upplagan är 24/50. Utropet är 30 000-50 000 dollar hos Leslie Hindman.

Enligt uppslagsverket Wikipedia refererar grafik ursprungligen till “reproducerbara trycktekniker”, exempelvis litografier, men det finns en hel djungel med olika tekniker för att framställa grafik.

Det är svårt att säga exakt hur gammal grafiken är, men det finns åtminstone tusenåriga stenristningar som man använt för att göra frottage, liksom man i Kina hittat 2000-åriga keramiska cylindrar som infärgats och använts som textiltryck.

Den äldsta grafiska konstarten är det så kallade högtrycket, vilket förenklat kan beskrivas som en stämpel där de upphöjda partierna infärgas för att göra avtryck på ett papper. Till högtryck räknas t e x träsnitt, trägravyr, metallsnitt e t c.

grafik-lyx.se-5     En samling med japanska träsnitt , bland annat innehållande skådespelarporträtt av konstnärerna Hokusai, Kunisada, Toyokuni and Kuniyoshi. Utropet är 500-800 dollar hos Charlton Hall.

Det tidigaste träsnittet man känner till är Diamond Sutra, en kinesisk bildrulle från 868 e Kr. Det första västerländska träsnittet från 1400-talet har ofta religiösa motiv och är fram till 1470-talet i svart vitt.
I Japan blev träsnitt i två och trefärgstryck vanligt under 1700-talets första hälft och fick sin fulländning under Suzuki Harunobu men även genom mer för vår tid mer kända mästare som Utagawa Toyokoni och Ande Hiroshige.

grafik-lyx.se-4Albert Dürer gravyr “La Sainte Face tenue par un ange” från 1516 säljs hos det franska auktionshuset Leclere – Maison de ventes med utrop 1 500-2 500 euro.

I Europa blev träsnittet höjt över de flesta konstarter under Albrecht Dürer i slutet av 1400-talet och på början av 1500-talet. Träsnittet förnyas på olika sätt och används flitigt inom boktryckarkonsten i form av bokillustrationer. Med tiden avtar intresset och inte förrän på 1800-talet med konstnärer som Edvard Munch, Emil Nolde och Paul Gaugin får träsnittet sin verkliga revansch.
 En som utvecklade tekniken och istället använde sig av det billigare och stummare materialet Linolium var Pablo Picasso och Henri Matisse.

grafik-lyx.se-3Henri Matisse litografi L 14 (from Matisse Dessins: Themes et Variations), från 1943, edition 166/950 ropas ut på Lesli Hindmann för 800-1 200 dollar.

På slutet av 1700-talet uppfinner tysken Alois Senefelder litografin. Litografin är ett plantryck, det vill säga en tryckmetod där fett och vatten stöter bort varandra. Exempelvis använder konstnären en fet krita eller tusch för att rita på en litografisk sten, ofta kalksten men kan även vara en plåt. Vid tryckningen fuktas stenen. Tryckfärgen , som är fet, fastnar då bara i de tecknade partierna och trycket blir spegelvänt.

Under slutet av 1800-talet och en bra bit på 1900-talet anses litografierna vara en konstform lika viktig som någon annan och alla de stora mästarna ägnar sig åt trycktekniken. Några av de största är Joan Miro, Henri Matisse, Marc Chagall och Salvador Dali. En annan tidig är Henri de Toulouse-Lautrec.

grafik-lyx.se-2Bukowskis Market säljer litografin “Jag följer foten” av Jockum Nordström med utrop 7 000 kronor.

Många är de svenska konstälskare har samlat på internationell grafik ända sedan 1940-talet varför det idag finns mycket fin grafik på de svenska auktionerna.  Mest populära har nog varit konstnärer som Picasso, Chagall, Matisse, Miró, Brauqe med flera. Men det är inte bara Rembrandt, Zorn och popkonstnärerna som intresserat sig för de grafiska teknikerna. Även flera av våra samtida konstnärer ägnar allt mer tid åt grafisk konst. Mycket tack vare Grafikens Hus har vi idag en aktör som ser till att marknaden och den viktiga konstformen fortsätter att leva vidare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *