Pontus Silfverstolpe guidar oss bland äldre måleri på vinterns auktioner

Varje år säljs det någonting på auktion som överraskar experterna. Ofta är det en äldre målning, inte sällan katalogiserad som att den är målad av en okänd hand, från en okänd tid. Utropspriset brukar vara lågt och den mediala uppmärksamheten före auktionen högst begränsad. Väl dags för auktion brukar det dock smälla till ordentligt.

 Telefonbudgivarna kopplas upp mot världens alla hörn, och italienska fraser blandas med franska och engelska när buden avlöser varandra, tills klubban faller på en ny miljonnotering.
Det är svårt med äldre måleri. Ibland vet auktionshusen vad det är man säljer och har därför satt ett hyfsat utrop, ibland för högt, men ofta landar slutpriset som en total överraskning för intendenter och auktionsutropare.

Vi talar ofta om Pragrovet som den stora anledningen till att det finns så mycket fantastiska konstskatter som det ändå gör, i denna nordliga provins där vi knappt hade penslar när da Vinci målade Jesus med lärjungarna, i refektoriet i Santa Maria delle Grazie.
Pragrovet ägde rum under det trettioåriga krigets slut, i juli 1648, då Hans Christoff Königsmarck och hans armé intog delar av Prag. Privata palats, kloster, kyrkor och framför allt Pragborgen brandskattades och den svenska armén lade beslag på mängder av oersättliga antikviteter och konstföremål. Tillsammans försvann 470 målningar och 69 skulpturer ur Rudolf II:s fantastiska konstsamling, och hamnade i Sverige. Venus Cythereia, eller Flora, målad av Jan Massys (ovan) är en av dessa målningar. Idag hänger den fantastiska tavlan på Nationalmuseum.Men det är inte bara Pragrovet som är grunden till våra privata och museala samlingar.

Kungar och drottningar, privata samlare och konst och antikhandlare har spelat, och spelar fortfarande, en minst lika viktig roll för att fylla vårt land med internationella konstverk och antikviteter genom åren. Efter de båda världskrigen kom tåglast efter tåglast med antikviteter och konst från krigsdrabbade länder där befolkningen bytte sina ärvda klenoder mot en filt eller mat för dagen. Bland dessa tåglaster fanns mängder av mästerverk. Det är bland annat dessa verk som kommer ut på auktion med jämna mellanrum och bjuder på rejäla överraskningar. Räkna med att det händer i år igen. Frågan är vad som blir årets största överraskning!? Kanske blir det den här:

"Esther before Ahasverus" av Richard van Bleeck

Holländske konstnären Richard van Bleeck målade “Esther before Ahasverus” år 1712. Målningen såldes på auktion redan 1769 och senast på Christie´s 1946. Nu är det Uppsala Auktionskammares tur. Utropet är 80-100 000 kronor

"Bombardemanget av Alger"

På Bukowskis klubbas “Bombardemanget av Alger” den 27 augusti 1816. Utropet är 50-70 000 kronor.

"Madonna master of the Liverpool"

“Madonna master of the Liverpool”, från slutet av 1400-talet har hängt i Oscar Traugotts samling. Nu säljs den på Stockholms Auktionsverk. Utropet är 200-250 000 kronor.

stilleben med papegoja och fjäril

Bukowskis säljer stillebenet med papegoja och fjäril målat av italiensk konstnär. Rosen har inte alls samma skärpa som djuren och ger närmast känslan av att vara ditmålad senare. Utropet 15-20 000 kronor.

Anderas Riis-Carstensen

Motivet från San Domingo i Västindien, målat av Anderas Riis-Carstensen, från 1871, känns som en exotisk bild över en svunnen tid när bara resan dit måste ha varit ett sällsamt äventyr. Utrop 20-25 000 kronor på Bukowskis

gouacher från Kina

Det kanske mest exotiska på auktion denna säsong tordes ändå vara de 96(!) gouacherna från Kina i sina originalramar, som hängt på Skärfva herrgård fram tills nu. Uppsala Auktionskammare har fått hedersuppdraget att sälja en del av gårdens inredning på höstens kvalitetsauktion. Utropet på denna är 10-15 000 kronor, men föremålen klubbas under så kallad villkorad försäljning, vilket innebär att man först ropar ut en och en, för att sedan ropa ut samtliga gouacherna tillsammans. Om budet för samtliga tillsammans överstiger den summa som alla bud på de enskilda uppbådar, så säljs målningarna till en och samma köpare.

"VEDUTA DELLA CITTÁ DI CONSTANTINOPOLI DALLE SETTE TORRIFINO AL PRINCIPO DEL SERRAGLIO PRESA DALLA PUNTA DI CALCEDONIA"

Årets tema får kanske vara exotism. På Bukowskis ropas “Veduta della citta di constantinopoli dalle sette torrifino al principo del serraglio presa dalla punta di calcedonia” ut till högstbjudande. Det ska bli spännande att se om budgivningen tar fart, eller om utropet på 40-45 000 kronor är för mycket

Morianpojke av okänd konstnär.

När man som jag, har varit i branschen en tid så finns det vissa målningar som etsar sig fast i minnet, berättar Pontus Silfverstolpe, och fortsätter: Denna målning sålde jag en gång i tiden på Lilla Bukowskis. Då smutsig, gulnad med sprucken pannå och som målad av en okänd konstnär. Om jag inte minns fel gick spekulationerna då varma att det skulle vara en svensk kvinnlig konstnär som målat pannån med morianpojken. En väldigt fin målning som då var en “sleeping beauty”. Utropet är 50-60 000 kronor.

E van der Poel

Ett återkommande motiv från förr var dokumenterade stadsbränder. I det här fallet är det en målning signerad E van der Poel och daterad 1663, som drar blicken till sig. Utrop 40-60 000 kronor på Bukowskis.

I år är det din tur att hitta de gömda skatterna! Här hittar du all konst på auktion i Sverige på Barnebys!